Gazete Vatan Logo

Cildinizi onarmanın tam zamanı

Yaz sonrası cildin yeni mevsime hazırlanması zorlu bir süreç. Bunun için en uygun mevsim ise sonbahar. Memorial Wellness Kozmetik Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Makbule Dündar önerilerde bulundu.

Cildinizi onarmanın tam zamanı

Yaz aylarında güneş, rüzgar, havuz ve deniz suyunun etkisi ile cilt nemini kaybediyor, matlaşıyor ve cansızlaşabiliyor. Bu dönemde lekeler, pürüzler ve pullanmalar kaçınılmaz olabiliyor. Sonbahar ayları ise güneşin yüzünü daha az göstermesi ve tatillerin de bitmiş olması nedeniyle cildin onarılması için en doğru zaman olarak gösteriliyor. Memorial Wellness Kozmetik Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Makbule Dündar, yaz sonrası cildin yeni mevsime doğru uygulamalarla hazırlanması için önerilerde bulundu.

Lazer teknolojileri ile etkin sonuçlar

Güneşe yoğun oranda maruziyet sonucu ciltte lekeler, çiller, solar lentigo ve melazma adı verilen oluşumlar görülür. Yanaklarda, kol ve gövdenin üst kısımlarında sıklıkla görülen oval kahverengi lekeler çillerdir. En sık yüz, el sırtı, kollar ve gövdenin üst kısımlarında oluşur. Solar lentigo ise yüz, boyun, göğüs, sırt, omuzlar ve elde; yuvarlak formlu kahverengi veya siyah lekelerdir. Alın, yanak, burun üzeri, dudak üstü, çene ve nadiren boyun ve kollarda görülen kahverengi lekelere de melazma adı verilir. Bunlardan korunmak için ilk şart güneşle ilişkilerin doğru ayarlanmasıdır. Ancak tüm önlemlere rağmen meydana geldiyse modern kozmetik dokunuşlar etkili olabilmektedir. Bu sorunlarla mücadelede kimyasal peeling ve Q switch lazerler kullanılmaktadır. Lentigo denilen ben görünümünde lekeler ise lazerle bir veya iki seansta silinebilir. El üzerinde de görülen lentigolar ise Q-switch lazer uygulaması ile giderilir.

Haberin Devamı

Hücre yenileniyor, lifting yapılıyor

Güneş sadece leke oluşturmakla kalmamakta, cildin elastikiyetini de etkilemektedir. Bu amaçla, cilt sıkılaştırıcı iğneli radyofrekans uygulamaları yapılır. Bu yöntem kişinin doğal yapısına yapaylık katmadan, mevcudu düzeltir. Cilt gençleştirmede ise Er- Yag, Erbium ve Nd-Yag lazer kullanılmaktadır. Bunlar günümüzün gelişmiş cilt yenileme sistemleridir. Er-Yag ile cilde hafif bir peeling yapılır. Erbium ile cilt ısıtılırken, Nd:Yag ile lifting sağlanmır. Cilt soyulur, bağ dokuları desteklenerek hem hücre yenilenmesi hem de lifting aynı seansta sağlanır.

Haberin Devamı

Vakumlama tekniği ile gözle görülür sonuçlar

Bir başka yöntem olan vakumlama ile hem gözenekler temizlenmekte hem de aynı seansta farklı asit oranlarında vakumla derin dokulara bu asit yedirilerek, lekelerde açılma sağlanabilmektedir. Bu bakımdan sonra cilt sedefimsi bir renge bürünmekte, makyaj dahi gerektirmemektedir.

Güneş koruyucunuzu sürmeye devam edin

Güneş koruyucu denildiğinde ilk olarak akla yalnızca yazın yakıcı güneş ışınları gelmektedir. Oysa güneş her an bizimle birliktedir ve cildin korunması önem taşır. Sonbahar ve kış döneminde SPF 30 faktör güneş koruyucular yeterli olur. Güneş koruyucu seçerken hem UVA hem de UVB özellikle olmasına dikkat edin.

Sonbaharda da bol su için ve sağlıklı beslenin

Cildin elastikiyetini korumak için su tüketimi çok önemlidir. Kişi günde 2 - 2,5 litre su içmeye özen gösterin, yüzünü doğru ürünlerle temizleyin. Havuç, yeşil yapraklı sebzeler, enginar, brokoli, kereviz, ceviz, badem, fındık gibi gıdalar tüketin.

Haberin Devamı