Gazete Vatan Logo

Çekinmeden ye liste yoksa ödeme!

Eğer fiyatlar restoranın kapısında yazmıyorsa, ödemeyi yapıp, adisyon fişi ile Tüketici Sorunları Derneği’ne başvurursanız fahiş fiyat farkını alabiliyorsunuz.

Çekinmeden ye liste yoksa ödeme!

Türkiye’de birçok ‘ünlü’ restorantda fahiş fiyat uygulanıyor. Bir şişe suyun fiyatı 10 lira olabiliyor. Tüketici Sorunları Derneği (TSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu fahiş fiyat uygulamasıyla mücadele edilebilip ve geri alınabileceğini söyledi:

“Kapıda liste şart”

“Tüketici kanununun fiyat etiketi başlıklı maddesine göre düzenlenen yönetmeliğe göre, lokanta veya benzeri gıda ürünü satan işletmelerin mekanın girişine yani dış cephesine tüm fiyat listesinin bulunmasının zorunlu. Kapısında fiyat listesi olmayan mekanların yasal mevzuata aykırı satış yapmış olduğuna ve yüksek fiyatla karşılaşan tüketicinin mülki amire ve belediye zabıtasına şikayette bulunarak fiyat listesi konulmamasından ötürü o firmaya idari para cezası uygulanmasını sağlayabilir. Ödemeyle ilgili de mekanın bulunduğu kaymakamlıktaki tüketici hakem heyetine hiçbir ücret ödemeden başvurabilir. Standart fiyatın üstündeki bedelin iadesi için karar aldırılabilir.”

Altı ayda karara bağlarlar

Tüketicilerin yürüteceği hukuki süreci ise Ağaoğlu şöyle aktardı, “Normal şartlarda tüketici hakem heyetleri mevzuata göre bu hukuki süreci azami altı ayda karara bağlarlar. Tüketici hakem heyeti şikayeti o lokantanın sahiplerine gönderir ve savunmalarını ister.

Haberin Devamı

Daha sonra dış cephede fiyat listesi bulunmadığından tüketicinin o tesiste yiyip içtiklerinin birinci sınıf bi restoransa, diğer birinci sınıf restoranlarda tüketicinin almış olduğu yiyecek ve içeceklerin ortalama fiyatı neyse bunu bilirkişiyle tespit ettirip farkın iadesine hüküm verilir.”

Nasıl geri alırsınız?

Fiyat listesinin restoran içinde olması uygulamayı değiştirmiyor: “İçeri girdikten sonra menüde fiyat listesini görmüş olması satıcıyı yani mekan sahibini haklı çıkartmaz. Çünkü yanında nişanlısı, kız arkadaşı veya utanabileceği bir insan olan kişi içeri girdikten sonra önüne konan menüde bir meşrubatı üç lira beş lira yerine elli lira görürse, oradan kalkmak mümkün olmayabilir. Utanma duygusuyla çıkamayabilir.“ Bu tür durumlarda vatandaş önce ödeme yaparak fatura alır. Ardından adisyon istenir. Çıkışta fiyat listesinin kapıya asılmadığını gösteren fotoğraf çekilir şikayet süreci başlatılır.“

Haberin Devamı