Gazete Vatan Logo

Çocuk ve ebeveynler aynı anda spor yapsın

Dört ay önce açılan Shaba Health & Fitness Club’ın kurucusu Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun voleybolcu eşi Banu Türkoğlu spor tutkunlarına bambaşka bir fitness ve yaşam alanı sunuyor.

Çocuk ve ebeveynler aynı anda spor yapsın

Shaba’nın hikayesi nedir?

Banu Türkoğlu: Burası 1,5 yıllık bir düşüncenin ürünü. Türkiye’de çok kaliteli spor salonları var ama bu pazara olmayan bir konseptle girmek istedim. Diğer merkezlerde çocuklara bu kadar çok hizmetin olmadığını gördüm. Tamamiyle çocuk odaklı değiliz ama aile kulübü olma yolundayız. Bu çok keyifli bir şey çünkü ebeveynlerin spora giderken çocuğu başka bir aktiviteye bırakıp yola çıkması İstanbul gibi bir yerde büyük sorun ve zaman kaybı. Bunun önüne geçmek için hepsini bir çatı altında topladım ebeveynler spor yaparken çocuklara da kendi alanında sosyalleşmelerini sağlayacak hizmetler sunuyoruz.

Hidayet Türkoğlu: Eşimi tebrik etmek istiyorum. Çünkü uzun bir süreçten ve karar aşamasından sonra böyle bir işe girmeye karar verdi. Uzun süre Amerika’da yaşayan sporcu bir aileydik. Geçmişi spora dayanan kişiler olduğumuz için böyle bir işe girmesi beni çok mutlu etti. Her koşulda eşimi desteklemeye çalışıyorum. Güzel bir ekip kurdu ve güzel bir iş ortaya çıkardı. Kadınların ağırlıkta olduğu bir yönetim şekli var. Bundan dolayı da çok memnunum çünkü her şeye bir kadın eli değdiği çok belli. Biz de eşler olarak her zaman onların en büyük destekçisiyiz.

Haberin Devamı

Desteğiniz Banu Hanım’a ayrı bir motivasyon oldu diyebilir miyiz?

H.T: Uzun yıllar hep o bana destek oldu. Burada veya Amerika’da her zaman yanımda oldu, fedakarlıklar yaptı. Şimdi sıra bende. Bu işte varlığımla ve sorarsa fikirlerimle olmaya çalışıyorum. İşimden ve konumumdan dolayı farklı yerlerde spor yapma fırsatı buluyorum. Yurt dışında gördüğüm şeyleri eşimle paylaşıyorum. Böyle ufak katkılar yapmaya çalışıyorum. İstediği her konuda arkasındayım.

B.T: Yaptığım şeyleri asla bir karşılık bekleyerek yapmadım. Günün birinde böyle bir yer açacağımız fikri 1,5 yıl öncesine kadar yoktu bile. Eşime karşı hep hayat paylaşmaktır diyerek hareket ettim. Ondan bunları duymak ve desteğini hissetmek çok güzel. Eşimin anlayışı ve verdiği motivasyon beni yükseltiyor.

Eşimden bir adım geride durayım, Hidayet Türkoğlu markasının arkasında kalmasın diye bir tercihiniz var mı?

Haberin Devamı

H.T: Aslında bunu eşime sormanız lazım. Önünden çekilmemi isterse seve seve. Biz bir aileyiz ve bireysel olarak değil aile olarak hareket ediyoruz. Ama eşim bu konuda kendi ayakları üzerinde duruyor. Çocuklar da annelerinin bu kararından ve bu işten çok memnun.

B.T: Aslında özellikle Hidayet benim ön plana çıkmamı tercih ediyor. İkili olarak anılmak benim işimi kolaylaştırıyor. Ama onun hep söylediği bir şey vardır, “Kendi ayakları üzerinde durmaya çok alışıksın. Bu işte de başarılı olacağını biliyorum. Ben her zaman destekçinim ama sen tek başına götürmelisin bu işi” şeklinde bir yaklaşımı var. Bu tavrı da başarmaya olan inancımı artırdı. Yani eşim arkamdaki itici gücüm.

Spor partilerimiz çok sevildi

Shaba’daki workshoplar neler?
B.T: Çok eğlenceli workshoplarımız var. Circle veya pilates partileri düzenliyoruz. Bu durum üyelerin çok hoşuna gidiyor. Ayın belli günlerinde farklı workshoplar yapacağız ve sınırlı sayıda misafir de kabul edeceğiz. Bu şekilde daha yararlı olacağımıza inanıyorum. Nefes terapilerimiz, diyetisyenimiz, fizyoterapistimiz, Ayşe Tolga ile sağlıklı yaşam programlarımız olacak. Bunlar dışında Erika Balbay da tesisimizde hocalarımızdan biri. Haftalık dersleri oluyor. Bütün ekibimiz alanında deneyimli ve seçkin kişiler. Ayrıca spa merkezimiz, hamam ve kese hizmetimiz ve kafemizde yemek servisimiz de var. Bu yönden üyeler tarafından çok sevilen bir yer.
Spor tutkumuz ilişkimizi besledi
Eşinizle aranızdaki enerji çok sıcak ve etkileyici. Aşkınız ilk gün ki gibi mi yoksa çocuklarla beraber şekil mi değiştirdi?
B.T: Eşimle 20 yıldır tanışıyoruz, neredeyse beraber büyüdük. Her şeyden önce artık birbirini çok iyi tanınan kişileriz. Tabii spor tutkumuz ilişkimizi de besliyor. Geçen zamanla beraber ilişkimiz daha da sağlamlaştı. Anne baba olduk ama birbirimizin eşi olduğumuzu unutmadık. Ebeveyn görevlerimizi ilişkimizin önüne geçirmedik. Evliliğin temeli sevgi ve saygı. İkisi de birbirini tamamlıyor Bu ikisi ve hiçbir evlilik bitmesin inşallah.
Türkiye'ye açılacağız
Çocuklar ne diyor?
B.T: 8,5 yaşındaki kızımız bize gelip, “Shaba’yı kurmakla ne kadar iyi bir şey yaptınız. Zaten babam ve sen hayatınızı bu kadar spora adamışken bence çok doğru bir karar” dedi. Çocuklar burada o kadar mutlu ki ikisi de burada yaşamak istiyorlar. 4,5 yaşındaki kızımız da haftanın 4 günü burada cimnastik yapıyor ve her gün “Bugün sporum var, gideceğiz değil mi?” diye bana soruyor. Çocuklarımın da burayı sevmesi çok önemli. Çünkü buraya kendimi adıyorum ve bütün ekip arkadaşlarımızla aile yeri olduk.
Shaba’yı büyütme hedefiniz nedir?
B.T: Şehir dışından çok güzel teklifler almaya başladık. Aynı enerjiyi yeni açılacak yerlere de vermek lazım. Bunu hissettiğim zaman harekete geçeceğim.
H.T: Eşim uzun vadeli geleceğe dönük iyi şeyler yapmak istiyor. Bu konsepti İstanbul’un ve Türkiye’nin çeşitli yerlerine taşımak istiyor. Ama emin adımlarla ve güçlü ortaklarla iyi işler yapmak istiyor. Çünkü burası gerçekten aile ve çocuk üzerine çok yoğunlaşmış bir fitness ve yaşam alanı. Eşimin bu şekilde büyümek istediğini biliyorum bu konuda da her zaman yanındayım.
Sebzeleri az pişirin
Sağlıklı beslenmeyle ilgili neler önerirsiniz?
Sebze ve meyve, baklagiller tahıl grubu ve proteinlerin tüketilmesi kadar neyle neyin eşleştirilerek tüketildiği ve nasıl pişirildiği çok önemli. Mutfakta yağı minimum seviyede kullanırım. Daha çok buharda pişirme, haşlama ya da fırınlama yaparım. Bol su içmek kaçınılmaz ama onun da bir ölçüsü var elbette. Meyve suyu yerine ya da kurutulmuş meyve yerine meyveyi taze tüketirim. Az pişmiş ya da çiğ sebze tüketmeyi severim. Ketçap, mayonez yerine hardalı tercih ederim. Süt ürünlerini fazla tüketemiyorum tercihim kefirden yana. Unu kullanmam. Zencefil, turmeriç ve sarımsağı her yemeğe ekleyebilecek kadar seviyorum. Los Angeles’da yaşadığım sürçte Nutritionist Dr. Philiph Goglia’nın uzun süre danışanı oldum. Ondan beslenme konusunda çok şey öğrendiğim. Bunları herkese öneririm.

Haberin Devamı