Gazete Vatan Logo

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan Cemal Kaşıkçı eleştirisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili, olarak 15 Ekim'de konsoloslukta, 16 Ekim'de de konsolosluğun konutunda arama yapıldığına dikkati çekti. Suudi Konsolos'un ise ayın 16'sında elini kolunu sallayarak gittiğini savunan Kemal Kılıçdaroğlu, "Konsolos Suudi Arabistan'a giderken neden müdahale edilmedi" dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan Cemal Kaşıkçı eleştirisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Dün parti olarak "Emeklilikte yaşa takılanlar çalıştayı" düzenlediklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Sizin davanızın takipçisi olmaya kararlıyız. Bu konuda kanun teklifimizi verdik, bu teklifin parlamentodan geçmesi için her türlü çabayı göstereceğiz." dedi.

Suudi Arabistan vatandaşı Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kılıçdaroğlu, bugün büyük bir dikkatle Erdoğan'ın açıklamalarını dinlediklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Kaşıkçı'nın cinayetten önce Washington'daki Suudi Büyükelçiliği'ne gittiğini belirterek, buradan İstanbul'daki konsolosluğa yönlendirildiğini anlattı. Kaşıkçı'nın bir konuda bilgi, belge istemek için konsolosluğa gittiğini ve iki gün sonra gelmesinin istendiğini aktaran Kılıçdaroğlu, Kaşıkçı'nın iki gün sonra 2 Ekim Salı günü saat 13.14'te Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na gittiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, Kaşıkçı'nın konsolosluğa girmeden çıkmaması durumunda kendisini bekleyen nişanlasına bazı yerleri araması söylediğini aktararak, Kaşıkçı'nın çıkmaması üzerine aynı gün nişanlısının saat 16.40'ta ilgili yerlere haber verdiğini bildirdi. Kaşıkçı'nın aradığı kişiler arasında AK Parti'li Yasin Aktay'da olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Aktay'ın telefon sonrası, emniyet, cumhurbaşkanlığı ofisi ve istihbaratı bilgilendirdiğini söylediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Aktay'ın bu bilgilendirme sonrası bütün bakanların olaydan haberdar olduğunu ve havalimanları dahil, hemen tedbirlerin alındığını söylediğini de ifade eden Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yani Kaşıkçı 16.40'ta çıkmadı, nişanlısı telefon etti Yasin Aktay herkese haber verdi, öyle bir noktaya geldik ki havaalanında kuş uçsa herkesin haberi olacaktı. Güzel. 5 Ekim, yine Kaşıkçı'dan haber yok ama dünya medyası yazıyor 'içeride öldürüldü' diye. 5 Ekim, Veliaht Prens Salman Bloomberg'te açıklama yapıyor, 'Türkiye'nin, İstanbul Başkonsolosluğu'nda arama yapılmasına izin verilebilir' diyor. Yani 'Ey iktidar sahipleri eğer bizim konsolosluğumuzu aramak istiyorsanız gelin arayın' diyor. Ne zaman? 5 Ekim'de. Peki arama ne zaman oluyor? 15 Ekim'de. Birinci soru Erdoğan'a; Neden 10 gün beklediniz? Kim size talimat verdi, '10 gün bekleyin' diye. Veliaht Prens 'arama yapılabilir' diyor 5 Ekim'de, siz aramayı 10 gün sonra yapıyorsunuz. Neden ve hangi gerekçeyle 10 gün beklendi? Bunun cevabını bekliyoruz." Kılıçdaroğlu, 15 Ekim'de konsoloslukta, 16 Ekim'de de konsolosluğun konutunda arama yapıldığına dikkati çekerek, Suudi konsolosun ise ayın 16'sında elini kolunu sallayarak gittiğini savundu. Kemal Kılıçdaroğlu, "Konsolos Suudi Arabistan'a giderken neden müdahale edilmedi. Hunharca işlenen bir cinayetin ya faili, ya tanığı. Neden serbest bırakıldı? Dokunulmazlığı falan yok. 1963 tarihli Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesinde açık hüküm var." diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu maddede konsolosluk memurlarının ağır bir suç halinde tutuklanma veya gözaltına alınabileceğinin yazdığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Bir cinayet işlenmiş, bundan daha ağır suç olur mu?"

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türk üniversitelerin hangi konumda olduğunu bilmek istiyorsa 13 sayfalık Bilim Akademisi raporunu okumasını tavsiye ederek, bu raporun bütün hayatını bilime adamış kişiler tarafından tarafsız bir şekilde hazırlandığını söyledi. Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu, salona gelişinde ve kürsüye çıktığında partililer, Edip Akbayram'ın "Güzel Günler Göreceğiz" şarkısını seslendirdi.