Gazete Vatan Logo

Çılgın projeler ile tüm dünya internete kavuşacak

İnternet ile birlikte insanoğlu bilgi çağına adım attı. halen dünya nüfusunun yarısının internete erişimi bulunmuyor. 7,6 milyarlık dünya nüfusunun 4,1 milyarının internet erişimi yok!

Çılgın projeler ile tüm dünya internete kavuşacak

İnternet ile birlikte insanoğlu bilgi çağına adım attı ancak halen dünya nüfusunun neredeyse yarısının internete erişimi bulunmuyor. Son rakamlara göre 7,6 milyarlık dünya nüfusunun 4,1 milyarının internet erişimi yok!

Tüm dünyanın internete kavuşması için birçok proje gündemde. Kablolarla interneti tüm dünyaya yaymak pek mümkün görünmüyor. Teknoloji dünyasının dev şirketleri havadan tüm dünyaya interneti yaymak istiyorlar. İşte interneti tüm dünyaya yaymayı hedefleyen çılgın projeler.

Elon Musk’tan uzaydan internet

Ünlü girişimci ve mucit Elon Musk’ın çılgın projelerinden birisi de gezegenimizin tamamına internet erişimi sağlayacak olan Starlink isimli projesi. Dünya yörüngesine yerleştirilecek 12 bin uydunun oluşturacağı dev ağ üzerinden tüm dünyayı yüksek hızlı internete kavuşturmayı hedefleyen Musk, bu projesini test edebilmek için geçtiğimiz aylarda ABD Federal İletişim Komisyonu’ndan izin aldı.

Perşembe günü Falcon 9 roketi ile fırlatılan Tintin A ve B isimli 2 uydu dünya yörüngesine yerleşti ve Elon Musk’ın çılgın projesinde ilk önemli adım atılmış oldu. Yörüngeye 4425, alçak dünya yörüngesine de 7500 uydu yerleştirilecek ve toplamda 12 bin uydudan oluşan dev bir internet ağı tüm dünyayı sarmış olacak. 2024 yılında tamamlanması planlanan bu çılgın projenin maliyetinin 10 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Facebook’un güneş enerjili uçağı

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, 2 milyarı aşan kullanıcı sayısına ulaştı ama kurucusu Mark Zuckerberg’in hedefi dünyadaki herkese ulaşmak.

Facebook’un interneti havadan geniş kitlelere yaymak için geliştirdiği Aquila adlı güneş enerjisi ile çalışan uçağı test uçuşlarını sürdürüyor. 450 kg ağırlığındaki Aquila, bir Boeing 737 uçağından daha uzun kanatlara sahip, bu kanatlara yerleştirilen vericiler ile kablosuz internet ağı oluşturacak.

Test uçuşlarında henüz bir saatten biraz daha fazla havada kalabilen Aquila, 3 saç kurutma makinesinin harcadığı enerjiyi harcıyor. İleride birbiriyle lazer iletişimi kurup havada bir ay kalabilen bir Aquila filosu oluşturmayı hedefleyen Facebook’un projesinin başarılı olup olmayacağı merak konusu.

Haberin Devamı

Google’dan internet balonu

İnternet devi Google’ın internet erişimi olmayan bölgelere internet hizmeti sunabilmek için geliştirdiği Project Loon belli bölgelerde hizmet sunmaya başladı.

Enerjisini güneşten alan dev balonlar 20 km yükseklikteki Stratosfere kadar çıkıyor. Günlerce havada kalabilen balonlar şiddetli fırtınalara ve -90 derece soğuğa karşı da dayanıklı. 100 gün havada kalabilecek şekilde geliştirilen balonlar bugüne kadar en fazla 198 gün havada kalmayı başardı. Balonlar görevini tamamlayınca bir paraşüt yardımıyla dünyaya iniyor. Bir balonun ihtiyaç halinde havalanması 30 dakika içinde gerçekleşiyor.

Havadaki balonlar yerdeki istasyonlardan sağladığı internet erişimini LTE mobil şebekesi üzerinden kullanıcılara iletiyor. Eylül ayında Maria kasırgasıyla sarsılan Porto Riko’ya giden Google’ın balonları afet bölgesinde kesilen iletişimi yeniden kurmayı başardı.