Gazete Vatan Logo

Çalışmaya devam eden emeklinin emekli maaşı artar mı?

Vatandaşlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettikleri takdirde emekli maaşlarının artıp artmayacağını merak ederken, emekli maaşlarını yükseltmenin bir yolu olup olmadığını da öğrenmek istiyor. İşte emeklilerin merak ettiği o soruyla ilgili detaylar...

Çalışmaya devam eden emeklinin emekli maaşı artar mı?

Emekli vatandaşlar, emeklilik sonrası çalışmanın kendilerine emekli maaşı anlamında nasıl bir fayda sağlayacağını merak ediyor. Emekli maaşını artırmanın yolu nedir, hangi şartlarda emekli maaşları yükselebilir?

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLERİN EMEKLİ MAAŞI ARTAR MI?

1 Ekim 2008 öncesinde emekli olmaya hak kazanan ancak sonra çalışmaya devam etmek isteyen kişilerin önünde iki farklı yol bulunuyor. Biri normal şartlarda olduğu gibi 4/a sigorta primlerinin ödenmesi diğeri ise sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışmak. Eskisi gibi sigorta primleri 4/a'lı olarak yatırılan emeklilerin emekli maaşları kesilir. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam eden emeklilerin ise ödedikleri primler yüksek olmakla birlikte emekli maaşları yatmaya devam eder. Sosyal güvenlik destek primi yatırarak çalışmaya devam eden emeklilerin emekli maaşları yatmaya devam ettiği için emekli maaşlarında çalışmaya bağlı bir değişiklik olmaz. Emekli maaşlarını kestirenler ise normal bir çalışan gibi değerlendirildikleri için tüm sigorta kollarına primleri ödenir ve tekrar emekli maaşı almaya başlayacakları zaman çalıştıkları bu süreler de dikkate alınarak maaşları yeniden hesaplanır.

Haberin Devamı

1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olmuş kişiler ise emekli olduklarında SGDP ödeyerek çalışma imkanı elde edemezler. Bu kişiler aylıklarını kestirip çalışmak zorundadırlar.