Gazete Vatan Logo
Magazin Caz ezgileri Bozcaada’da çınlıyor!

Caz ezgileri Bozcaada’da çınlıyor!

Caz festivalleri fikrine açık hava deneyimi tasarlayarak yeni bir bakış açısı getiren Bozcaada Caz Festivali bu sene 27 - 28 - 29 Temmuz tarihlerinde ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor

Caz ezgileri Bozcaada’da çınlıyor!

İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen Bozacada Caz Festivali, bu sene de farklı jenerasyondan müzisyenleri dinleyicilerle buluşturmak için kolları sıvadı. Funk, pop, etnik, balkan, füzyon ve özgür caz gibi türleri içerecek geniş bir program hazırlayan festival, Pavli Bozcaada, Kabak & Lin ve allaturca Music iş birliği ile düzenleniyor. Festival ile ilgili soruları yanıtlayan Pavli Bozcaada’dan Gizem Gezenoğlu, allaturca Music’ten Doğukan Çokşeker ve Kabak & Lin’den Murat Sezgi, en büyük hedeflerinin uluslararası alanda tanınan bir festival oluşturmak olduğunun altını çiziyor.

Bozcaada caz festivali’nin doğuş hikayesinden bahseder misiniz?

Gizem: Pavli Bozcaada ekibi olarak merkezimizi Bozcaada’ya kuralı iki sene oldu ve bu kısa mesafe göç aslında taşındığımız yerde bir şeyler de üretebilmek içindi.

Festival fikri ise bu konsantrasyon üzerine; sektörde uzun yıllar birlikte çalıştığımız ve yakın arkadaş olduğumuz Kabak & Lin ve allturca Music ekipleri ile çok organik

olarak gelişti aslında bizim buraya taşınmamızla birlikte. Bu üç ekibin de Bozcaada Caz Festivali doğmadan önce amacı; büyük şehirlerin dışında artık iyi festivallerin gerçekleşebildiği, özellikle bölgesiyle bütünleşerek çok başarılı etkinliklerin ortaya çıktığı bir dönemde kendi festivalini yaratmaktı ve Bozcaada bu anlamda hem bizi buluşturan hem de kucak açan yer oldu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenmiş olmasına rağmen büyük ilgi gördü bunun sebebi neydi sizce?

Doğukan: İnsanlar Bozcaada ve caz müziğinin buluşmasını çok sevdi bizce. Gelen yorumların çoğu şöyleydi; “Bozcaada ve caz çok iyi fikir. Bir yandan da daha önce denenmemiş bir festival formatı olmasının bu ilgiyi doğurduğunu düşünüyoruz. Caz festivalleri bugüne kadar hep salonlarda ya da tekil konserler,etkinlikler olarak açık alanlarda gerçekleşiyordu. Bozcaada Caz Festivali’nde ise tüm festival açık havada bir müzik festivali formatında gerçekleşiyor.

Bozcaada ve cazın organik kaynaşmasının yanında, caz dünyasından çok önemli müzisyenlerin festivalde yer alması da ilgiyi çok arttırdı tabii.

Haberin Devamı

Daha da cesur olacağız!

Programı belirlerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Gizem: Dengeli bir program olmasına dikkat ediyoruz. Şöyle ki; programda özellikle tek isimin ön plana çıkmaması için elimizden gelen hassasiyeti gösteriyoruz. Bir yandan da özel projelerin doğmasında da aracı olmak istiyoruz.
Murat: Dünyadaki caz festivallerinde de gördüğünüz eğilimle, caz müziği ve bu müziği etkileyen, etrafında dolanan ya da bazı saatlerde ise direkt bir ilişkisi olmayan müziklere yer vermek istiyoruz. Caz müziğinin birleştiriciliği etrafında, tür sınırlarına bağlı kalmamak gibi bir yönelimimiz var. Festivalimiz geliştikçe, kapasitesi ve etki alanı arttıkça daha da cesur programlamalar yapabileceğiz.
Yeni yetenekli genç caz müzisyenleri için ikinci bir sahne açmayı düşünür müsünüz?
Murat: Ayrı bir sahne değil de aslında festival sahnesinde genç müzisyenlere yer veriyoruz. Belki ilerleyen yıllarda ayrı bir sahne / alan da yaratılabilir.
Festival için hedefleriniz neler?
Gizem: Özellikle uluslararası alanda bilinen bir festival olması için adımlar atıyoruz. Bu sene Europe Jazz Network başvurumuzu yaptık, seneye Türkiye’den bu network’e dahil olan birkaç caz festivalinden biri olacağız. Türkiye tarafında da şu an olduğu konumdan ve getirdiği yenilikçi bakış açısından ötürü çok mutluyuz.
Murat: Programlaması git gide cesurlaşan, takipçilerin bu sene de olduğu festivalde sahne alacak isimlere bakmaksızın bizlere güvenip biletlerini edindiği, çalışanlarının her sene daha da iyi şartlarda çalıştığı, bulunduğu bölgeye duyarlı ve ardında olumlu izler bırakabilen bir festival olmanın peşindeyiz.

Festival programı:

27 Temmuz Cuma

Alp Ersönmez ‘Cereyanlı’ feat. Erik Truffaz

(Volkan Öktem, Çağrı Sertel, Engin Recepoğulları)

Ceyl’an Ertem

Lahza (Cenk Erdoğan, Mehmet İkiz)

Yarımdünya Klarnet Trio

Harun İzer (Dj Set)

28 Temmuz Cumartesi

Bozcaada Ensemble (İmer Demirer, Mehmet İkiz, Engin Recepoğulları, Can Çankaya, Su İdil, Tolga Bilgin)

FOURinthePOCKET

Ercüment Orkut ‘Low Profile’ (Alper Yılmaz)

Kerem Akdağ (Dj Set)

29 Temmuz Pazar

Korhan Futacı ‘Pavli Experiment’ feat. (Ediz Hafızoğlu, Çağrı Sertel, Volkan Hürsever)

Nilipek

Deniz Mahir Kartal feat. Sarp Maden

Emir Ersoy ‘Projecto Cubano’

Kaan Düzarat (Analog Kültür Dj Set)

Haberin Devamı