Gazete Vatan Logo

Çalışanlar fazla mesai yaptıklarını nasıl kanıtlayabilir?

Çalışanlar, fazla mesai yaptıkları halde bunun karşılığını alamadıklarını iddia ederek bu sürelere ait ücretleri işverenden talep ettiklerinde, fazla mesaiyi kanıtlamakla yükümlüler. Peki çalışan fazla mesai yaptığını nasıl ispatlayabilir?

Çalışanlar fazla mesai yaptıklarını nasıl kanıtlayabilir?

Çalışanların haftada 45 saatin üzerinde yaptıkları çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir. Eğer işveren bu sürelerin ücretini işçiye ödemezse, işçi açtığı davada fazla mesai yaptığını kanıtladığı taktirde fazla mesailerinin toplam ücretini alabilir.

FAZLA MESAİ NASIL KANITLANIR?

İşçinin fazla mesai ücretini talep ettiği davada ispat yükümlülüğü kendisindedir. Mesai alacağı için dava açan çalışan, bunu farklı yollarla kanıtlayabilir.

İşçi, çalıştığı süreyi gösteren her türlü belgeyi mahkemeye sunabilir. Atılan e-mailler ya da ödeme yapılan saati gösteren dekontlar kanıt olarak kabul edilebildiği gibi, çalışan iş yerine giriş çıkış kayıtlarının ya da görüntülerinin de işverenden istenmesini talep edebilir. Eğer çalışanın elinde hiçbir kanıt yoksa, beraber çalıştığı iş arkadaşlarının tanıklığı da kanıt olarak kabul edilebilmektedir.