Gazete Vatan Logo

CHP’nin cumhurbaşkanı adayıyla ilgili ilk işaret!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu CHP'nin Cumhurbaşkanı adayıyla ilgili olarak " partili olmaz bağımsız olacak" dedi.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayıyla ilgili ilk işaret!

Yazarımız Murat Çelik'in köşesine taşıdığı röportajdan o bölümler:

‘Partili olmaz bağımsız aday olacak’

- Bu ortamda yeni bir sistem için seçim yapılacak. CHP’nin eski sisteme dönüşle yola çıkacağı ifade ediliyor. ‘Benim adaylığıma ihtiyaç var’ diyor musunuz?

‘Doğmamış çocuğa don biçilmez’ diye güzel bir sözümüz var. Öteden beri savunduğum düşünce şudur: Demokratik parlamenter sistemi savunuyoruz. Cumhurbaşkanının tarafsız olmasını savunuyoruz, o düşünceye inanan kişinin kazanması en büyük arzumuz.

- ‘Genel başkan cumhurbaşkanlığına aday olmamalı’ beyanınızı revize edecek durum var mı?

İlke olarak cumhurbaşkanı adaylarının tarafsız olması lazım. Cumhurbaşkanı adaylarının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlaması lazım, ettiği yeminin arkasında durması lazım. Partili cumhurbaşkanı olmaz. Partili cumhurbaşkanı olmaz, doğru bulmuyoruz.

- Açık kapı da bırakıyor musunuz? Öyle şartlar olur ki, adaylığınız mecbur kılınabilir.

Bugünden geleceğe yönelik kesin şey söylemek mümkün değil. Aday, kuvvetler ayrılığına inanacak, tarafsız olacak. Demokratik, özgürlükçü parlamenter sistemi savunacak. Budur yani, bu çerçevede elbette bakacağız, toplum kimi arzu ediyor... ‘Böyle olacak’ diye kolaycılığa kaçamam.

Haberin Devamı

‘Bugün olsa kaybeder’

- Profil ortaya koydunuz ama adaylığınız konusunda renk vermiyorsunuz. Sahada Ak Parti + MHP ittifakı var. Tek aday çıkaracaklar. HDP ile ve belki yeni kurulacak Akşener’in partisiyle ittifak yapar mısınız? Sizin dışınızda öne çıkan bir aday yok.

Bir, olay bir sağ sol meselesi değil, Türkiye meselesi. Toplumun geleceği, çocuklarımızın geleceği meselesidir. Olaya sağ sol penceresinden bakarsanız hata yapmış olursunuz. Çağdaş uygarlığı yakalamak için ne gerekiyorsa, demokratik parlamenter sistem, yargı bağımsızlığı, düşünceyi ifade özgürlüğü, kadın erkek eşitliği, din, vicdan özgürlüğü. AKP, bunu alıp sağ sol ekseni üzerinden götürmek istiyor, muhafazakar ve diğerleri üzerinden götürmek istiyor. Nitekim referandumda kimse bu tuzağa düşmedi. Kimse de özel olarak sağ sol ayrımı yapmadı. Demokrasi bileşenleri bir tarafta oldu, totaliter yapı isteyenler de bir tarafta oldu. ‘Evet’ oyu verenlerin içinde demokrasi tutkunları da vardı ama sonucun böyle olduğunu bilmiyorlardı. Bugün referandum olsa ‘hayır’ oyları çok daha fazla çıkacaktır. Yüzde 60 çıkar, ki bugün Erdoğan’ın önündeki sonuçlarda da AKP’nin oyu yüzde 45 gözüküyor. Kan kaybettiklerini biliyorlar. Halka doğruları söylemediklerini biliyorlar.

Haberin Devamı

İŞTE O RÖPORTAJIN TAMAMI