Gazete Vatan Logo

Çiller'in ünlü çiftliği satışta

Tansu Çiller'in 1993'te verdiği mal varlığı listesinde yer almadığı için başına ağrıtan Kuşadası'ndaki araziye şimdi oğlu Mert, lüks konutlar yapıp satacak

Çillerler’in Kuşadası’ndaki çiftliği Suna Pelister adı ile birlikte ortaya çıkmıştı. Çillerler’in 1993 yılında verdiği malvarlığı listesinde yer almayan çiftliğin, çocukların dadısı Suna Pelister’e ait olduğu söylendi. Ancak daha sonra çiftlik arazisi 11 milyar liraya Çillerler tarafından, Suna Pelister’den satın alındı

O arazide şimdi Olive Grove Holiday Village adındaki site yükselecek. 8 bloktan oluşan proje maketten satılmaya çalışılıyor. Satışla Mert Çiller ilgileniyor. 70 ile 120 metrekare arasındaki dairelerin önce yabancılara satılması planlandı. Ancak alıcı çıkmayınca Türkiye’de pazarlanmaya başlandı

Eski başbakanlardan Tansu Çiller ile eşi Özer Uçuran Çiller’in sahibi olduğu Marsan Holding, Kuşadası’nda Türkiye’nin en lüks sitelerinden birisini inşa ediyor. Sitenin inşa edildiği arazi ise oldukça tanıdık. 1995 yılında Suna Pelister adıyla gündeme gelen çiftlik Çiller Ailesi’nin başını bir hayli ağrıtmıştı.

Olive Grove Holiday Village adı verilen projeyi Çillerler başlangıçta yabancılara pazarlamak istedi. Ancak Kuşadası bölgesinde yabancılar için yapılan en az 100 bin konutun alıcı beklemesi ve son 6 ayda satışların hissedilir ölçüde durgunlaşması, Çillerler’in bu niyetini gerçekleştirmelerine engel oldu. Yabancılara konut satışında sıkıntı olduğunu gören Çillerler şimdi projeyi Türk müşterilere pazarlamak için kolları sıvadı.

8 blok ve 120 daireden oluşan projede konutların alanı 70 ile 120 metrekare arasında değişiyor. Projede metrekare fiyatının ise 1000 euro olduğu dikkati çekiyor.

Kat irtifak tapuları hazır olan projenin 2009’da tamamlanması planlanıyor. Projedeki blokların birisi tamamlandı. Sözkonusu blok satış ofisi ve örnek daire olarak kullanılıyor. Projenin pazarlaması ile de Tansu Çiller’in büyük oğlu Mert Çiller ilgileniyor. Ancak yaklaşık 2 aydır satışta olan projeden şu ana kadar tek bir konutun dahi satılamadığı öğrenildi.

Emlakçı olmuştu
Mert Çiller emlak işine yabancı değil. Yeniköy Turyap bayiliğini alan Mert Çiller otelcilik alanında da adını duyurmaya başladı. Yaklaşık 1.5 yıl önce oteller bölgesi olarak adlandırılan Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi üzerinde bulunan Pera Roze Oteli’ni satın alıp işleten Mert Çiller, geçtiğimiz günlerde aynı yerde bir yeni yatırıma daha imza attı. Bristol Oteli’ne komşu İSO Binası’nın çaprazındaki Eti Madencilik tarafından hizmet binası olarak kullanılan taşınmazı 3 milyon dolara satın aldı.

Yaklaşık 2-3 aydır tadilat çalışması devam eden binanın da otel olarak faaliyet göstereceği öğrenildi. Mert Çiller’in aldığı binanın yıl sonuna doğru bitmesi, ardından da işletmeye açılması bekleniyor. Bu arada Mert Çiller’in ilgisi sadece Tepebaşı’yla sınırlı değil. Çiller, Beyoğlu’nun diğer bölgelerinde de yatırım yapmak için harıl harıl bina arıyor. Hatta önce ünlü Gezi Oteli’ne talip olduğu ancak anlaşma gerçekleşmeyince Pera Roze Oteli’nde karar kıldığı belirtiliyor.

Kısırkaya’ya da 150 villa yapıyor
Tansu Çiller, Kısırkaya’daki arazileri üzerine villa projesi inşa etmek için harekete geçti. Kısırkaya’da 930 ile 19 bin 300 metrekare büyüklüklerinde 11 parseli olan Çillerler’in arsalarının toplamı 70 bin metrekare.

Araziye biçilen değer 20 milyon doların üzerinde. İnşa edilecek villaların yatırım değerinin ise 30 milyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Proje tamamlandığında ortaya çıkacak sitenin satış bedelinin ise 150 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller Kısırkaya projesini hayata geçirmek için ABD’deki GCD Inc şirketini kullandı.

Şarap da üretecekti
KuŞadasI Belediyesi, çiflik arazisi üzerine çeşitli binalar yapıldığını ancak binaların tapuya işlenmediği gibi cins tashihi de yapılmadığını ortaya çıkardı. Bu arada çiftlikte kaçak yapılaşma tespit eden Kuşadası Belediyesi, inşaatların bir bölümünü mühürledi. Yapılan incelemede, suni gölün bulunduğu yerin dev bir havuza dönüştürüldüğü, bekçi odalarının yenilendiği, ikişer odalı iki yeni bina inşa edildiği, kaçak otopark ve helikopter pisti yapıldığı tespit edildi ve ceza kesildi. 2 yıl önce ise çiftliğin bir bölümünün şarap üretimi için bağ olarak kullanılması gündeme geldi. Çillerler bu proje için de imar değişikliği istedi. Ayrıca çiftlik arazisinde turizm yatırımları yapılacağı da ilk kez o tarihteki başvuruda gündeme geldi.

Çiftlik Suna Pelister’in dedi, sonra satın aldı
Eski başbakanlardan Tansu Çiller 8 Haziran 1993 tarihinde mal beyanında bulundu. Çiller’in mal beyanı listesinde şu gayrimenkuller yer aldı:

* Yeniköy’de müstakil ev

* Uskumruköy, Kilyos arsa kat karşılığı 30 villa, sosyal tesisleri, 16 daireli Apart otel (Ağustos 1991, son genel seçimden önce)

* Bodrum Yeşilyurtlular Kooperatifi hissesi
(1 adet)

* Bizim Vadi Kooperatifi hissesi (1 adet)

* 18.dönem milletvekilleri yapı kooperatifi hissesi (1 adet)

* Amerika’da müstakil ev (200 m2)

* Amerika’da apartman dairesi (110 m2)

* Bilkent konutları, dubleks daire

* Marsan Marmara Holding A.Ş. ortaklığı payı (1.1 milyar TL)

* Marso Gıda A.Ş. payı (0.7 milyar TL)

* Markim Kimya A.Ş. ortaklık payı (0.1 milyar TL)

* Yeşilyurt Turizm A.Ş. ortaklık payı (0.08 milyar TL)

* Uskumruköy, Sarıyer arsa (78 dönüm)

* Kısırkaya, Sarıyer arsa (90 dönüm)

* Kilyos ve Sarıyer arsa (29 dönüm)

* Milas, Muğla Bahçe, 1/4 hisse (13 dönüm)

Ancak daha sonra Tansu Çiller’in Kuşadası’nda da bir çiftliğe sahip olduğu iddiaları ortaya atıldı. Çillerler çiftliğin kendilerine değil, Suna Pelister’e ait olduğunu açıkladılar. Çillerler, Suna Pelister’i “O, evimizin Suna ablasıdır. Çocuklarımızın dadısıdır. Kendisi emeklidir. Ancak burayı alacak birikimi vardır. Biz de biraz nakit yardımda bulunduk” diyerek tanıttılar.

11 Temmuz 1997’de ise çiftlik arazisi için imar değişikliği istendi. Bu imar değişikliği bir başka gerçeği ortaya çıkardı. Çiftliğin 11 milyar lira karşılığında Çiller Ailesi tarafından Suna Pelister’den satın alındığı anlaşıldı.

Haberin Devamı