Gazete Vatan Logo

CHP: ABD’ye vize misillemesi doğru

CHP Sözcüsü Tezcan, vize kriziyle ilgili, “Hiç kimse keyfe keder Türkiye Cumhuriyeti’ne böyle bir yaptırım uygulama hakkına sahip değil” dedi

CHP: ABD’ye vize misillemesi doğru

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. ABD’yle yaşanan vize krizinin ele alındığı toplantı sonrası açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “ABD’nin Türkiye’ye yönelik haksız vize yaptırımı kabul edilebilir bir şey değildir” dedi. Tezcan şöyle devam etti:

‘Hükümet iflas etti’

“Buna karşı ilk günden itibaren çok açık ve net itirazımı ifade ettik. Yaptırım yanlıştır, yaptırıma karşı misilleme uygulaması doğrudur. Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir ve hiç kimse keyfe keder Türkiye Cumhuriyeti’ne böyle bir yaptırım uygulama hakkına sahip değildir. Ancak bir başka şeyi de gözardı etmemek gerekir. Uluslararası ilişkilerde ülkenin ciddiyetinden hükümetler sorumludur. Sizin dünya ölçeğinde pozisyonunuzun ne kadar ciddiye alındığından ve size karşı nasıl muamele edilebileceğinden hükümetler sorumludur. Ne yazık ki AK Parti Hükümeti dış politika konusunda iflas etmiştir her noktada iflas ettiği gibi. Bu iflasın neticesinde Türkiye arkası yanlız bir görüntü çizmektedir.”

Haberin Devamı

‘Bozan, düzeltemez’

“Bir büyükelçinin böyle bir kararı veremeyeceğini herkes bilir. Böyle bir ciddiyetsiz tutum olmaz. Kaldı ki eğer bir büyükelçinin kararıysa, buna cevap vermek senin büyükelçine düşer. Muhatabı Türkiye’nin Cumhurbaşkanı değildir. Bu kadar ciddiyetsiz pozisyon almanın uluslarası alanda bizi hangi sıkıntılara soktuğunu görüyoruz. Bozan düzeltemez. Bu ilişkileri bu noktaya getiren AK Parti Hükümetidir.”

‘Berberoğlu casus değil’

İstinaf Mahkemesinin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki kararı bozduğunu hatırlatan Tezcan, mahkemenin özetle “Enis Berberoğlu casus değildir. Daha önceden açıklanmış bir bilgi sır olmaz. Bir siyasi partinin oylarını azaltarak seçimi kaybetmesine sebep olmak nasıl oluyor da casusluk diye değerlendiriliyor?” dediğini savundu. Tezcan, 9’u tutuklu 11 şüpheli hakkında hazırlanan Büyükada iddianamesini de göstererek, “Ne diyorlardı, Büyükada’daki insan hakları aktivistleri için? ‘Casusluk faaliyeti’ diyorlardı. Peki bu iddianamede nerede yazıyor casusluk? Hiç bir yerinde yok. Dillerine doladılar, pelesenk oldu. Kimi içeri alsalar ‘casusluk’ diye bir şey atmaya başladılar” dedi.

Haberin Devamı