Gazete Vatan Logo

Çalışmak ve adanmışlık başarıyı getirir

1976 Montreal Olimpiyatları'nda bütün hakemlerden tam puan alarak olimpiyat tarihine geçen efsanevi cimnastikçi Nadia Comaneci, P&G'nin 30 milli sporcuyu desteklediği projesi için İstanbul’daydı.

Çalışmak ve adanmışlık başarıyı getirir

Henüz 14 yaşındayken tüm dünyanın gözü onun üzerindeydi. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda bütün hakemlerden tam puan alarak olimpiyat tarihine geçtiğinde herkes "Bu kız da kim?" diye birbirine şaşkın gözlerle bakıyordu... Halen bir efsane olan Nadia Comaneci'den bahsediyoruz. Hayatın bütün zorluklarına karşı motivasyonuyla ayakta kalan 56 yaşındaki efsanevi cimnastikçi, 30'uncu yılını kutlayan P&G'in 30 milli sporcuyu ve annelerini destekleme kararı aldığı proje için İstanbul'daydı.

43 yıl aranın ardından tekrar Türkiye'ye gelmek size ne hissettiriyor?

P&G'nin Türkiye için yaptığı projeyi duydum ve çok heyecanlandım. Bunun parçası olmaktan büyük memnuniyet duruyorum.

Sizce bir sporcuyu gerçek anlamda sporcu yapan etmenler neler?

Bunlardan birisi, spor yapmak için gerekli fırsatın kişiye verilmesidir. Bu anlamda anneme müteşekkirim, küçük yaşlardan itibaren beni spora başlattı. Mutlaka sevmeniz, bir tutkunuzun olması gerekiyor. Spor salonunda öğrendiğim her şeyi çok sevdim. Adanmışlık ve çalışmak başarıyı getirir.

Haberin Devamı

Farklı jenerasyonuz ancak Simone Bales şu an dünyanın en iyi cimnastikçisi.

14 yaşındayken star olmanın baskını psikolojik olarak nasıl yendiniz?

Aslında psikolojik olarak herhangi bir şey hissetmedim, emin olun o an anlamıyorsunuz zaten. Çünkü yalnızca 14 yaşındasınız ve dışarıda olup bitenler sizi alakadar etmiyor. Olimpiyat dönüşü 10 bin kişi dışarıda beni bekliyordu.

1989'da ülkeniz Romanya'daki Nikolay Çavuşesku rejiminden kaçıp ABD'ye sığındınız. Bu bir sarsıntı yarattı mı hayatınızda?

O dönem Romanya'da yaşayan herkes için zorluydu hayat. Benim için en zoru, 1981 sonrasında ülke dışına çıkmama izin verilmemesiydi. O sırada bir takımın koçluğunu üstleniyordum ve onlarla beraber seyahat etmeme izin verilmedi. Dolayısıyla gitmem dışında bir seçenek yoktu. Ailemi ve arkadaşlarımı geride bırakmam üzücü olsa da spor dünyasına iyilik yapmam gerekiyordu. Ne şanslıyım ki hemen ardından zaten bir devrim gerçekleşti.

Her gün 40 dakika egzersiz yaparım

Voleybol ve basketbol başta olmak üzere farklı branşlarda başarılarımız var. Ancak sürekli futbol konuşulan bir ülke için önerileriniz neler olur?

Haberin Devamı

Eşimle Oklahomada’da cimnastik salonu işletiyoruz. Yüzde 80’i kız olmak üzere 1.500 öğrencimiz var. Cimnastik her çocuk için uygun bir spor, aileler 4,4.5 yaşında başlatıyor çocuklarını. Böylece başka sporlara da geçiş yapabiliyorlar. Asıl iş aileye düşüyor.

Türkiye'den takip ettiğiniz isimler var mı?

Tutya Yılmaz'la tanıştım. Eklememe bile gerek yok ama tabii ki Gheorghe Hagi'yi de biliyorum.

56 yaşındasınız. Son derece fit ve güzel görünüyorsunuz. Her gün spor yapıyor musunuz?

Seyahat ettiğimde fitness salonu olan bir otelde kalmayı tercih ediyorum. Her gün 40 dakika egzersiz yapıyorum. Birkaç gün arayla iki saat çalışmaktansa dediğim gibi her gün 40 dakika yeterlidir.

Sporculara güç ve umut verdim

Son olarak 2016 Rio Olimpiyatları'nda 17 yaşındaki artistik cimnastikçi Simone Bales fırtına estirmiş, sizin tahtınıza aday gösterilmişti. Ne dersiniz?

Farklı jenerasyonlardan, farklı zamanlardan bahsediyoruz. Evet kendi dönemimde 10 tam puan aldım ama Simone Bales şu an dünyadaki en iyi cimnastikçi. Birbirinin yerine geçen değil de, birbirlerini tamamlayan iki durumdan bahsediyoruz. Yani karşılaştırmaya gerek yok bence. Kendi jenerasyonuma bir güç ve umut verdim. Bales da aynısını yapıyor.

Haberin Devamı