Gazete Vatan Logo

CHP'li 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti

CHP’li 15 milletvekili İYİ Parti’ye katıldı. Böylece Meclis’te grup kuracak sayıya ulaşan İYİ Parti’nin seçime girebilmesi imkanı doğdu. CHP Grup Başkanvekili Altay, “Arkadaşlarımız, demokrasiye yönelik gasp ve kumpasa zırh olmuşlardır” dedi

CHP'li 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti

Seçime katılabilecek şartları yerine getirip getiremediği tartışma konusu olan İYİ Parti’ye CHP’den 15 milletvekili katıldı. Beş milletvekili bulunan İYİ Parti, CHP’den 15 vekilin katılımıyla TBMM’de grup oluşturabilecek sayıya ulaştı. Siyasi Partiler Kanunu’nun, “partilerin seçimlere katılabilmesi için TBMM’de grubu bulunması gerekiyor” hükmünü yerine getiren, İYİ Parti, 24 Haziran 2018 seçimlerine katılma hakkını elde etti. İYİ Parti, Meclis’te grup kurduğu için, TBMM İçtüzüğü’nde belirlenen, Grup Toplantısı düzenleme, Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarında temsil edilme ve TBMM Genel Kurulu’nda Grup adına konuşma haklarını da elde ediyor. İYİ Parti temsilcileri bu gelişmeden sonra dün YSK’ya giderek milletvekili listesini sundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Özkoç ve partisinden istifa eden 15 milletvekili ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Altay, YSK üyelerinin, OHAL ve iktidar baskısına maruz kalmamasını istediklerini ifade eden Altay, “Evet, şimdi oldu. Seçime katılmayı hak eden herkes, seçime girebiliyor” algısının toplumda oluşmasını istediklerini söyledi. Demokrasinin herkes için olduğunu belirten Altay, “Bu sebeple, demokrasinin kazanması için, yargının bu siyasi tasarrufunun ortadan kaldırılması için siyasi değil ama demokratik bir tasarrufla CHP’ye mensup 15 sayın milletvekili, partimizden bugün istifa ettiler ve İYİ Parti’ye katıldılar. Arkadaşlarımız, demokrasiye yönelik gasp ve kumpasa zırh olmuşlardır. İYİ Parti’ye geçişin tek cümlelik açıklaması budur” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun talimatı

Parti Sözcüsü Tezcan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla hareket edildiğini açıkladı. Tezcan, “Tarih onları partilerinden ayrılan milletvekilleri olarak yazmayacak, partilerinin verdiği görev doğrultusunda demokrasiyi ve demokratik yarışı kurtaran kahramanlar olarak yazacak” dedi. Tezcan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, önceki gün YSK’ya 10 partinin şartları yerine getirdiği ve seçime girebileceğine ilişkin yazı gönderdiğini ancak YSK’nın kararını Pazartesi’ye ertelediğini, bunun da “Kurulun üstünde baskı bulunduğunun delili” olduğunu savundu.

Akşener’den teşekkür

CHP heyeti dün İYİ Parti’yi ziyaret etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ziyaret sonrası yazılı açıklamasında şöyle dedi: İYİ Parti’yi seçimlere sokmama teşebbüsü, demokrasiye saldırıdır. Ülkeyi korkutarak yönetmeye çalışanlar, bir büyük tuzak hazırlığı içerisine girdiler. Hileler tasarlayarak, bu güzel ülkemiz ve güzel insanlarımızın iradesini çarpıtmaya çalıştılar. Hukukun ve millet iradesinin önünde konan bu engelin aşılmasında, CHP ve değerli Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortaya koyduğu tavır her türlü takdirin üzerindedir. Tarihi bir demokratik tavırdır. Siyasi demokrasi tarihimizde övgüyle yerini alacaktır.

İç tepki

Parti içinden ilk tepki CHP İstanbul milletvekili İlhan Cihaner’den geldi. Cihaner, kişisel Twitter hesabından, “ÖDP, TKP ve DSP için de 20’şer vekil isteriz” diye yazdı. Cihaner ayrıca CHP tüzüğündeki şu maddeyi de paylaştı: Cumhuriyet Halk Partisi başka Kurtuluş Savaşımız olmak üzere Aydınlanma ideallerini, emek mücadelelerini, sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik ve dayanışma benimseyen çağdaş demokratik sol bir siyasal partidir.

Haberin Devamı

CHP'den istifa ederek İYİ Parti'ye katılan 15 milletvekili şöyle:

Haberin Devamı

Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal

Haberin Devamı

Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer

Ankara Milletvekili Nihat Yeşil

Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız

Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın

Burdur Milletvekili Mehmet Göker

Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu

Bursa Milletvekili Erkan Aydın

Çorum Milletvekili Tufan Köse

Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu

İzmir Milletvekili Tacettin Bayır

Kayseri Milletvekili Çetin Arık

Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş