Gazete Vatan Logo
Magazin Cinsel gücü azaltan ilaçlar

Cinsel gücü azaltan ilaçlar

Hastaların en zorlandığı konulardan biri kullanılan ilaçların cinsel yan etkileri. Bu konuda ne hekime danışılabiliniyor, ne de doğru bilgilere ulaşılabiliyor. Unutmayın ki, ilaçlarınızın cinsel fonksiyonlarınıza olan etkilerini bilirseniz, bir sorunla karşılaştığınızda hekiminizin de yardımıyla kolayca çözebilirsiniz.

Antidepresanlar depresyon başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisinde ana ilaç veya eşlik eden ilaçlar olarak kullanılıyor. Yapılan çalışmalar antidepresan kullananlarda yüzde 70’e varan oranlarda cinsel fonksiyon sorunu oluştuğunu gösteriyor. Antidepresanlara bağlı cinsel yan etkilerin başında cinsel isteksizlik geliyor. Libido kaybını kadınlarda uyarılma-orgazm sorunu, kuruluk, erkeklerde ise sertleşme sorunu, geç boşalma, boşalamama gibi sorunlar takip ediyor. Her antidepresan aynı şiddette cinsel sorun yaratmıyor. Hatta bazıları cinsel şikayetlerin tedavisinde de kullanılıyor. Dolayısıyla başladığınız antidepresan sonrasında ani cinsel güçsüzlük yaşıyorsanız durumunuzu mutlaka hekiminize bildirin.
Kalp ilaçlarına dikkat
Pek çok değişik kalp ilacı kadın ve erkeklerde cinsel yan etkiler yaratabiliyor. Bazı tansiyon ilaçları, kolesterol ilaçları, ritim bozukluğunda kullanılan ilaçlar, idrar söktürücülerin seks hayatına olumsuz etkileri olabiliyor. Örneğin bazı idrar söktürücüler idrardan testosteron yapımında kullanılan çinkonun daha fazla atılmasına neden oluyor. Çinko ve dolayısıyla testosteron düştüğünde isteksizlik, uyarılma güçlüğü gibi sorunlar yaşanıyor. Beta bloker grubu ilaçların çoğu (bazı istisnalar hariç) kadınlarda uyarılma eksikliğine ve erkeklerde sertleşme kaybına yol açabiliyor. Kolesterol ilaçlarından sık kullanılan statin grubu ilaçlar aşırı yüksek kolesterolü kontrol altına alarak cinsel fonksiyonları koruyor. Ancak kadın ve erkekte isteği yöneten testosteronun ana yapı maddesi kolesterol. Dolayısıyla ilaçlar kolesterol seviyeleriyle birlikte testosteron miktarını da azalttığında cinsel güçsüzlük gelişebiliyor.
Mide ilaçları ve diğerleri...
Cinsel güçsüzlük yaratan ilaçlar burada bahsettiklerimizle sınırlı değil. Bazı hormon ilaçları, rahatlatıcı/gevşetici özelliği bulunan ilaçlar, kilo kaybettirici ilaçlar, iştah bastırıcılar, psikiyatrik ilaçlar, kemoterapide kullanılan ilaçlar ve daha pek çok ilaç cinsel performansı düşürebiliyor. Midedeki asit salgısını düzenleyen ve çok sık kullanılan H2 blokerler de cinsel yan etkilere yol açabiliyor. Sürekli ağrı kesici kullanımı da önemli bir risk. Kombine doğum kontrol hapları da testosteron seviyelerini düşürerek isteksizlik yaratabiliyor.
İlaçlara bağlı cinsel sorun yaşıyorsanız ne yapmalı?
- Cinsel sorun yaşama korkusu ile ilaçlarınızı almayı reddetmeyin. Yaşadığınız sağlık sıkıntıları da cinsel fonksiyonlarınıza zarar verebilir. Örneğin kolesterol-tansiyonun kontrol altında olması cinsel bölge damarlarını da korur.
- Antidepresanları cinsel yan etkileri olduğu için bir anda bırakmayın. Bu ilaçlar ani bırakıldığında tam tersi daha ağır bir depresif ruh hali yaratabiliyor. Bunun yerine hekiminize danışarak fikir alın.
- Doktorunuzun size önerdiği ilaçları, önerilen doz ve zamanda düzenli olarak alın. Kendi kendinize kullanımında değişim yapmayın.
- Yeni başladığınız bir ilaç sonrasında seks fonksiyonunuzda veya cinsel isteğinizde bir azalma olduysa, durumu mutlaka hekiminize bildirin.

Haberin Devamı

Cinselliği olumsuz etkileyecek bir ilaç alıyorsanız bu durumda ihtiyaçlarınıza daha çok cevap verecek yeni bir cinsel rutin edinmeniz gerekebilir. Daha uzun uyarılma, hazırlık, pozisyonlar gibi konularda yardım alabilirsiniz.

Haberin Devamı