Sevgililer Gününüz kutlu olsun

Bugün, 14 Şubat Sevgililer Günü... Sevgilim yok ama sevdiklerim var. Onlara güller alacak, sevgi mesajları yazacağım. Ey evren, duy sesimi! Aşk istiyorum! Zamanı geldi. Bu özel günlerde yalnızlığı sevmiyorum. Geçmişten günümüze Sevgililer Günü hayatımıza nasıl girdi? Biraz eskilere gidelim... Daha sonra da yakın yüzyıllarda neler olmuş, bakalım...

Romalı gençler eşlerini kura ile seçerdi

Sevgililer Günü hakkında birçok hikaye anlatılır. Bunlardan en eskisinin 3’üncü yüzyıla ve Roma’ya dayandığı söylenir. Eski Roma’da 14 Şubat günü Roma halkı için önemli ve özel bir gündü. Bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno’ya duyulan saygıdan ötürü eğlenceler ve tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından dişilik ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Asıl kutlamalar ise ertesi gün başlardı. Bu bayram halk, özellikle gençler ve bekarlar için büyük önem taşıyordu. Hangi genç kadının hangi genç erkek ile eş olacağı, Lupercalia Bayramı’nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli olurdu. Romalı genç kızlar, isimlerini küçük kağıt parçalarına yazıp, bir kavanoza atarlardı. Genç Romalı erkekler ile kavanozdan seçtikleri kızlar, bayram boyunca flört ederdi. Bayram sonrası da çoğu evlenirdi.

Haberin Devamı

Zalim hükümdar aşkı yasaklayınca

İmparator 2’nci Claudius, Roma’yı kendi katı kuralları ile zalimce yönetirdi. En büyük sıkıntısı, ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Bu durumun tek nedeni aşktı. Romalı erkekler aşklarını, eşlerini bırakmak istemiyordu. Bu yüzden Claudius, Roma’da tüm nişan ve evlilikleri yasakladı. Aziz Valentine, Claudius zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Papaz arkadaşı Aziz Marius ile birlikte, Claudius’un yasağına karşın, çiftleri gizlice evlendirmeyi sürdürdü. İmparator bu durumu öğrendi ve Aziz Valentine’i tutuklattı. Cezası, sopa ile dövülerek öldürülmek oldu. M.S. 270’in 14 Şubat günü, Hıristiyan şehitliğine gömüldü. Bu olaydan 226 yıl sonra, 496’da Papa Gelasius, Aziz Valentine’i onurlandırmak için Şubat 14’ü Aziz Valentine Günü olarak belirledi.

Haberin Devamı

Aziz Valentine’i saygıyla anarken

Yıllar geçtikçe yavaş yavaş Şubat 14 sevgililerin, aşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı, hediyeler aldığı bir gün haline geldi. Aziz Valentine de bütün sevenlerin koruyucu azizi haline gelip, böyle de anılmaya başladı. Sevgililer Günü, 1800’lü yıllardan sonra Amerika’da Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi. Bunun doğal sonucu olarak, olayın ticari yönü çok gelişti. Artık dünyada günler öncesinden her yer kırmızı kalpler, güller ile donatılmaya başladı.

Aşklar da değişiyor

Dünya değiştikçe aşklar da değişiyor. Aşkı oluşturan koşullar, duygular farklılaşıyor. O eski hasret gözyaşlarıyla, el yazılarıyla yazılan mektuplar yerini maillere, Facebook mesajlarına, Twitter’daki 140 vuruşluk harf sayısına bırakıyor. Artık güller internet üzerinden kapılarınıza geliyor. Kalp balonlar, hediyeler, oluşturulan internet sitelerinden sağlanıyor. Teknoloji aslında şu günlerde de aşkımızın, yaşadığımız ilişkilerin temelinde yer alıyor. Yani teknoloji ve sosyal medyanın burnunu sokmadığı yer yok. Aşkımızı bile bu yüzyıla uyduruyoruz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR