Gazete Vatan Logo

Çılgın Türkler

Egea Ailesi’ne gelen talebi yetiştiremeyen Tofaş, 50 milyon euro yatırımla fabrikanın kapasitesini 400 binden 450 bine çıkaracak.

Çılgın Türkler

Tofaş bu projeyle dünyada bir ilke imza atacak. Şirket, Fiat’ın anavatanı İtalya’yı sollayıp Avrupa’nın en büyük tesisi olacak.

Tofaş, 1 milyar dolarlık yatırımla yarattığı Egea Ailesi’ne gelen yoğun talebi karşılayabilmek için Bursa fabrikasının kapasitesini büyütme kararı aldı. Müşterilerine ürün yetiştirmek isteyen şirket, sihirbaz gibi şapkadan tavşan çıkarttı.

Tofaş, Bursa’nın yıllık üretimini 400 bin adetten 450 bine yükselterek, Fiat’ın anatavatınını sollayacak. Şirket İtalya’daki Melfi tesisini geçip Avrupa’nın en büyük Fiat tesisi unvanını alacak.

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, fabrikada ikinci bir gövde hattı kurarak 190 binlik Egea Ailesi’nin üretim kapasitesini 250 bine yükselteceklerini açıkladı. Eroldu, “Talebi karşılamak üzere 50 milyon euroya fabrikanın kapasitesini 400 binden 450 bine çıkarıyoruz. 2017’nin ilk çeyreğinde yatırım tamamlanacak. 450 binlik üretimin yüzde 75’i ihraç edilecek” dedi.

Ülkeye moral verecek

Üretime ara vermeden ve ek bina inşa etmeden fabrikanın kapasitesini artırarak dünyada bir ilke imza atacaklarının altını çizen Eroldu, şöyle devam etti: “Kapasite artışını sağlarken esas önemli nokta boyahaneydi. Bantlarda kapasiteyi yükseltebilirsiniz ama boyahanede bu iş çok zor. Mühendislerimiz fırınların boyunu uzatarak, yer açtı. Tofaş mühendisleri devrim yaptı.”

Haberin Devamı

Tofaş CEO’su kapasite artışıyla 500 kişiyi işe alacaklarını, çalışan sayısının 10 bini geçeceğini belirterek, “Türkiye’nin de böyle bir yatırıma ve morale ihtiyacı vardı” dedi.

Jeep, Bursa’yı örnek alacak

Cengiz Eroldu, Tofaş mühendislerinin Bursa fabrikasında üretimi aksatmadan başardıkları kapasite artışı uygulamasının dünyadaki diğer Fiat-Chrysler Automotive (FCA) fabrikalarına örnek olacağını belirtti. Eroldu, “İtalya’daki Jeep Renegade’in üretildiği Melfi ile Fiat Ducato’nun Sevel tesisleri bizim gibi araç yetiştirmekte zorlanıyor. Bizim uyguladığımız sistemi onlar da fabrikalarına adapte edecektir” dedi.

100 araçtan 91’i yerli oldu

-Yılın ilk 9 ayında Türk otomotiv sektörünün üretimi yüzde 3.3 artarken, Tofaş yüzde 34 büyümeyi başardı.

Haberin Devamı

-İhracat Egea’ya yurt dışından gelen talep sayesinde yüzde 54.4 arttı.

-9 aylık ihracatı 1.6 milyar dolardan 2.3 milyar dolara çıktı.

-Tofaş gösterdiği performansla üretim ve ihracatta Türk otomotiv sektörünün lideri haline geldi.

-Net kârı 689 milyon lira oldu. Avrupa’nın en kârlı operasyonu unvanını aldı.

-Son 10 yılda otomotiv sektörü 10 milyar dolarlık yatırım yaparken, Tofaş bu rakamın 3 milyar dolarına imza attı.

-Fiat satışlarında yerlilik oranı yüzde 91 oldu. En yakın rakibinde bu oran yüzde 67 olarak gerçekleşti.

48 saniyede 1 Fiat üretiyor

Cengiz Eroldu, Bursa fabrikasının bantlarından saatte 1.500 aracın indiğini belirterek, “Egea’ya gelen yoğun talebi yetiştirmek için tempomuzu yükseltmek zorundaydık. 48 saniyede bir araç üretiyoruz. Türkiye’de bu hızda bir fabrika yok” dedi.

ÖTV acil açıklanmalı

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, yeni ÖTV düzenlemesinin bir an önce açıklanması gerektiğini, tüketicilerde ve sektörde bir beklenti oluştuğunu kaydetti. Eroldu, “Yerli bir üretici olarak tek arzumuz yeni vergi sistemiyle Türk otomotiv sektörünün rekabetinin bozulmaması” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı