Gazete Vatan Logo

Çalışanlar ücretsiz izne nasıl çıkabilir?

Ücretsiz izin hakkı İş Kanunu ile hem çalışanlara hem de işverenlere tanınmış bir hak. Ancak her iki taraf da her istediğinde bu haktan faydalanamıyor. Çalışanların ücretsiz izne ayrılabilmek için bazı şartları yerine getirmesi gerektiği gibi işveren de bu hakkını ancak bazı durumlarda kullanabiliyor. İşte ücretsiz izin konusu ile ilgili detaylar…

Çalışanlar ücretsiz izne nasıl çıkabilir?

Ücretsiz izin kanunla tanınmış bir haktır ancak kullanılmasının bazı kuralları vardır. Ücretsiz izin ile işveren maaş ödeme yükümlülüğünden kurtulduğu gibi işçi de çalışma yükümlülüğünden kurtulmuş olur.

İŞÇİ ÜCRETSİZ İZNE NASIL ÇIKABİLİR?

İşçi ücretsiz izne çıkmak istediğinde bunu işverene bildirmeli ve onun iznini almalıdır. İşçi istediği zaman ücretsiz izne ayrılamaz. Ancak bunun istisnaları vardır. İşçinin tek taraflı ücretsiz izin hakkına sahip olduğu durumlar, doğum, yol izni, bedelli askerlik izni gibi durumlardır. Tek taraflı ücretsiz izin hakkı dışındaki durumlarda işçi işveren ile görüşmeli ve onun onayını almalıdır.

İşveren de bazı zorlayıcı sebepler çıktığında işçileri ücretsiz izne ayırabilir. Bunlar depremi sel gibi doğal felaketler ya da ekonomik güçlük sebebiyle ortaya çıkan zorlayıcı sebeplerdir.