Gazete Vatan Logo

Bu yıl hamsi ve uskumruya doyacağız

15 Nisan’da başlayan balık av yasağı 1 Eylül’de sona erdi. Balık sezonu açıldı derya kuzuları ağlara takılmaya başladı. Peki av yasağı sonrası bu yıl balık olacak mı? İşin uzmanlarıyla konuştuk ve 2017-2018 balık sezonunu masaya yatırdık.

Bu yıl hamsi ve uskumruya doyacağız

İbrahim Ayral/Trabzon Balık Kooparatifi

Ekimde balık bollaşır

Trabzon’da sezonu açıldı ama henüz balıklar küçük havalar sıcak. Biraz soğuma olunca balık büyür ve tezgahlar canlanır. Trabzon’da konuştuğum tüm balıkçılar sezonun iyi olacağını söylüyor, bu senenin bol ve berekeli olacağını düşünüyorlar. Şu an palamut 25 santimin altında avlanmıyor bu nedenle, hamsi de denizde bol ama küçük oldundan beklemedeyiz. Bu sene hamsi bol olacak, İstavrit ve çinekop Kasım aylarında tezgahları süsler. İstanbul’dan uskumru akını Karadeniz’e çıkarsa biz de nasipleniriz. Bu sezon Ocak sonuna kadar balık bol olur, fiyatlar ekim başı ile beraber ocak sonuna kadar makul seviyelerde olur.

Erdoğan Kartal/İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı

40 yıllık hasret bitti

Türk balıkçılık sektörünün her geçen gün biraz daha yok olmaya devam edeceğini tekrarlamak mecburiyetindeyim. Araştırmalarımıza göre bu yıl geçen yıl eksik olan istavritin bu yıl çok iyi olmasını bekliyoruz. Ayrıca 40 yıl sonra Marmara’ya uskumru geldi. Bu balık türünde de bereketin olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Küçük boy balık avcılığı nesli tüketiyor

Geçtiğimiz av sezonu boyunca çalışmalar yapan Dr. Didem Göktürk, “Av boyu yasaklarına uyulmaması balık stoklarında azalmaya, bazı türlerin bölgesel olarak yok olmasına ve ekosistemin dengesinin bozulmasına yol açar. İstanbul’daki balıkçılarda satılan 6 türün asgari avlanabilir boyunu geçen 7 ay boyunca inceledik. Lüferin yüzde 97’si, istavritin ise yüzde 61’inin yasal sınırın altında olduğunu gördük. Tekirin yüzde 16.7, sardalyenin yüzde 8.2, hamsinin yüzde 2.2 ve mezgitin yüzde 1.8’lik oranda küçük avlandığını belirledik. Asgari avlanabilir boy yani yasak av boyu en önemli yasak olmalı. Bu yasağa uyulmaması balık stoklarında azalmaya, bazı türlerin bölgesel yok olmasına ve doğal dengenin bozulmasına yol açar” dedi.

Hangi ayda hangi balık lezzetlidir?

Yılın her ayı farklı balık çeşitlerinin denizlerdeki miktarı, yağ oranı ve kalitesi değişiklik gösterir. İşte balık çeşitlerini en lezzetli halde bulacağınız zamanlar..

Haberin Devamı

Ocak: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.

Şubat: Kalkan mevsimi başlar. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar.

Mart: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar.

Nisan: Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya çok tutulur.

Mayıs: Levrek, barbun, tekir, iskorpit zevkle yenir.

Haziran: Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunur ancak pahalıdır.

Temmuz: Sardalya mevsimi başlar. İstavrit ve uskumru tavaya elverişli.

Ağustos: Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır.

Eylül: Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer başlar.

Ekim: Lüfer çok lezzetlidir. Palamut bollaşır.

Kasım: Uskumrunun en iyi zamanı. Torik akışı başlamıştır.

Haberin Devamı

Aralık: Uskumru, lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtır zamanı.

- Denizlerimizde 16 bin, iç sularımızda ise 3 bin dolayındaki tekne vira ağlarını balıkla doldurmak için umutlu.

- Dünyada ortalama balık tüketimi kişi, başına 18 kilonun üzerinde. Türkiye’de ise 6 kilo civarında.