Gazete Vatan Logo

CHP'de İzmir krizi! Açıklama ertelendi

İzmir’de mevcut başkan Kocaoğlu’nun tekrar adaylık talebinde bulunması parti içinde yeni bir kriz çıkardı. Kılıçdaroğlu ile gergin bir görüşme yapan Kocaoğlu, kendisi ya da istediği biri aday gösterilmediği takdirde “bağımsız aday” olma seçeneğini bile değerlendirdiğini söylendi. Bu gelişmelerden sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, tüm tarafların kabul edebileceği bir ismi belirlemek için aday adayları, milletvekilleri ve İzmir örgütü ile yeniden görüş alışverişinde bulunacağı öğrenildi.

CHP'de İzmir krizi! Açıklama ertelendi

CHP'de yerel seçimler öncesi aday krizi yaşanıyor. Daha önce aday olmayacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kararını değiştirmesinin ardından yeni bir kriz patlak verdi. Kemal Kılıçdaroğlu Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in adını açıklamaya hazırlanırken, bu isme karşı çıkan Kocaoğlu'nun adaylık çıkışı partiyi karıştırdı. İşte CHP'de dün yaşananlar...

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer

AÇIKLAMA ERTELENDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin uzun süredir merak edilen İzmir adayını MYK’ya getirmesi bekleniyordu. Bu çerçevede Kılıçdaroğlu’nun Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adaylığına “sıcak” baktığı belirtiliyordu. Milliyet’in edindiği bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, parti içinde yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle İzmir adayının açıklanacağı tarihi erteleme kararı aldı. Kılıçdaroğlu’nun tüm tarafların kabul edebileceği bir ismi belirlemek için aday adayları, milletvekilleri ve İzmir örgütü ile yeniden görüş alışverişinde bulunacağı öğrenildi. 1 Ekim 2018’de yeniden aday olmayacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun dünkü çıkışı da İzmir ekseninde yaşanan tartışmaları doruk noktasına çıkardı. Tunç Soyer’in adaylığına karşı olduğu bilinen Kocaoğlu, dün sabah saatlerinde CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kocaoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Aday açıklama takvimi geciktikçe ortaya çıkan tablonun CHP’ye ve dolayısıyla kentimize zarar verecek düzeye gelmesi, iktidar partisinin ‘bakanlık’ yapmış İzmir adayını 27 Kasım’da açıklayıp çoktan yola koyulması ve bu tabloyla İzmir’de güç kaybı yaşayabileceğimiz gerçeği, beni ve partimize gönül vermiş milyonları endişeye düşürmektedir. Sayın Genel Başkanımızla yaptığım görüşmede bu kaygılarımı açıkça ifade ettim. İzmir’de ortaya çıkan bu tablonun, adaylığımla ilgili tarihi bir sorumluluk yüklediğini ve bundan kaçmayacağımı Sayın Genel Başkanımızla paylaştım.”

‘TARİHİ SORUMLULUK’

Kocaoğlu’nun yakın ekibi de görüşmeye ilişkin bilgilendirme yaptı. Bilgilendirmede, Kılıçdaroğlu’nun Kocaoğlu’na “ben de varım adaylığımı açıklıyorum” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun da, “Bu bizim için yeni bir gelişme değerlendireceğiz” ifadelerini kullandığı ileri sürüldü. Parti kaynakları, İzmir adayının açıklanmasının “geciktiğini” söyleyen Kocaoğlu’nun 2014 seçimleri için 10 Şubat’ta aday gösterildiğini anımsatarak o nedenle geç kalınmış bir durum olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

GERGİN GÖRÜŞME
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi dün CHP'de yaşananları köşesine taşıyarak Aziz Kocaoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen gergin görüşmenin ardından İzmir'de hesapların karıştığını ifade etti.
İşte köşesine taşıdığı o yazının bir bölümü;
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir büyükşehir belediye başkan adayı olmasına ilk itiraz İYİ Parti’den gelmişti. Babası Nurettin Soyer’in MHP davasındaki rolü nedeniyle, İYİ Parti Tunç Soyer ismine ülkücü tabanın sıcak bakmayacağını bildirmişti. Ancak ibrenin Tunç Soyer’e kayması üzerine İYİ Parti, PM toplantısından bir gün önce net bir şekilde CHP Genel Merkezi’ne iletiyor. Ama asıl çıkışı Aziz Kocaoğlu yapıyor. Dünkü PM’de İzmir adayının ilan edileceği yönünde sinyalleri alınca bir gün önce Ankara’ya geliyor. Dün CHP’de önce MYK toplantısı, ardından da PM yapılacaktı. MYK’da belirlenen isimler PM’de karara bağlanıp açıklanacaktı. Aziz Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu ile MYK toplantısından önce görüşüyor. Kılıçdaroğlu’nun “Sakin ol başkan” demesine rağmen Aziz Kocaoğlu çok sinirli olduğu için görüşme gergin bir ortamda cereyan ediyor. Aziz Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu’nun yanına sinirli bir şekilde giriyor. İlk sözü, “Çok sinirliyim” oluyor. Bir ara sesini yükseltince Kılıçdaroğlu, “Başkan sakin ol” deme gereği hissediyor. Kemal Bey’in “Ne içersin?” sorusuna “Bir şey içmeyeceğim” diye karşılık veriyor. “Bugün karar alacak mısınız?” diye Kılıçdaroğlu’na soruyor. Kılıçdaroğlu’nun “Değerlendiriyoruz” demesi üzerine, “Size Tunç Soyer ve Tuncay Özkan olursa olmaz demiştim” diye itirazlarını sıralıyor. İki isme itirazını belirttikten sonra Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur başta olmak üzere bir-iki ismin olabileceğini söylüyor. Zaten görüşme çok uzun sürmüyor.
AZİZ KOCAOĞLU’NUN KARARI
Aziz Kocaoğlu, hesapları değiştiren kararını ise görüşmenin sonunda iletiyor. İzmir’e aday olduğunu söylüyor. Aziz Kocaoğlu İzmir’de önemli bir güçtü. Onsuz hesap yapılamaz deniliyordu. Olağanüstü kongre sürecinde Muharrem İnce’nin yanında yer aldığı için Aziz Kocaoğlu’nun aday olmadığını açıklaması Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmıştı. Aziz Kocaoğlu’nun son anda yeniden ortaya çıkıp, Kılıçdaroğlu ile görüşüp aday olduğunu açıklamasıyla birlikte hesaplar karıştı. Kocaoğlu’nun etrafında, kendisi ya da istediği biri aday gösterilmediği takdirde “bağımsız aday” olma seçeneğini bile değerlendirdiği söyleniyor. Aziz Kocaoğlu, bağımsız aday olarak çıkarsa kendisi kazanmasa da CHP’ye kaybettirebilir. Aziz Kocaoğlu, bombanın pimini çekip Kılıçdaroğlu’nun kucağına bıraktı. CHP’nin en garanti olarak gördüğü İzmir’de hesaplar karıştı.
İZMİR VEKİLLERİ: ‘SÜRPRİZ OLMADI’
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır: “Aziz Bey, İzmir’de 15 yıl belediye başkanlığı yaptı. Hâlâ Başkanımız olması nedeniyle, kendisine görev düşerse, hazır olduğunu belirtmesini değerlendirmek gerekiyor.”
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat: “Benim için sürpriz olmadı. Kocaoğlu’nun bu hamlesini uzun süredir bekliyordum.”
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel: “Bu düğümü üyelerin sandıklarda kullanacakları oy çözer, demokrasi çözer.”
70 ADAY DAHA AÇIKLANDI
CHP, şu ana kadar 15’i büyükşehir ve 28’i il olmak üzere, toplamda 628 belediye başkan adayını açıklamıştı. PM, dün “altıncı grup” adaylarını belirlemek üzere toplandı. PM toplantısından önce aday listesine son şeklinin verildiği Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı yapıldı. PM toplantısının ardından biri büyükşehir dördü de il olmak üzere toplam 70 aday daha açıklandı. Böylece CHP’nin açıkladığı aday sayısı 698’e yükseldi.
Buna göre; Diyarbakır’da; Yenişehir İlçe Başkanı Veysi Aghan, Amasya’da daha önce milletvekili adayı olan Arife Serpil Saraçoğlu, Bartın’da eski il başkanı Mehmet Arslan, Kars’ta emekli öğretmen Taner Toraman, Kastamonu’da Mustafa Öztürk CHP adayı oldu.
DÖRT İLÇE AÇIKLANDI
Açıklanan adaylar arasında İstanbul ve Ankara’dan herhangi bir ilçe bulunmazken, İzmir’den dört ilçenin adayı yer aldı. Kemalpaşa’da Rıdvan Karakayalı, Aliağa’da Özcan Durmaz, Kınık’ta Ahmet Özkan, Ödemiş’te Muhittin Cumhur Şener aday gösterildi.

Haberin Devamı

KEPEZ’E ESKİ MHP’Lİ ADAY

Haberin Devamı

CHP ile İYİ Parti arasındaki seçim iş birliği kapsamında hangi partide kalacağı tartışılan Antalya’nın Kepez ilçesinde CHP’nin adayının desteklenmesinde anlaşıldı. CHP dün Kepez adayı olarak Murat Dinç’i aday gösterdi. Dinç, 2014 seçimlerinde MHP’nin Kepez adayı olarak yarışa girmişti.

SEKİZ ADAY GERİ ÇEKİLDİ

Aday listesinde yer alan sekiz aday, MYK toplantısının ardından geri çekildi. Bu çerçevede; İzmir’in; Selçuk, Torbalı ve Menderes, Zonguldak’ın Ereğli, Balıkesir’in Ayvalık, Bursa’nın Bandırma, Samsun’un Atakum ilçe adaylarının sonraya bırakılmasına karar verildi.

JAMMER ÖNLEMİ

PM toplantısından önce, aday listesine son şeklinin verildiği MYK toplantısının yapıldığı 12. kata, sinyal kesici jammer konuldu. Bu uygulamaya, toplantı sırasında dışarıya bilgi sızmaması için başvurulduğu bildirildi.

‘ANKET TEK KRİTERİMİZ DEĞİL’

PM toplantısında bazı üyeler, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmemesine yeterince tepki gösterilmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun “Binali Yıldırım ile niye uğraşalım? Yıldırım’ın zaten bir oyu var. Biz, hak, hukuk, adalet diye yürüdük. 20 Temmuz sivil darbesi oldu. Demokrasi askıya alındı. İstanbul’u, Ankara’yı kazanalım ki adaleti yeniden tesis edelim” dedigi öğrenildi. Bazı PM üyeleri adaylar belirlenirken, partililerden yeteri kadar görüş alınmadığını ve anketlere tam anlamıyla uyulmadığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun “Anketler tek kriterimiz değil. Biz örgütümüze, milletvekillerimize ve sivil toplum kuruluşlarına da danışarak adaylarımızı belirliyoruz” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, “İYİ Parti ile görüşmelerin uzadığı” eleştirilerine de, “Görüşmeler bazı ilçelerde tıkandı. Çözülmezse herkes adayını çıkaracak. Geçen yerel seçimlerde 9 Şubat’ta adaylarımızı belirlemeye başlamıştık” dediği kaydedildi.

Şevket Yaman/Milliyet