Gazete Vatan Logo

Cinsellikte yarı yol bakımı 35’inde olmalı

Yazarımız ürolog Prof. Dr. Halim Hattat’a bu defa biz, cinsellik konusunda merak edilenleri sorduk. Hattat, büyük bir keyif ve içtenlikle sorularımızı yanıtladı. Okuyun...

Cinsellikte yarı yol bakımı 35’inde olmalı

En önemli cinsel sorun hangisi?

Cinsel birliktelikte istek olduğu zaman ilişkiye yetecek kadar sertleşme ve bu sertleşmenin ilişki süresince devam etmesi önemli. Burada insanların en çok endişe ettiği şey ilişki kurmak istediği halde sertleşme elde edememeleri veya ilişki sırasında sertleşmeyi kaybetmeleri ya da sertlik olsa dahi birleşmede erken boşalma şeklinde sertliğin kaybolması.

Ana sorun bu.

Başvuranların yaş aralığı kaç?

Cinsel sorunlarda başvuru anlamında 40-70 yaş arasına en çok yoğunluk görülüyor. 40 yaşından sonra genel olarak 10 yıl arayla organik şikayetler artıyor. Bizim gözlemlerimize göre genç yaş aralıklarında da şikayetler son yıllarda çoğaldı. Erken boşalma, sertleşme kaybı ve isteksizlik genç yaş aralıklarının şikayetleri oluyor. Özellikle isteksizliği ana faktör olarak düşünürsek hormon yetersizliği nedeniyle bize müracaat eden çok gencimiz var. Bence burada gençlerin bize erken müracaatında ki sebep, cinsel bilgi eksikliği yani beklentilerini arkadaş ve dost ortamında öğrendikleriyle gerçekleştirmek istedikleri için ilk birliktelikleri başarılı olmadığında panik halde cinsel fonksiyonlarını iyi olmadığı düşüncesiyle hareket ediyorlar. Ayrıca gençler stres, sağlıksız yaşam, hareketsizlik, sigara, kilo gibi nedenlerle hormonsal düşüklük yaşıyorlar..

Haberin Devamı

Cinsellik kaç yaşında bitiyor?

Bitmez. Kesinlikle bitmez. Cinselliğin bitmesini istemeyen bir insan cinsel sağlıkla ilgili bilgiye, tedaviye ulaşırsa cinsel gücünü devam ettirebilir.

Şehirli erkeğin cinselliği azaldı mı?

Anadolu’daki hastalarım, “Dedem 3’üncü karısıyla evlendi. İlaç kullandığını bilmiyorum ama tereyağı ve kaymak yerdi. Benim dedem böyleydi ama ben 35 yaşındayım, yeni evlendim ve olmuyor istek hiç yok bende noluyor?” diyorlar. Aslında cinsellikte ilk yarı yol bakımı 35 yaş civarında olmalı.. Daha sonra orta yaşlardan itibaren hormonsal, penis damar ve sinirleriyle ilgİli kontroller yaptırılmalı. Andropoz 40-50li yaşlarda oluşuyor bu da önemli bir dönem.

Kumandalı cinsellik nedir?

Türkiye’de ilk protezi yapan kişiyim. Zamanla yarı sert protezler yeterli bulunmadı.Firmalar yeni modeller çıkardı. Şimdi ki protezlerde kumadaya tıkladığınızda bir sıvı protezi doldurarak ereksiyon haline getiriyor.Tekrar tıkladığınızda eski haline döndürüyor. Yarı yumuşak modelde tatmin olmayan grup bu modellere yöneliyor.Bir araştırma grubu vücut sıcaklığıyla aktif olan bir sistem üzerinde çalışıyor.İnsanlar cinselliğe başladığında vücutta oluşan sıcaklık ile aktif olacak bir sistem geliştiriliyor.

Haberin Devamı

Sportif erkekler sekste iyi mi?

Hareketsiz yaşayan erkeklerde sertleşme sorunu neredeyse 10 kat artıyor. Tam tersine orta - yüksek şiddetli aktiviteler sertleşme sorunu riskinde yüzde 80’e varan oranda düşüş yaratıyor. Bu nedenle haftanın 5-6 günü 30-60 dakika arası aerobik aktivite (yürüyüş, yüzme, jogging gibi) yapmak gerekiyor.

Türklerin penis boyu normal mi?

Erkeklerin bu konuda çok büyük takıntıları var. Genellikle partnerlerinin kendilerini uyarması sonucu normal olanı bilmedikleri için “partnerim böyle dedi ben gerçekte ne durumdayım?” diye gelen var. Penis büyütme operasyonu için gelen çok var. Biz prensip olarak muayene ettiğimiz zaman, hastayı dinlediğimizde, bazen penisim yetersiz demenin altında fonksiyon yetersizliğini görüyoruz.

Haberin Devamı

Özellikle sertleşme sorunu. Tabii karşısında ki partneri de tam ereksiyon olmadığını bilmiyor, dolayısıyla senin penisin ufak diyor.

7 cm ve üzerindeki boy normaldir

Biz penisi yumuşak halde ölçtüğümüzde 7 cm ve üzerinde olanın normal olduğunu görüyoruz. Ama ereksiyonda bu tabi ki artıyor. Yani biri geliyor, ‘penisim 15 santim ama bu yeterli değil ben 25 santim olsun istiyorum’ diyor. Onlara penis büyütmenin manasını anlatıyoruz. Fonksiyon anlamında bilgilendirme ve destek veriyoruz. Gerçekten bazıları çok ihtiyaç içinde oluyor. Örneğin aşırı kiloda pubis bölgesinde yağ olduğunda penis içeri çekilmiş gibi görünüyor. Buna gömülü penis diyoruz. Bazen geçirlimiş batın ameliyatları sonrasında da penisin içeri çekilme meselesi meydana geliyor. Öyle durumlarda gerçekten ihtiyacı olup eşi ile birlikte karar vermiş olanlara yardım ediyoruz. Normal olanı anlatıyoruz, kendilerine ne yapacağımızı anlatıyoruz. Gerçekten tatmin edici kalınlaştırma gibi bir miktar destek veriyoruz. Bu hastalardan bize penis boyuyla ilgili müracaat edenlerin yüzde 60’ında cinsel fonksiyon sorunu görülüyor. Mesela benim penisim ilişkiye yetersiz diyenlerde fonksiyon anlamında diyabet, tansiyon, metabolik sorunlar, D vitamini eksikliği, testosteron eksikliği veya aldığı ilaçlara bağlı negatif etkiler görülüyor.

Haberin Devamı

Bitkisel desteklere büyük ilgi var

Cinsellikte medikal tedavilere ek, destek amaçlı vitamin-mineral-bitkisel-antioksidan ürünler var. Ancak tüm dünyada sahte ilaçların çok ortaya çıktığı alan da cinsel destekler. Bunların çoğunda ilaç katkı maddesi oluyor. Bu nedenle biz de hastalarımız için son yıllarda içeriğini, bitkilerini, hazırlanış şeklini, hijyenini bildiğimiz doğal formüller hazırlıyoruz. Son dönemde hem macun hem çay

şeklinde hazırladık. Erkek ve kadınlara ayrı formüller ürettik.Kadınlar daha mutlu oldu ilk çalışmadan itibaren. Kendilerini daha iyi hissettiler. Cinselliğe bakışları daha çok değişti. Şimdi Türkiye’de de çok önemli, güvenilir Sağlık Bakanlığı’ndan müsaade almış bitkisel üretim altında gönül rahatlığıyla yapıyoruz ve hastamıza veriyoruz. Bunlar ilaç değil ancak destek anlaında 2 ay süreyle kullandığında kendisini çok daha iyi hissediyor hastalarımız.

İlacını söyle performansını söyleyeyim

Kalp ilaçlarının çoğu, ritim bozukluğuyla ilgili kullanılan ilaçlar da var. Antidepresan ilaçlar etkiliyor. Tansiyon sebebiyle alınan idrar söktürücüler de ereksiyon sorunu yaşanmasına neden. Kalbimde stent var, diyabetim uzun süredir devam ediyor diyen hastalarımızın sigara içip spor yapmadıklarını görüyoruz. Üstelik tonla ilaç kullanıyorlar.

Sertleşme ilaçları doping değil

Gençler erken boşalma yaşıyor. İkinci üçüncü beraberlik için yeterli sertliği elde etmek istiyor ve sertleşme ilaçlarına yöneliyor. Ancak sertleşme ilaçları doping değildir. Bunlar uygun hastada cinsel istek de varsa doğru doz ve kullanımda fayda gösterir. Bu nedenle mutlaka her türlü ilacı bitkisel ya da normal hekime danışmak gerek. Fizyolojik bir gereksinim yokken psikolojik bir bağımlılıkla sertleşme ilaçlarını kontrolsüz kullanmak uzun vadede genç erkeklerde sertleşme fonksiyonunu bozabilir.

Azgın teke sendromu

Bu sendrom, orta yaşlarda andropoz dönemindeki erkeklerdeki cinsel istek artışı ya da yenilik arayışı için kullanılıyor. Cinsel hayatından mutlu olmayan, fonskiyon sorunu yaşayan erkeklerde ben acaba partnerimden dolayı mı bunu yaşıyorum fikri var. Kendilerini test etmek istiyorlar ve böyle başlıyor. Bazıları da gerçekten bu yaşa kadar kazandım, yapılması gerekenleri yaptım, sorumluluklarımı yerine getirdim ama bu konuda da bana verilen bir imkan varsa bunu kullanıyorum anlamında davranıyor. Bunu çok ileri götürenler de oluyor götürmeyenler de. Bu nedenle orta yaşlarda cinsel fonksiyon anlamında değişim yaşamaya başlayan bir erkeğin hem fizyolojik hem de psikolojik yönden bir desteğe ihtiyacı oluyor.

Prostat seks gücünü düşürür

Prostat ve alt üriner sistem sendromu olan durumlarda cinsellik çok etkileniyor.Prostatın hem iyi huylu büyümesi, hem enfeksiyonları hem de kanseri cinselliği etkiliyor. İdrar sıkıntıları oluştuğunda; mesela sık idrara çıkma, ağrılı yapma, kaçırma gibi sorunlarda sertleşme ve boşalma fonksiyonları düşüyor.

Sertleşme sorunu kalp uyarısı mı?

Penisteki damarlar kalp damarlarından çap olarak daha küçük olduğundan cinsel fonksiyonla ilgili sorun yaşıyorum diyenlere bakıldığında koroner rahatsızlığı olduğu da görülüyor. Sertleşme sorunu kalp için sigara kadar etkili bir risk faktörü olarak kabul edilmeye başlandı.

Testosteron ve sonsuz gençlik

Yaş ne olursa olsun yoğun stres çok etkili bir unsur. Strese bağlı isteksizlik varsa sertleşme de olumsuz etkileniyor. Çünkü uzun vadede stres hormonları testosteronu düşürür ve performans endişesi yaratır.