Gazete Vatan Logo

Buzdolabında ne nereye konmalı?

Yiyeceklerinizin uzun süre taze kalmasını istiyorsanız, buzdolabının doğru bölümünde saklamalısınız. Sütü buzdolabı kapısında tutmayın

Buzdolabında ne nereye konmalı?

Kolay ulaşılabilirlik ve yerden tasarruf etmek için çoğu insan sütü buzdolabının kapağında saklıyor. Buzdolabı kapısı, en sıcak yer olduğu için sütü burada tutmak çabuk bozulmasını sağlıyor. Sütün daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız en alt raf çok daha uygun olabilir. Dört santigrat derece ve altı süt için en uygun sıcaklık. Son kullanma tarihi ne olursa olsun süt kutusunu açtıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketmelisiniz.

Peynirlerin nemi gitmesin

İzmir tulumu, mihaliç, eski kaşar peyniri ve hellim gibi sert peynirler hava almayacak şekilde sıkıca sarılıp buzdolabında 3-4 hafta tazeliğini kaybetmeden durabilir.Taze kaşar peyniri, dil peyniri gibi peynirler paket açıldıktan 3-4 hafta, krem peynirler 2 hafta boyunca buzdolabında tazeliğini korur. Peynirler özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalı. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybediyor, aroması ve lezzeti azalıyor. Oda sıcaklığında, sofrada, tezgâhta bekletilmiş peynir, ambalajı içindeki buzdolabındaki peynirin içine tekrar katılmamalıdır. Başka bir kapalı ambalaj içinde salamura suyu eklenerek ayrı muhafaza edilmeli.

Haberin Devamı

- Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.

- Yoğurt satın alındıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir.

- Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.

Etler için 2-4 derece ideal

Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında saklayın. Çiğ etleri bir tabağa koyduktan sonra plastik bir poşetin içine koyun ki suları akıp diğer yiyeceklere bulaşmasın. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sarıp derin dondurucuya koyun. Kırmızı çiğ et buzdolabında en fazla 3-4 gün dayanır. Sosis ve salam paketi açıldıktan sonra 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır. Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir. Aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, kavurup küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Tavuğu dondurmayacaksanık son kullanma tarihinden önce tüketin. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.

Haberin Devamı

Sebze-meyveyi delikli bir kapla koyun

Meyveleri önceden değil, yiyeceğiniz zaman yıkayın. Çünkü nem çürümeyi hızlandırır. Meyve ve sebzeleri bir arada tutmayın. Çünkü bazı meyveler etilen gazı üretir ve bu da yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olur. Sebze ve meyveleri delikli kapların içinde buzdolabında saklayabilirsiniz. Mantarları kağıt torbada buzdolabına koyun. Enginar, kuşkonmaz, kereviz gibi sebzelerin içeriğinde bulunan suyun azalıp tazeliğini kaybetmemesi için buzdolabında saklanmasında fayda var.

Kokuyu önlemek için

Buzdolabını tıka basa doldurmak ve bazı besinleri gelişigüzel yerleştirmek dolapta kokuya neden olur. Bu nedenle buzdolabına yiyeceklerinizi yerleştirirken aralarında mesafa olmasına ve birbirine temas etmemesine özen göstermelisiniz. Buzdolabında koku yapan gıdaların başında peynir, balık ve et gelir. Bu gıdalar buzdolabında mutlaka kapaklı cam saklama kaplarda saklanmalı. Soğan, kavun gibi yiyecekler ise kesilip buzdolabında saklandığında kokuları diğer yiyeceklere karışabilir. Kokuların karışması yiyeceklerin de daha kısa sürede bozulmasına neden olur.

Haberin Devamı

Balıklar ve diğer deniz ürünleri

Deniz ürünlerini alışverişi bitirmeden hemen önce satın almalısınız. En fazla 2 gün içinde de tüketmelisiniz.

Taze deniz ürünleri hava geçirmez, kapaklı, sıkıca kapatılmış bir kap içinde buzdolabında en fazla iki gün saklanabilir.

Aldığınız dondurulmuş deniz ürünlerini eve gelir gelmez orijinal ambalajında derin dondurucuya koyun. Kullanacağınız zaman buzdolabında, soğuk su altında ya da mikrodalga fırında çözdürebilirsiniz.

Domatesi buzdolabına koymayın

Birçok meyve ve sebzenin buzdolabında saklanması gerekir. Ancak bazılarının oda ısısında kalması daha iyidir. Domates, patates, sarımsak, soğan buzdolabına konmaması gereken sebzelerdendir. Bu sebze ve meyveler hava geçiren delikli kaplarda, direkt güneş ışığı almayan bir yerde durmalı.

Haberin Devamı

Yumurtaları kutusundan çıkarmayın

Yumurtaları orijinal paketinin içinde buzdolabının orta veya alt rafında saklayın. Yumurtalar buzdolabında 3 hafta kadar dayanır. Katı pişmiş yumurta kabuğu soyulmadan 1 hafta, yumurta akı 4 gün, yumurta sarısı ise sıkıca kapalı bir kapta 2 gün süreyle buzdolabında saklanabilir.

Ketçap gibi sosları dolapta saklamayın

Son yıllarda, gıda üreticileri, yüksek tansiyon yaratması nedeniyle soslardaki tuz oranını azalttı. Bu soslar eskiden içindeki tuz miktarı nedeniyle dışarıda tutuluyordu. Artık soslardaki tuz oranı düştü ve şeker oranı yükseldi. Tuz ekskliğini yarattığı çürüme tehlikesi ve yüksek sıcaklıkların gıda zehirlenmesine neden olan bakterileri geliştirmesi nedeniyle buzdolabında saklayın.