Gazete Vatan Logo

Çince bilen eleman mağazaya şart oldu

Alışverişte bir zamanlar Türkiye’de Rus furyası vardı. Şimdi de yeni müşteri marka bağımlısı Çin vatandaşları. Çinliler’in Türkiye’de yaptıkları alışveriş son 1 yılda yüzde 275 artış gösterdi. Sadece Haziran ayındaki artış yüzde 511’i buldu

Çince bilen eleman mağazaya şart oldu

Dünyada yapılan tax free satışlarının yüzde 40’ını oluşturan Çinliler, nihayet Türkiye’yi de keşfetti. Özellikle uçak seferlerinin artması ile daha çok Çinli ülkemizi ziyaret etmeye başlarken, bu artış rakamlara da yansıdı.

Bu yılın ilk yarısında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin KDV iade işlemlerini tamamlayarak yaptığı alışveriş geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artarak, 467 milyon liraya ulaştı. Bu rakam içinde Çinli payındaki artış dikkati çekti.

Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, “Çinliler alışverişte Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 511 büyüdü ve toplam yapılan tax free satışlarının yüzde 31’lik kısmını oluşturdu. Perakende sektörü gelen Çinli ziyaretçiler için daha fazla hazırlık yapmalı, çünkü bu sadece bir başlangıç. Çinli ziyaretçilerin Türkiye’yi keşfetmesi Türkiye’ye daha fazla lüks yabancı markanın yatırım yapmasına çok ciddi katkıda bulunacak. Perakende sektörü Çinliler’e yönelik dijital tanıtımlara ağırlık vermeli ve Çince bilen eleman bile istihdam etmeli. Yine ilerisi için WeChat, AliPay gibi dijital ödeme sistemleri ve dijital cüzdanların da mağazalarda kabulü perakendeciler tarafından ciddi farklılaşma fırsatları sunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüz güldüren rakamlar

Türkiye’deki tax free alışverişlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Şeyhun, tax free satışlarının bu yılın ilk 6 aylık bölümünde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artış gösterdiğini belirterek, “İlk 6 ayda KDV iadesi tamamlanan işlemlerin mağazalardaki toplam satış tutarı 467 milyon TL’ye ulaştı” dedi.

Şeyhun, işlem adetlerinin de yüzde 5’lik bir artış gösterdiğini ifade ederek, averaj harcamanın artmasında en önemli sebebin perakende sektörünün kurdaki yükselişine karşı yapmış oldukları fiyat ayarlamalardan geldiğini söyledi.

%20

Türkiye’de yabancıların 2017’de yaptığı alışverişin yüzde 20’sini Çinliler gerçekleşti.

%31

Haziran ayı tek başına incelendiğinde Çinliler’in alışveriş tutarı yüzde 31’i buldu.

%40

Dünyada yapılan tax free alışverişlerin ortalama yüzde 40’ını Çinliler gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

2018 yılına Çinli turist damga vurdu

selim Şeyhun, Körfez ülkelerinden gelen ziyaretçilerin yine iyi alışveriş yaptıklarını belirtirken ancak özellikle Çinli turistte bir patlama yaşandığını kaydetti ve şunları anlattı: “Çinli ziyaretçilerin yapmış olduğu tax free alışverişler ilk 6 ayda yüzde 275 artarak, 88.5 milyon TL oldu ve işlem adetleri de yüzde 108 arttı. Çinli ziyaretçiler toplam pazarın yüzde 20’lik kısmını oluşturdu. Düşünün ki Çinlilerde bu büyüme olmasaydı, Türkiye’nin ilk 6 aydaki tax free satışları yüzde 48 büyüme yerine yüzde 30’lara inecekti. Ruslarda da sağlıklı büyüme sürüyor. Rus ziyaretçilerin tax free satışları da yılın ilk 6 ayında yüzde 37 artış gösterdi. En önemlisi bu büyüme, averaj alışveriş tutarından bağımsız bir şekilde işlem adetlerindeki yüzde 22 artışın desteği ile geldi. Dünya Kupası’nın da Temmuz ortasında bitmesi ile beraber Ağustos ve Eylül aylarında Rus ziyaretçilerin yaptığı alışverişin daha da ivme kazanmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Alışverişin % 35’i Körfez ülkelerinden

selim Şeyhun, Körfez ülkelerinin halen Türkiye’nin tax free perakendesinin en önemli kısmını oluşturmaya devam ettiğini aktararak, “Tax free rakamlarının yüzde 35’i körfez ülkelerinden ve İran’dan geliyor, büyüme hızları geçen senelere göre ilk 6 ayda azalmış görünse de haziran ayında farkı kapattılar. Burada tabii ki Ramazan Bayramı’nın da öne kaymasının etkisi oldu” dedi. Haziran ayı datalarının 2018’in rekorunu kırdığını vurgulayan Şeyhun, işlem adetleri yüzde 27 ve averaj harcama yüzde 79 artış gösterirken, toplam tax free satışlarının yüzde 127 artış gösterdiğini kaydetti.

Şeyhun, buradaki en önemli noktanın yüzde 27’lik işlem artışı olduğuna işaret ederek, “Çünkü Türkiye’ye daha fazla turist gelmeye başladığının ve bu gelen turistlerin de alışveriş yaptığının kanıtı işlem adetlerinde aranmalı” diye konuştu.