Gazete Vatan Logo

Çocuğunuza "hayır" deme yöntemleri

Anne ve babalar çocuklarına hayır derken çok zorlanıyor. Uzmanlara göre onların her isteğini yerine getirmek ise çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Çocuğunuza hayır derken zorlanıyorsanız bakın olumsuz davranışları başka şekillerde nasıl engelleyebilirsiniz?

Çocuğunuzun sizden istediği herhangi bir şeyi reddetmek istiyorsunuz. Ancak çoğu anne ve baba gibi çocuğunuza hayır derken zorlanıyorsunuz. Çünkü çocuklar aldıkları olumsuz yanıt üzerine birçok farklı tepki verebiliyor. Burada çok basit birkaç püf noktası var. Çocuğunuza olumsuz anlam içeren cümlelerle yaklaşmak yerine durumu açıklayın. Neden kabul etmediğinizi ve hayır cevabı aldıklarını mutlaka bilsinler. Sıradan bir hayır cevabı ile kestirip atmak çocuğunuz tarafından kabul görmeyecek. İsteklerini diretecek, zayıf noktanıza göre başka yöntemlerle istediklerini yaptırmak için uğraşmaya devam edecekler.

- Emrivaki cümleler kurmayın: Çocuğunuz sizden bir şey yapmanızı istiyor ancak siz o isteğine olumsuz yanıt vereceksiniz. "Ağlama, bağırma, gürültüyü kes, hayır" demek yerine "Bağırıp, çığlık attığında seni anlamıyorum. Konuşarak anlatır mısın" gibi onun derdini gerçekten anlamaya ve çözüm yolu bulmaya yönelik tavrınız emin olun daha fazla işinize yarayacak.

- Duygularını ve düşüncelerini anlattırın: Çocuklar isteklerini kısa yoldan yaptırmak için bağırmaya, ağlamaya ve bir takım kötü sözlere başvurabiliyor. Ailelerin veya eğitmenlerin böyle bir durumla karşılaştığında yapması gereken ise çocukların o konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmak. Örneğin, küfreden bir çocuğa küfretme derseniz bu çocuk üzerinde yeterli etkiye sahip olmayacak, ancak onun yerine "duygularını daha kibar şekilde anlatacağın kelimeler seç" gibi bir yönlendirme hem sizinle iletişim kurabileceğini hissettirecek hem de bu davranış sürekli hale gelerek bir süre sonra kötü sözlere veya tatsız davranışlara başvurmaktan vazgeçecek.

Haberin Devamı

- Onu anlamaya çalıştığınızı belli edin: Çocuklar onları anladığınızı hissettiklerinde size olan bakış açıları değişecek. Bu davranış sürekli hale geldiğinde sizinle bir yetişkin gibi iletişim kurmaya başlayacak ve isteklerini daha açık bir şekilde dile getirecekler. Onun ne istediğini doğru anlayın ve eğer isteğini kabul etmeyecekseniz de aynı şekilde anlatın. Eğer çocuğunuzla bir yetişkin gibi iletişim kurmaya devam ederseniz makul olmayan isteklerinin reddedilme nedenlerini de daha kolay kavrayacaklar.

Haberin Devamı

- Farklı alternatifler üretin: Çocuğunuzun bir sürü oyuncağı olduğunu var sayalım. Yeni bir tane daha istiyor ancak siz almak istemiyorsunuz. Burada farklı alternatiflerle çocuğunuzu bu fikirden vazgeçirmeniz oldukça kolay. Örneğin daha önce hiç tecrübe edinmediği bir etkinlik organize etmek veya bilmediği bir oyun alanına götürmek gibi farklı seçeneklerle çocuğunuzu başka alanlara yönlendirebilir ve yeni tecrübeler kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Zeynep BALİÇ