Gazete Vatan Logo

Çin’de 7 dakika bizde 210 bin

Çin’in son teknoloji yapay zekalı mobese sistemi Türkiye’de olsaydı olaylı derbinin sorumluları 7 dakikada bulunacaktı. Bizdeyse olayın aydınlatılması için 210 bin dakikalık kamera kayıtları inceleniyor.

Çin’de 7 dakika  bizde 210 bin

Geçtiğimiz hafta oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde yaşanan olaylar sonrasında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında olayların aydınlatılması ve suçluların saptanması için stat kapısının açıldığı 17.30’dan itibaren stat çevresinde bulunan 873 kameranın toplam 210 bin dakika kaydının inceleneceği açıklandı.

Biz de VATAN olarak maçın oynandığı gün Çin’in Silikon Vadisi olarak anılan teknoloji kenti Shenzhen’deydik. Burada gerçekleşen Huawei Global Analyst Summit (HAS) 2018 etkinlikleri kapsamında Çin’in yapay zeka ile donatılmış mobese sistemini de yakından inceleme fırsatı bulduk. Baştan belirtmek gerekirse Çin’in bu güvenlik mekanizması Türkiye’de olsaydı olaylar yaşanırken sorumlular anında güvenlik güçleri tarafından belirlenip yakalanmıştı. Üstelik yapay zekalı bu sistem sayesinde bu 60 bin kapasiteli bir stadyumda en fazla 7 dakika sürecekti.

170 milyon akıllı kamera

Etkinlikleri takip ederken Huawei mühendislerinin üzerinde durdukları en önemli konuların başında gelecekteki akıllı kentlerin yapay zeka ve bulut teknolojileri ile nasıl korunacağı oldu. Çin bu uygulamalara şimdiden başlamış vaziyette. Öyle ki organizasyon için Çin’e girdiğimizde sınır kapısındaki polisler birkaç soru sorduktan sonra bizi bir odaya alıp hepimizin teker teker fotoğraflarımızı çekti. Sonradan öğrendik ki bu Çin’in 2017 sonunda parça parça bütün ülkede kullanmaya başladığı yeni yapay zekalı kamera takip sistemi uygulamasının bir parçasıymış. Sistem tarafından bu şekilde biyometrik bir kaydınız alındıktan sonra Çin’de adım adım takip ediliyorsunuz. Çin bunu tam 170 milyon yapay zekaya sahip kamera ağı ile sağlamış durumda. Üstelik sayı yakın zamanda ülke genelinde 500 milyonu aşacak.

Haberin Devamı

Kafeyi tahmin ediyor
Sokaklarda sayısız kamera nereye gitseniz sizi izliyor. Bu ağa otobüslerdeki ve diğer toplu araçlardaki kameralar da dahil edilmiş ve her insanın yüzünü tanıyabiliyor. Irk, yaş ve cinsiyet ayrımı yeteneği var. Her bireyi bir elektronik kimlikle eşleştiriyor. Aynı zamanda sistemi yöneten yapay zeka sadece sizi değil sizin kullandığınız otomobili ve bisikleti tanıyıp sizin olduğunuzu biliyor. Yanınızdaki kişilerle görüşme sıklığınızı hesaplayabiliyor. Mesela 2 arkadaş buluştuğunda sistem onların hangi otobüse bineceğini ya da hangi kafede oturacağını tahmin edebiliyor. Sisteme hiçbir insan eli değmiyor ve sistemin en önemli özelliklerinden biri de 1.4 milyar insanın yaşadığı ülkede aranan bir şahsın ya da bir otomobilin bulunmasının dakikalar sürmesi.
Kazalarda yüzde 15 düşüş
Çin’deki görüşmelerimizden birini de Huawei Küresel Kamu Güvenliği Uzmanı Pierre Perron ile gerçekleştirdik. Kendisi Kanada’da polis teşkilatında 35 yıl üst düzey görevlerde çalıştıktan sonra ülkelere terörizm ve güvenlik teknolojileri konusunda projeler hazırlamış. Perron, geliştirdikleri akıllı kamera sistemleri ile ülkelerin daha güvenli hale geldiğini ve çok sayıda ülkede bu ağı kurmaya başladıklarını söyledi. Perron, bu sistemlerin kurulduğu ülkelerde ilk olarak ölümlü trafik kazalarında yüzde 15’lik bir düşüş gözlemlendiğini aktardı.
Görüşme halindeyiz
Terörizmin, trafik kazalarının, doğal afetlerin ve asayiş olaylarının büyük kentler için büyük problem olduğunu ifade eden Pierro Peron, Pakistan, Kenya, Bolivya, Brezilya, Mısır gibi ülkelerde bu sistemi kurmaya başladıklarını, Türkiye ile de sınırlı bir paket için görüşme sürecince olduklarını belirtti.

Haberin Devamı