Gazete Vatan Logo

Cankurtaranlar 12 yılda 47 bin 842 kişiyi kurtardı

Son olarak sayıları 481 kişiyi bulan cankurtaranlar sezonun açılmasından bu yana (15 Mayıs) 700 kişinin hayatını kurtardı. Toplamda ise 2005 yılından itibaren 47 bin 842 kişi ölümden döndürüldü.

Cankurtaranlar 12 yılda 47 bin 842 kişiyi kurtardı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cankurtaran ekipleri 2005 yılından bu yana resmi olarak hizmet veriyor. İstanbul genelinde 38 noktada bulunan halk plajlarında halkın can güvenliğini sağlayan ekipler 2005 yılından bu 47 bin 842 kişiye birebir müdahale ederek hayatını kurtardı. Yaz sezonunun açılmasından itibaren de, 15 Mayıs’tan bu yana 700 kişi cankurtaranlar tarafından kurtarıldı. En çok boğulma vakasının görüldüğü yer 251 kurtarmayla Şile olurken, onu 156 kişi ile Arnavutköy takip etti. Cankurtaranlar başta Caddebostan, Florya Güneş Plajı, Küçükçekmece Menekşe plajı olmak üzere, Şile, Çatalca, Eyüp, Arnavutköy ve Silivri bölgesinde bulunan plajlarda; 35 jet ski, 2 anfibik kara ve deniz aracı, 7 zodyak bot, 14 ATV, 190 gözetleme kulesi ve 2 insanız hava aracı dronla hizmet veriyor.

Bir aylık eğitimden geçiyorlar

Cankurataranlar Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından görevlendirilmiş uzman eğitmenler tarafından bir aylık yoğun bir eğitimden geçiyor. Ancak öncesinde seçmeler için zorlu bir mülakattan da geçmek zorundalar.

Haberin Devamı

Bu yıl cankurtaran mülakatlarına beklenenin üzerinde bir talep olması yetkilileri de şaşırtmış durumda. Çünkü 481 kişilik personelin alınacağı sınava bin kişinin üzerinde müracat oldu. Mülakatı geçen ve eğitimlerini gümüş ve bronz setrifika ile tamamlayanlar genelde yaşadıkları ve büyüdükleri bölgelerde görevlendiriliyor. Örneğin Şile’de ve Karaburun’da yaşayan kişiler o bölgenin doğasına ve denizine alışık oldukları için başka bir bölgeye kaydırılmıyor. Yine daha sakin bir denize sahip olan bölgelerde yetişen cankurtaranlar da havası ve denizi zorlu olan bölgeye gönderilmiyor. Cankurtaranların çoğu üniversite öğrencisi. Meslek sahibi olanlar ise, ormancı, balıkçı ve denizci.

Vatandaşlar uyarılara kulak versin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık A.Ş proje kordinatörü Kadir Çil 2005 yılından bu yana cankurtaran ekip çalışmalarıyla birebir ilgileniyor. Boğulma vakalarına karşı göstredikleri üstün gayretle binlerce kişinin hayatını kurtardıklarını anlatan Kadir Çil, cankurtaranların yanında vatandaşların uyarıları dikkate almasının da hayati önem taşadığını anlatıyor. Boğulma vakalarının yüzde 80’inin yüzme bilen kişiler olduğunu anlatan Çil şöyle diyor; “ Karşılaştığımız boğulma vakalarının yüzde 80’i çok iyi yüzme biliyorum diyen kişiler. Ancak en çok boğulmalar mesai sonrası ve kontrollü bölge dışında yaşanıyor. Cankurtaranların olduğu plajlarda ortalama iki veya üç ex ile sezonu kapattık. Ama bunlar da denizde değil sıcak havadan kalp krizi geçiren veya sara krizi geçirip denize düşen kişilerdi”. Toplam 47 bin 800 metre kontrolü bölgede can güvenliğini sağlayan ekipler, cankurtaranların olmadığı bölgelerde de jetski ile devriye atıp uyarılarda bulunuyor. Ancak bu uyarılara karşı tepkiyle karşılaştıklarını anlatan Çil, “Vatandaşlar uyarıları genelde dikkate almıyor ve yüzme biliyoruz diyerek cankurtaranlara tepki gösteriyor. Bu gibi bölgelerde yüzenler genelde rip akıntısına kapılıyorlar ve acı kayıplar yaşanıyor. Bu konuda vatandaşlar uyarılara kulak vermeli”.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Belediye plajları en güvenli olanları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstabul’da üç farklı lokasyonda beş noktada plaj işletmecilğik yapıyor. Bu noktalarda plajlara akbil ile giriş yapılıyor. Hem girişlerde hem de denizde üst seviyede alınan güvenlik önlemleri sayesinde rahatça denize girebiliyorsunuz. Giriş ücreti olarak öğrencilerden 10 lira, sivil vatandaşlardan 20 lira alınıyor. Engelli, yaşlı ve gaziler ise ücretsiz giriş yapıyor. Bu plajlar Caddebostan’da üç nokta, Florya Güneş Plaj’ı dördüncü nokta, Küçükçekmecede bulunan Menekşe Plajı beşinci nokta.

Ekibin olmazsa olmazları

Cankurtaran ekiplerinin mesai saatleri sabah 08.00 akşam 19.00 arası. Tek vardiyalı çalışıyorlar ve günde iki saat dinlenme molaları oluyor. Bu işin olmazsa olmazları, yerini asla terk etmemek, srtını denize dönmemek, telsiz ve megafonun sürekli yanında olması ve vatandaşlara hitaba özen gösterilmesi.

Hayatta kalma tüyoları

- Boğulma gibi durumlarda asla panik olmayın.

- Akıntıya kapıldığınızda sadece su üzerinde durmaya çalışın. Yüzmeye çalışmayın aksine akıntının hızından faydalanıp sizi açığa atmasını bekleyin.

Haberin Devamı

- Yüzerken fenalık geçirdiğiniz anda sudan çıkın.

- Deniz derinleştiğinde ayağınız yerden kesilebilir. Soğukkanlı bir şekilde adım atın.

- Denize girmeden önce kesinlikle alkol almayın.

- Cankurtaranların görev yapmadığı sahillerde denize girmeyin.

- Epilepsi, sara gibi rahatsızlıklarınız varsa tek başınıza denize girmeyin.