Gazete Vatan Logo

Bursa’dan ‘elektrik’ alamadı

8 yeni elektrikli model üretecek olan Renault, Fluence Z.E. macerasından sonra bu kez bize görev vermedi. Yeni elektrikliler Fransa’da üretilecek, Bursa hibrit Clio ile yetinecek.

Bursa’dan ‘elektrik’ alamadı

Fransız Renault, ‘Drive the Future’ stratejik planı çerçevesinde 2022 yılına kadar 8’i yüzde 100 elektrikli ve 12’si elektrikli motorlu yani hibrit otomobili piyasaya sürmeyi planlıyor. Renault Grubu Başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn elektrikli ve hibrit atağını Paris Otomobil Fuarı’nda müjdelerken, A-SUV segmentinde yer alan K-ZE’yi ilk kez gün yüzüne çıkardı.

Markanın yeni vizyonu otomotiv dünyasını heyecanlandırdı ancak Renault bu kez elektrikli otoda Türkiye’yi pas geçecek. 2010’da C sınıfındaki ilk elektrikli modeli Fluence Z.E. için Oyak Renault’nun Bursa tesisini seçen şirket, yeni dönemde ülkemizi tercih etmeyeceği ortaya çıktı. Bursa tesisi 2020’de Renault’nun ilk hibrit modeli unvanını alacak yeni Clio ile yetinecek.

Her sınıfta voltajı yükseltecek

Renault Grubu’nun Elektrikli Araçlar Direktörü Gilles Normand, Avrupa’nın en çok satan elektriklisi Renault Zoe’nin marka için yetersiz olduğunu ve yeni segmentlere girmeye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Zoe’nin B sınıfında yer aldığını hatırlatan Normand, “O zaman bizim Paris Otomobil

Haberin Devamı

Fuarı’nda tanıttığımız K-ZE gibi A sınıfına inmemiz ve Megane modeliyle C’ye çıkmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra dünyada SUV’lar çok moda. Biz de Kadjar’ın elektrikli versiyonu ile SUV’da elektrikli rekabetine gireriz” diye konuştu.

Gilles Normand, elektrikli araçların grup markaları Nissan ile Mitsubishi’nin de faydalandığı CMF-EV platformunuwkullanacağını ve Fransa’daki Douai fabrikasında üretileceğini kaydetti. Normand, elektrikli Megane, Kadjar ve ilk Çin’de satışa çıkacak K-ZE’nin 2022’de Avrupa’da piyasaya sunulacağını belirterek, “Yeni elektrikli modellerin menzillerinin Zoe’deki gibi 300 kilometre yerine 500 kilometrenin üzerine çıkmsı için çalışıyoruz” dedi.

Renault Grubu Elektrikli Araçlar Direktörü’nün bu açıklaması önümüzdeki dönemde Bursa’da bantlardan inen Megane Sedan yerine İspanya’nın Palencia fabrikasında üretilen Megane Hatchback’in elektrikli versiyonunun üretileceğini gözler önüne serdi. Renault’nun elektrikli otomobil üretim üssü de Douai tesisi olacak.

Haberin Devamı

Hibrit Clio’nun tanıtımı Cenevre’de

Renault CEO’su Carlos Ghosn, “Clio, Megane HB ve Captur’de dizel yerine hibrit kullanmaya başlıyoruz. Hibritleri 2020’den itibaren satışa sunacağız” dedi. Renault, Bursa’da üretilecek yeni Clio’yu 2019’da satışa sunacak. Aracın dünya lansmanı Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleşecek.

Yerli Fluence Z.E.’nin fişini çekti

Renault 2008’de yaklaşık 4 milyar euroluk yatırımla otomotiv dünyasını seri üretim elektrikli otomobillerle tanıştırdı. Fransız şirket Türkiye’ye de önemli bir görev verdi. Oyak Renault’nun Bursa tesisinde üretilen Fluence’ın elektrikli versiyonu ülkemize emanet edildi. Ancak 2010’da bantlardan inmeye başlayan Fluence Z.E.’nin üretimi 2013 yılı sonunda bitti. Renault’nun Fluence Z.E. ile hedefleri büyüktü. Şirket, elektrikli araçtan yılda 20 bin adet üreteceğini açıklamıştı. Oyak Renault, yapılan ‘Better Place’ satış anlaşmasına bağlı olarak İsrail ve Danimarka’ya 5 yılda 100 bin Fluence Z.E. ihraç edecekti. Tahminler tutmadı, Avrupa’dan istenilen talep gelmedi. İlk yerli elektrikli araç, Türkiye’de de rağbet görmedi. Sadece 215 adet sattı.

Haberin Devamı