Gazete Vatan Logo

Bulaşık makinesi mi, elle yıkamak mı?

Tasarruflu olan hangisi?

Bulaşık makinesi mi, elle yıkamak mı?

Bir çok ev kadınının yıllardır tartışma konusu olan “Daha ekonomik olan elde yıkamak mı yoksa bulaşık makinesi mi” sorusuna İngiliz araştırmacılar noktayı koydu. İşte tasarruf tüyoları.

Hızlı yıkama programları az enerji harcıyor


Araştırma yapılırken bilim insanları bulaşık makinesinin ne sıklıkta açıldığı ve ne miktarda doldurulduğuna kadar tüm detaylar göz önünde bulunduruyor. Bulaşık makinesini ekonomik programı kullananların, makinesi olmayanlara oranlara daha az su, bulaşık makinesini hızlı yıkama programında kullananların ise kullanmayanlara oranla daha az enerji harcadığı tespit edildi.

Makineyi tam doldurun 10 kat tasarruf edin

Almanya’da bulunan Bonn Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre ise bir makine dolusu bulaşıkların yıkanması hem zaman hem de su tasarrufu sağlıyor. Buna göre bir makine dolusu bulaşıkların yıkanması için en fazla 12-15 litre su harcanırken, aynı bulaşıkları elde yıkamak için 126 lt suya ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiş. Sonuç olarak makinede yaklaşık 10 katı su tasarrufu sağlanıyor.

7 dakika elle yıkama ile eşdeğer

İngiliz Enerji Tasarrufu Fonu ise, ‘elde yıkmanın bulaşık makinesinde yıkamaktan’ daha hesaplı olduğunu savunuyor. Buna göre, mutfakta yaklaşık 6 katı su ya da 6-7 dakika kadar su akışı gerektirdiğinin belirten uzmanlar “Bulaşıkları elle yıkamanız 7 dakikanın üzerinde ise, dolu bir bulaşık makinesini açmak ile aynı enerjii harcıyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı