Gazete Vatan Logo

Çinli elektrikli otoya ‘Türk Malı’ damgası!

23.5 milyon aracın satıldığı Çin’de üreticilere getirilen ‘elektrikli’ şartı, Türkiye’ye yarayacak. Çinli batarya devi CALB ile ortaklığa giden DMA, elektrikli otolar için teknoloji ihraç edecek.

Çinli elektrikli otoya ‘Türk Malı’ damgası!

Türkiye’nin ilk tip onay belgeli elektrikli araç üreticisi Derindere Motorlu Araçlar (DMA), dünyanın en büyük otomotiv pazarı Çin’e teknoloji ihraç etmeye başlıyor. DMA, dev batarya üreticisi China Aviation Lithium Battery (CALB) ile elektrikli araç geliştirme ve üretimi konusunda stratejik ortaklık kurdu.

Çin’de kurulan ve yüzde 49’u DMA’ya ait olan CADMA, Çinli markalar için elektrikli modellere özel yazılım ve tahrik sistemleri üretecek. Çin’in elektrikli araçlar açısından çok büyük potansiyele sahip olduğunu, 2017’den itibaren şirketlere elektrikli araç üretim şartının getirileceğini açıklayan DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, “Dünyanın en büyük pazarı Çin’de yılda 23.5 milyon aracın satıldığını düşünürsek, bu işbirliği Türkiye ve DMA için çok büyük avantaj” diye konuştu.

Yılda 250 binlik potansiyel

Çin’de sadece 2015 sonuna kadar 250 bin elektrikli araç üretiminin hedeflendiğini söyleyen Yol, şöyle devam etti:

“Elektrikli araçta başarıya giden yol, yazılım ve bataryadan geçiyor. Biz tamamen kendimize ait olan yazılımlarımız ile elektrikli araç üreticileri arasında iyi bir konumdayız. Elektrik motoru ve pil takınca araç elektrikli olmuyor. Elektrikli araçlarda başarının sırrı, enerji ve motoru güvenle yönetecek yazılımları yapmaktan geçiyor. Teknolojimiz, Çinli yetkililerin elektrikli araç üretimi konusundaki talebinde önemli rol oynadı. Anlaşmayla elektrikli araçlar için geliştirilecek tahrik sistemlerinin Ar-Ge ve üretim faaliyetleri Türkiye’de yapılacak. İsteyen her üreticiye kendi modellerine uygun sistemler geliştireceğiz ve bunların montajını fabrika içinde sağlanan yerlerde yapacağız.”

Haberin Devamı

Türkiye’ye pil tesisi

Önder Yol, Çinliler’in, Avrupa’da elektrikli araç üretiminde yaşanacak talebe karşı, Türkiye’yi AB’ye açılan kapı olarak gördüklerini söyledi. Orta vadede iç ve dış pazara üretim yapacak şekilde Türkiye’de batarya tesisi yatırımı yapma planları olduğunu söyleyen Yol, China Aviation Lithium Battery ile ön anlaşma yaptıklarını ifade etti.

Türkiye’de elektrikli araç satışları 2015’te geçmiş yıllara göre daha canlı. 2014’te 47 elektrikli araç satılırken, bu yılın ilk çeyreğinde 21 adede ulaşıldı.

Haberin Devamı

Hedef 1 milyar $

Çin’de faaliyet gösteren şirketlerin neredeyse tamamıyla görüşme halinde olduklarını belirten DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, “CADMA ile hedefimiz teknoloji ihraç ederek 5 yıl içinde 1 milyar dolar ciroya ulaşmak” diye konuştu.

Elektrikli üretmeyen şirkete 3 bin $ ceza

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin’de 2014’te toplam 23.4 milyon araç satışı gerçekleşti. Hal böyle olunca hava kirliliği Çin’deki en büyük problemlerden biri durumunda. Hava kirliliğini azaltmak isteyen Çin, 2017’den itibaren otomotiv şirketlerine ‘yüzde 1 elektrikli araç üretim ve satış zorunluğu’ getirdi. Bu şartlara uymayan üreticilere araç başına 3 bin dolara yakın ceza kesilecek. Sattıkları araçların yüzde 1’i elektrikli olmazsa, diğer modellerinin her biri için şirketler bu ağır cezayı ödeyecek.

Kim ne kadar teşvik veriyor?

- ABD: Araç başına verilen destekler çeşitli eyaletlerde 7 bin 500 dolara kadar çıkıyor. Elektrikliler otoyollardaki özel şeritlerden faydalanabiliyor.

Haberin Devamı

- Norveç: Elektrikli araçların tamamen ücretsiz şarj olmasını sağlıyor. Gider vergisi ve plaka tescil vergisi almıyor.

- Şangay: Elektrikli araçlar plaka vergisinden muaf tutuluyor. Bu da kullanıcılarına 10 bin dolarlık bir devlet katkısı anlamına geliyor.

- İngiltere: 3 bin 500 sterlin destek veriyor.

- Fransa: 5 bin euroya kadar çeşitli finansal teşviklerde bulunuyor.

- Almanya: Elektrikli araçlar 10 yıl boyunca yıllık otomobil vergisinden muaf.

- Portekiz: Ülkede satılacak ilk 5 bin elektrikli için araç başına 5 bin euroluk devlet katkısı veriliyor. Trafik tescil vergisi yok.

- Çek Cumhuriyeti: İş amaçlı kullanılan bütün elektrikli taşıtlar yol vergisinden muaf tutuluyor.

- Yunanistan: Elektrikli araçlardan trafik tescil vergisi alınmıyor.