Gazete Vatan Logo

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Sosyal güvenlik hakkı insan haklarının ayrılmaz parçasıdır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal güvenlik hakkının insan haklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu, bunun anayasada da güvence altına alındığını söyledi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: Sosyal güvenlik hakkı insan haklarının ayrılmaz parçasıdır

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın koordinatörlüğünde CHP Emek Bürolarınca bir otelde "Sosyal Güvenlik Sistemi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Çalıştayı" düzenlendi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik hakkının insan haklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu, bunun anayasada da güvence altına alındığını söyledi.Uluslararası Çalışma Örgütünün, sosyal güvenliğin asgari normlarını 1952'de belirlediğini, 1971'de ise TBMM'nin bu sözleşmeyi kabul ettiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, bu sözleşmeye göre sağlık, işsizlik, yaşlılık, iş kazaları, meslek hastalıkları, analık, maluliyet, ölüm ve aile yardımları sigortasının uygulanması gerektiğini ifade etti.Kılıçdaroğlu, Türkiye'de en son işsizlik sigortasının kabul edildiğini, uygulanmayan tek sigorta dalının aile yardımları sigortası olduğunu belirtti.

Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının olduğunu, bir hakkın sonradan çıkan bir yasayla elden alındığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Kazanılmış hak mıdır, değil midir tartışma konusu ama bir hakkın kişilerin elinden alındığı bir gerçek var. Sorun nasıl çözülür? Sorun, akılcı politikalarla çözülür. 'Ben çözdüm.' demekle çözülmez. Bu sorunun tarafları vardır. İşçisi, işvereni, bağımsız çalışanı, kamu çalışanı, çiftçisi, esnafı vardır. Bütün tarafların bir araya gelmesiyle oturulur, çözüm üretilir. Sağlıklı işleyen bir devlet yapısında, bir politik yapıda sorunlar böyle çözülür." diye konuştu. Kılıçdaroğlu, 1999 öncesinde sosyal güvenlik sistemindeki açığın 2 milyar olduğunu vurgulayarak, sosyal güvenlik sisteminde reform yapılacakken Marmara Depremi'nin olduğunu, toplum, sendikalar ve işverenler yeteri kadar tartışmadan 38-43 olan emeklilik yaşının 65'e çıkarıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bugün "Sosyal Güvenlik Kurumuna ben asgari ücret üzerinden prim ödedim, ben emekli olmak istiyorum." diye dilekçe veren bir kişiye 801 lira 55 kuruş emekli aylığı bağlandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, bu kişinin 1 Ekim 2008'den önce aynı koşullarla emekli olsaydı 2 bin 32 lira 99 kuruş alacağına dikkati çekti. Kılıçdaroğlu, bugün 936 lira alan esnaf emeklisinin 2008'den önce emekli olsaydı 2 bin 7 lira alacağını belirterek, aynı kaybı tarım işçisinin de yaşadığına değindi. Prim ödeme gün sayısı artırılıp emekli aylıkları düşürülmesine rağmen asıl önlem alınması gereken kayıt dışı çalışmada önlem alınmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, sosyal güvenlik sistemine bir kuruş katkıda bulunmayan kişilere belli bir yaşa geldiklerinde aylık ödendiğini savundu. Kılıçdaroğlu, kayıt dışı çalışmayla mücadelenin iktidarların görevi olduğunu, iktidarlara kayıt dışı çalışmayla mücadele ederken en büyük desteği sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin vereceğini ifade etti.

Haberin Devamı

AİLE YARDIMLARI SİGORTASI MUTLAKA ÇIKARILMALI

Aile sigortasını ısrarla "uygulamaya koyun" demelerinin temelinde bunun yattığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Aile yardımları sigortası olsa kimse erken emeklilik, geç emeklilik diye bir arayışın içine girmez." dedi.