Gazete Vatan Logo

CHP’nin İş Bankası’nda direnmesi sonuç vermez

İş Bankası hisseleri konusunda CHP’nin ‘direniriz’ açıklamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanıtı: Onların direnmesi netice vermez. Parlamento dışı boyutu var. Anayasa Mahkemesi ortaya koyacağı bir kararla işimizi daha da kolaylaştırır

CHP’nin İş Bankası’nda direnmesi sonuç vermez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devrinin Meclis dışı boyutu da olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin vereceği bir kararın çözüme yol açacağını söyleyerek karşılık verdi. Erdoğan, dün AK Parti’nin Meclis grubu toplantısındaki konuşmasından sonra CHP’nin açıklaması hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

‘Onların değil milletin’

Onların direnmesi netice vermez burada bütün mesele parlamento boyutu ve parlamento dışı boyutu var. Hatta hatta Anayasa Mahkemesi boyutu var. Bunların ellerinde ne anayasa ne de yargıya dayalı herhangi bir direnecekleri, dayanacakları, yaslanacakları bir şey yok. Yapmaları gereken tek şey var; ‘biz artık bu dört üyeyi de atamıyoruz, bu zaten milletin hakkıdır, Hazine’nin hakkıdır, biz bunun Hazine’ye devrine de bir şey söyleyemeyiz’. Bizim hakkımızdır veya biz devrediyoruz deme hakları da yok. Çünkü, onların değil ki milletin.

Erdoğan, “Eğer CHP bunu yapmazsa AK Parti milletvekilleri bununla ilgili kanun teklifi sunar mı, hazırlık var mı” sorusuna da, “Buradaki yorumlar farklı. ‘Kanun teklifine dahi gerek yok’ diyen hukukçularımız var. Zaten anayasa ile yakından uzaktan alakası yok. Ama Anayasa Mahkemesi, bununla ilgili olarak açacağı, ortaya koyacağı bir kararla işimizi daha da kolaylaştırır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İki kez iptal edildi

Adnan Menderes döneminde 1953’te yasa çıkarılarak, CHP hisseleri Hazine’ye devredilmişti ancak Anayasa Mahkemesi 11 Ekim 1963 tarihli kararıyla, bu eylemin Atatürk’ün vasiyetinin iptali anlamına geleceğini bildirerek bu varlıkları CHP’ye geri vermişti. 12 Eylül 1980 darbesiyle partiler kapatılınca da hisseler Hazine’ye devredilmişti. CHP yeniden açıldıktan sonra yargıya başvurmuş, 1993’te hisseler iade edilmişti. Yargıtay Genel Hukuk Kurulu, “vasiyet hakkının miras hukuku gereğince hiçbir şekilde değiştirilemez olduğu” kararını vermişti.

BÜROKRASİYE SERT UYARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gruba hitabında “Hâlâ bürokrasinin hantallığından, sorumluluk almaktan, imza atmaktan çekinmesinden kaynaklanan şikayetleri işitiyoruz. Bu tarz şikayetler duyduğumuzda hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Kimsenin kaprisleriyle, mazeretleriyle, kariyer hesaplarıyla vakit kaybedemeyiz” dedi ve bakanlara gereken yetki devirlerinin yapılması talimatını verdi.

Haberin Devamı

TRUMP’A YANIT: GECİKEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan rahip Brunson’ın tahliyesiyle ilgili, ”Türk adalet sistemi kararını verdi ve uygulamaya koydu” dedi. ABD Başkanı Trump’ın, Brunson kararının ardından, “Türkiye ile ilişkilerin düzelebileceğine” dair açıklamalar yaptığı anımsatılması üzerine ise Erdoğan, “Bunlar geciken açıklamalar. Ben kendilerine, başta Sayın Trump olmak üzere hep şunu söyledim: ‘Türk yargısına güvenin ama tehditle bizden netice alma yoluna gitmeyin’. Türk yargısı da kendisine olan bu noktadaki güvenimizi boşa çıkarmadı, verilmesi gereken kararı kendine göre verdi, mahkumiyetle ilgili kararını da açıkladı. Ne kadar bir ceza? 5 yıl. Bu da ortada” diye konuştu.

AFFA ‘MAHŞERİ VİCDAN’ AYARI

Hakim ve savcıların kura töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “FETÖ’nün adalet teşkilatındaki militanlarının kökünü kazıyoruz. Daha var, kazıdık demiyorum, kazıyoruz” mesajı verdi. Erdoğan, MHP’nin af teklifiyle ilgili ise şunları söyledi: Arkadaşlarımızdan gündeme getirilen af tartışmasıyla uğraşmak yerine hem içeriğin hem uygulamanın maşeri vicdana uygun hale getirilmesi yönünde bir çalışma başlatmalarını istedim. Bakanlığımız bu konudaki hazırlıkları sürdürüyor. Milletin yüreğini yaralayanların adliyenin bir kapısından girip diğerinden çıkmayacağı bir düzenleme yapılmalı.

Haberin Devamı