Gazete Vatan Logo

Çocuklar kaç saat uyumalı?

Amerika’da Wilson İlkokulu’nun "uyku zamanları" tablosu çocukların yaşlarına göre saat kaçta yatağa gitmesi ve kaç saat uyuması gerektiğini gösteriyor.

Çocuklar kaç saat uyumalı?

Tüm ebeveynler okul yaşındaki çocuklarının doğru zamanda uykuya yatmaları gerektiğini ve ne kadar uykuya ihtiyaçları olduğunu merak ederler. Amerika’da Wilson İlkokulu’nun “uyku zamanları“ tablosu çocukların yaşlarına göre saat kaçta yatağa gitmesi ve kaç saat uyuması gerektiğini gösteriyor. Okul bu tabloyu velilerle paylaştıktan sonra sosyal medyada da çok konuşulmuş ve birkaç günde 360 bin kişi tarafından Facebook’ta paylaşılarak rekor kırmış. Çocuklarınının bu tabloya göre uyku saatlerini düzenleyen veliler ise çocuklarındaki performans artışının gözle görülür oranda yükseldiğini belirtiyor. Wilson İlkokulu öğretmenleri ise uyku süreleri düzene giren öğrencilerinde ders verimlerinin yükseldiğini, konsantrasyonlarının arttığını gözlemlemiş. Eren Kaya’nın “uyku” konusunda ebeveynlerden gelen birçok soru üzerine derlediği “Uyku Kitabı”, bebeklere ve çocuklara sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırılması ve gerektiğinde bu amaçla eğitim verilmesi için ihtiyaç duyulan bilgileri içeriyor. Kaya’ya “çocuklar kaç saat uyumalı” diye sorduk...

Haberin Devamı

Bebeklerin yaşa göre ne kadar uykuya ihtiyaçları vardır?

Gündüz uyku sürelerini eşit olarak bölmeye çalışın. Yenidoğan için 7-9 saatlik uyku, 3 ila 5 arası gündüz uyku sayısını içermeli. Rutin bölümünde de bahsettiğim gibi; her gün aynı saatlerde uyumaya alıştırılan bebek, uyku saati geldiğinde uyumaya hazır olacaktır. 2-6 aylık bebeğin gündüz uyku sayısı 3 olabilir. Yaş ilerledikçe ihtiyacına ve uyku süresine bağlı olarak sayıyı azaltabilirsiniz. 1 yaşından sonra gündüz uyku sayısını 1’e düşürebilirsiniz, ancak bazı bebekler hâlâ 2 uykuya ihtiyaç duyabilirler. 18 aylık bir bebek nadiren günde 2 kez uyumak ister. 1 uyku çoğu zaman kâfidir. Çocuklar ortalama 4 yaş civarında gündüz uykusunu terk ederler.

Altın kural rutin oluşturmak!

Araştırmalar, bebeklik çocukluk döneminde yeterli ve düzenli uyumayanların bu sorunu yetişkinliklerine taşıdığını ve çözmekte zorlandıklarını gösteriyor. Bebeklerde uyku hijyeninin altın kuralı bir rutin oluşturmaktır. İlk 1-2 haftadan sonra emzirme düzeni yerleştikten, anne-baba ve bebek birbirlerine biraz alıştıktan sonra bu rutin rahatlıkla yerleştirilebilir.

Haberin Devamı

Sallayarak uyutmak zararlı mı?

Toplumumuzda en yaygın uyutma yöntemi sallamak şeklinde. Bebek ya ayakta ya battaniyede ya da beşiğinde sallanarak uyutulur. Bu da alışkanlığa dönüşür. Bu nedenle bebekleri koltukta kucağınızda sallamanızı öneririm.