Gazete Vatan Logo

Canlı mı heykel mi?

Hiperrealist heykeltıraşlığın Türkiye’deki temsilcisi Murat Daşkın’ın eserleri görenleri şaşkına çeviriyor. Gerçeğine tıpatıp benzeyen heykeller yapan Daşkın’ın eserleri önemli müzelerde sergileniyor.

Canlı mı heykel mi?

Bir süredir sosyal medyada o konuşuluyor. Ankara’da oto sanayi sitesi içindeki atölyesinde çalışmalarına devam eden Murat Daşkın’ın eserlerinin gerçekçiliği insanları hayrete düşürüyor. Figüratif heykelcilikte adeta gerçekliği birebir yansıtan sanatçının eserlerinde detaylar öne çıkıyor. Öyle ki son olarak Malatya Kültür Evi için yaptığı Kemal Sunal ve Ahmet Kaya heykelleri herkese “Bu heykeller canlı mı” sorusunu sorduruyor. Yaptığı heykel çalışmalarıyla Türkiye’nin en önemli müzelerinde referansı bulunan 42 yaşındaki sanatçı “Ben, sanatsal yeteneğin doğuştan verildiğine inanan bir insanım. Teknik bilgi sonradan öğrenilebilir ancak yetenek öğrenilmez. İnsanın içinde ve doğasında varsa hayat insanı oraya doğru sürüklüyor ve böyle bir enerji olduğu için yapmadan duramıyorsunuz. Mutlaka sanatın bir ucuna dokunmak istiyorsunuz” diyor.

Çalışmalarında detayları ön plana çıkaran Daşkın, heykellerin yapım aşamasını şöyle anlatıyor, “Kullandığımız çok çeşitli malzemeler var. Yurtdışından gelen özel bir silikon var bu yüksek sıcaklıklara ve soğuk havalara karşı oldukça dayanıklı. kıyafetleri de kostüm atölyemizde dikiyoruz, dönem özelliklerini ve kumaşları araştırıyoruz. O kumaş yoksa dokumacılara kumaşın aynısını dokutuyoruz. Heykellerdeki saç ve kıllar da gerçek. Tek tek ekiliyor hepsi. Bir heykelin üretim süreci projeye göre değişiyor. Tanınmamış yüzler daha kısa sürüyor. Gerçekçi heykellerin teslimi iki ile altı ay arasında oluyor.

Haberin Devamı

Kendisi bile inanamadı

Daşkın, Türkiye’nin dizi konulu ilk sergisi Muhteşem Yüzyıl Teşhir-i İhtişam’a da eserler yapmış. Serginin herkesi büyüleyen, karakterlerin gerçek boy ve ağırlığındaki hiper-gerçekçi silikon heykelleri, Daşkın ve 12 kişilik ekibi tarafından 9 ayda tamamlanmış. Sergi açılışında Kanuni Sultan Süleyman’ı canlandıran Halit Ergenç, heykelini görünce şaşkınlığını gizleyemeyip selfie çekmiş.