Gazete Vatan Logo

Çocukken ateşten korkardım şimdi helikopterle yangın söndürüyorum

27 yaşındaki Burcu Dinçer Türkiye’nin ilk kadın yangın söndürme helikopteri pilotu. Her yangın söndürme operasyonunda yaklaşık 2 saat 15 dakika havada kalan Dinçer’e çalışma arkadaşları “ateş kartalı” diyor.

Çocukken ateşten korkardım şimdi helikopterle yangın söndürüyorum

O Türkiye’nin ilk kadın yangın söndürme helikopteri pilotu. 27 yaşındaki Burcu Dinçer, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Manavgat orman işletmesinde yangın söndürme helikopteri pilotu olarak haziran ayından beri görev yapıyor. Anadolu Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ankara’da sivil havacılık okulunda 2,5 yıl eğitim alıp pilot olan ve Boeing 737-800 sertifikası bulunan Dinçer, bir süre özel bir havayolu şirketinde çalıştıktan sonra pilot olarak Orman Bakanlığı’na başvurmuş ve yaz sezonu için göreve başlamış.

Türkiye’de 24 adet bulunan yangın söndürme helikopterlerinden birinde gözlemci olarak operasyonlara katılan Dinçer’e çalışma arkadaşları “ateş kartalı” diyor, genç pilot işinin zorluğunu şöyle anlatıyor, “İlk başlarda çalışma arkadaşlarımın kafasında bana karşı bir soru işareti vardı, sonuçta ilk kadın yangın söndürme pilotu olmuştum. Göreve başladığımda herkes çok şaşırdı. ‘Yapabilir misiniz? gibi tepkilerle karşılaştım. Ama herkes bana çok büyük destek verdi. Birçok görevde bulunarak Türk kadınının tüm zorlu işlerin üstesinden gelebileceğini kısa sürede gördüler.”

Haberin Devamı

Her yangın söndürme operasyonunda yaklaşık 2 saat 15 dakika havada kalabildiklerini, ve her seferde 2,5 ton suyu alevlere döktüklerini söyleyen Dinçer, “İhbar geldikten 5 dakika sonra helikopterde oluyor 7’nci dakikada da havalanıyoruz. Akdeniz’in en iyi ve hızlı ekibiyiz, ilk müdahaleyi biz yapıyoruz. Yangının direkt üstüne gidiyoruz, bazen kokpitteki sıcaklık 60-65 dereceyi buluyor.

Çok hızlı manevra yapmak sürekli su almak ve boşaltmak için alçalıp yükselmek zorundayız. Bu gerçekten kutsal bir görev. Alevler bir anda büyüyebiliyor. Bize ne kadar erken ihbar gelirse yangını o kadar çabuk söndürebiliriz.”

Türk kadını her işin üstesinden gelir

Dinçer en büyük destekçisinin annesi ve kardeşleri olduğunu da söylüyor, “Annem tehlikeli bir iş olduğunun bilincinde olmasına rağmen bana çok büyük destek oldu, gönüllendirdi, “kızım sen bu işi başarırsın” dedi. Hatta babamı da o ikna etti. Eskiden ateşten çok korkardım, ama şimdi yangının üstünde alevlere sortie yapıyorum ama tüm emniyet tedbirlerini de işimizi yaparken alıyoruz. Ekibimiz çok tecrübeli bana çok değerli bilgi ve birikimlerini de katıyorlar. Burada anladım ki Türk kadınının başaramayacağı zorluk üstesinden gelemeyeceği iş yok.”

Haberin Devamı

2.5 ton su alıyor

Yangı ihbarı gelince bize koordinatları veriyorlar ve hızla yola çıkıyoruz. Su taşıdığımız bambi dediğimiz depolar var, sürekli denizden ya da orman bölge’nin çeşitli yerlede olan havuzlarında. Yer desteği çok büyük operasyon sırasında bu da başarıyı getiriyor.

5 dakika en hızlı

Akdeniz ülkelerinde en hızlı biziz, 5 dakikada kalkıyor 12 dakika içinde müdahale ediyoruz yangına

Gençlere tavsiye

Gençler büyük engellerle karşılaşabilirler, ben yılmadım onlar da yılmasın. Direnirlerse her şeyi başarabilirler.