Gazete Vatan Logo

Çakışırsa evi yakın olan girer

MEB Müsteşarı Tekin: Kontenjan fazlalığı durumunda sıralama, tercih önceliği, adres ve kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri şeklinde belirlendi. Tercih ekranı açıldığında evine en yakın 9 okul seçeneği sunacağız

Çakışırsa evi yakın olan girer

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, mahallinden liselere yerleştirmede talebin kontenjanı aşması durumunda, tercih önceliği, adres ve kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri şeklinde bir sıralama sistemi belirlendiğini, bunu hukuki metinlere de koyacaklarını bildirdi. Tekin, “Çocuğun evine en yakın mahallindeki lise türlerini kendisine sunacağız. Bütün öğrencilere, tercih ekranı açıldığında evine en yakın 9 tane okul seçeneği sunmuş olacağız” dedi. Tercih edilecek okullar arasında her lise türünden tercihin bulunacağını belirten Tekin, “Öğrenci bunlar arasından 5 tercih yapacak” diye konuştu.

Mahallinden yerleştirmede, öğrencinin tercih sıralamasına bakılacağını belirten Tekin, şöyle devam etti:

Diyelim ki benim çocuğum ikinci tercihine, sizin çocuğunuz birinci tercihine bir okulu yazmış. Birinci tercihinde yazan sizin çocuğunuzun önceliği var. İkisi de birinci tercihinde o liseyi yazdı, bu kez evlerin okula yakınlığına bakacağız. Ortaokullarda olduğu gibi adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre veriler bizim sistemimizde var zaten. Benzer bir çalışmayı liseler için de kurgulamış olduk. İki öğrencinin de birinci tercihi aynı okulsa evi okula yakın olan o liseye kayıt yapma önceliğine sahip olacak.

Haberin Devamı

İkimiz de aynı binada oturuyoruz ve ikimiz de birinci tercihte bir okulu yazdık. O zaman hangi ortaokula kayıtlı olduğuna bakıyoruz. Bu üç simülasyonda yığılmaların büyük çoğunluğunu eritmiş oluyoruz. Yani hangi liseye kimin kayıt yapma önceliğinin bulunduğunu tanımlamış oluyoruz. Bu sistem tamamen elektronik ortamda işleyecek.

Kontenjan fazla olursa

Tekin, yerleştirmede kontenjan fazlası talep olduğunda yapılacaklara ilişkin de bilgiler verdi. Tekin, sistemi hayata geçirmek için bölgelerinin nüfus yoğunluğunu ve ortaöğretim kurumları ile ilişkisini ortaya koyan çalışma yürüttüklerini anlattı.

Kamu kurumu lise olur

Yusuf Tekin, sıkıntı çıkabilecek yerler için okul dönüşümleriyle tedbirler aldıklarını bildirdi. İl müdürlüklerine, bir mahallede yeterince lise olmaması halinde herhangi bir kurumu, ihtiyaç duyulan lise türüne dönüştürebilecekleri yönünde bilgi verdiklerini aktaran Tekin, “İkili öğretim gündemimizde yok.

Haberin Devamı

İstisnai olarak çok sıkışırsak belki başvurabiliriz ama ikili eğitime zaten uygulanmakta olan okullar dışında başvurmayacağız” dedi.