Gazete Vatan Logo

Çakır'dan sonra 6 kişiyi öldürmek çok heyecan verdi (3)

57. bölüme ulaşan Kurtlar Vadisi reyting rekoru kırmaya, sürprizleriyle hayran kitlesini arttırmaya devam ediyor. 'Genç dahiler' olarak gösterilen iki senarist Bahadır Özdener Raci Şaşmaz ve 'danışman' Soner Yalçın "Kurtlar Vadisi"nin "dizi gibi" öyküsünü anlatıyor

"Gerçek Kurtlar Vadisi'ni yazmak cesaret ister"
* Siz Kurtlar Vadisi dizisinin konsept danışmanısınız, ne danışıyorlar size?
Bana dediler ki "Sen şu kadar kitap yazdın. Devleti, derin devleti, siyaseti, yeraltı dünyasını anlattın, bunlarla ilgili bilgin fazla, biz bunları anlatan bir dizi yapacağız, beraber çalışalım." Başlangıçta dizinin anlatmak istediği farklıydı, beraber nasıl yaparız diye konuşurken Susurluk sürecinde kamuoyunun bilgi bombardımanına tutulduğunu ve herkesin kafasının karıştığını düşündük. Çünkü bizim tetikçi olarak gördüğümüz insanlar mafya baronu olarak biliniyordu. Oysa Türkiye'deki mafya tipi örgütlenmeler 1980'lerde start almış, 90'larda doruğa ulaşmıştı. Biz bu hayattan esinlenerek bir dizi yapmaya karar verdik ve dizinin hayattan beslenme yeri ben oldum. Ama üçümüz tartışarak belirtiyoruz her şeyi.

* Anlattığınız devlet-mafya ilişkilerini nasıl bu denli iyi biliyorsunuz?
İlgi alanım. Çok iyi bir arşivim var. Ayrıca herkesin bildiği bir şey var ki, istihbaratın yüzde 98'i açıktır. Yeter ki siz bu açık istihbaratı, bir yerde okuduğunuzda yorumlayabilin. Hangi gazetede buna rastlayabileceğinizi bilin. Analiz edebilme birikimi gerektiriyor bu. Buna birey
olarak ilgi duyuyorum. Kurtlar Vadisi'nden çok önce bir ansiklopedi yapmayı planlıyordum bunlarla ilgili. İsim isim, olay olay. Ona uygun bir arşiv biriktirdim. Ayrıca dersimi çok iyi çalışan biriyim. Senaryo çalışmasına gelmeden önce emekli bir büyükelçiyle, bir gazetenin genel yayın yönetmeniyle, gazeteci arkadaşlarımla konuşup Türkiye'de ve dünyada neler olacağının bilgilerini alıyorum. Bunlar da bizim fahri danışmanlarımız gibidir.

* Nedir devlet ve mafya ilişkisi? Devletler kendi mafyalarını kendileri mi yaratır?
Bunu yapan devletler var. Ama bir de devletten bağımsız devlet görevlilerinin yaptıkları var. Bence Susurluk'ta ilk kez devleti teslim almaya çalışan bir mafya örgütü ortaya çıktı; bunlar, 90'ların başında büyüyen yeraltı dünyasının rantına sahip çıkıp bunu siyasette kullanarak iktidar olmak istiyorlardı. Bu kaza bu ihtimali yok etti. O trafik kazası, Türkiye'deki mafyalaşma sürecinin kazaya uğramasıdır. Eminim ki o kaza olmasaydı, yeraltı dünyasındaki rant tek elde toplanacaktı ve bunu siyasette kullanacaklardı. Merak edenler o dönem siyasette kimin olduğunu internetten öğrenebilir. Bunun içinde emniyet de var, asker de, sivil kanatlar da. Türkiye bir iç savaştan geçti. Kürt meselesiyle de ilgili tüm bunlar. İç savaştaki mafya, devleti teslim almak isterken devlet Susurluk'la bunları pasifize etti. Susurluk'la ilgili yargılananları kastetmiyorum; o sadece görünen küçük parça. Derinlerde olan kapışmanın 1. raunduydu Susurluk Türkiye yeraltı dünyasındaki kapışmayı tamamen bitirmek zorunda. Dizi bu hikâyeyi anlatıyor. Çakır öldüğünde ortalık birbirine girdi. Niye ölmesin Çakır, o bir tetikçi. Tetikçiler ölür, hapse atılır. Asıl kapışma devletin içinde olandır. Kurtlar Vadisi bunu anlatıyor. Mafya babası kimdir, kabadayı kimdir, tetikçi kimdir... Devletin illegal işleri vardır. Söylendiği gibi derin devlet değildir bu. Derin devlet diye bir şey yoktur. Derinliği olduğu için devlettir zaten.

* Alaattin Çakıcı yakalandı, Sedat Peker gözaltında. Devletin kendi mafyasından temizlenmesinin bir parçası mı bunlar?
Türkiye'de, yurtdışındaki mafya ya da çete reislerinin yakalandığı, işadamları diye bildiklerimizin Kartal Cezaevi'ne konduğu dönemde Amerikalı bir diplomat bunu çok iyi anlatmıştı "Türkiye bağırsaklarını temizliyor" diyerek. Türkiye tamamen bu hastalığından kurtulamadı ama kurtulmaya çalışıyor. Kurtulmak da zorunda yoksa entegrasyonunu yapamaz.

* Siz mafya kitabı yazmadınız, değil mi?
Behçet Cantürk de tam bir geçiş dönemidir. Kabadayı da olabilir mafya da. Ama dediğiniz anlamda Kurtlar Vadisi'ndeki baronun gerçek faaliyetlerini anlatan, kim olduğunu ortaya çıkaran bir şey yazdım mı, hayır. Bu büyük bir cesaret istiyor işte.

* Bu diziden sonra hiç tehdit aldınız mı?
Direkt olmasa da endirekt oldu. Ama bunlar hep olur. 80'li, 90'lı yıllarda gazetecilik yapmış, sinir merkezlerine dokunmuş biri olarak bunu olağan karşılıyorum.

* Peki, futbolda mafya var mı?
Futbol, insanın kendisini daha legal göstermesi için iyi bir alan.

Kurtlar Vadisi'nden son tüyolar
Yakında dizinin ünlü isimlerinden biri ölecek. Ölen de öldüren de seyircinin hiç tahmin edemeyeceği isimler olacak. O rolün oyuncusu bile henüz başına gelecekleri bilmiyor. Öldürülüş biçimi de milyonları ekrana çivileyecek. Hiç bu kadar şok edici bir ölüm olmamıştı bu dizide daha önce

Haberin Devamı