Gazete Vatan Logo

Bu şişe delikanlıyı bozar mı?

Bu şişe delikanlıyı bozar mı?

- Milli içkimiz rakı artık viski görünümünde! Fransız meşe fıçılarında beş yıl bekletildikten sonra özel şişelerde 6 bin adet üretilen “Efe 5 yıllık” rakının zirvesi olarak nitelendiriliyor. Ezber bozan rakıyı, duayen akşamcılara “Aslan sütü viski şişesine girer mi?” diye sorduk

Aydın Boysan- Yazar-Mimar

Şişenin içindeki
rakı önemlidir
Her zaman şişenin içindeki önemlidir. Böyle afilli şişeler benim gibi 70 yıllık rakıcıyı bozmaz. Yenilikler iyidir ama akşamcıyı fazla etkilemez. Bu şişe dolaba da konulabilir. Zaten akşam içilecek rakı öğlenden soğutulmak için buzdolabına konulmalı. Dinlendirilmiş rakı her zaman makbuldür. Meşe fıçılarında beş yıl yatmış rakı süt gibi içilir.

Vefa Zat

-Rakı Ansiklopedisi yazarı

Akşamcılar değişim sevmez

Rakı fıçıda dinlenmez, imbikten çıktıktan sonra da 3 ile 6 ay arasında dinlendirilir. Mantarlı olması iyi bir nostalji, Viski şişesi görünümü gerçek rakıcıyı bozar. Bir göz alışkanlığı vardır, ama burada farklı bir sunum ve boyut kazanmış rakı. Akşamcı böylesine radikal değişimleri sevmez. Geleneklerin ve adabın bozulmasını istemez.

Bahattin Yücel

- Turizm eski Bakanı


Rakının kendini aşmasıdır
Yaptıkları iyi bir şey. Bu kutlanması gereken bir girişim. Yeni tüketici profili de yaratır. Ama klasik akşamçı geleneğinin hoşuna gitmez. Distile içkiler meşede bekletilir, anason kokusu ile meşe kokusu merak uyandıracak bir karışım olabilir. Rakının kendisini aşmasıdır bu. Rakının uluslararası topluma çıkması lazım, ama böyle bir şişeyi muhafazakâr rakıcı almaz.

Yıldıray Arslan
- Yakup 2 Restoran


Lüks mekanlar için ideal
Bu sunum koleksiyonerler ve “lüks” mekanlar için ideal. 40 yıllık rakıyı, viski şişesine benzetmek yenilikçi bir fikir.
Rakı üreticileri yalnızca akşamcılar için değil rakı içmeyenler ve yabancılar için de yenilikler yapmalı. Lübnan’a gittiğinizde arakın yüzlerce farklı sunumunu görüyorsunuz. Bu sunumlar dünyanın her yerinde satıyor.
Bu nedenle rakıdaki her sunumu destekliyorum.

Ezber bozan rakıyı Efe Alkollü İçecekler CEO’su Egemen Demirtaş anlattı

“Rakı ailesinden uzak bir kuzen değil”

“Efe 5 yıllık” nasıl bir rakı?
5 yıl beklendikten sonra tüketicinin beğenisine sunulan, özellikleri olan ve daha önce benzeri yapılmamış bir rakı. Özel fıçılarda yapılan üretim sürecinde düzenli tadımlarla renk, koku ve lezzet kriterleri sürekli kontrol altında tutuldu ve Türkiye’nin ilk 5 Yıllık rakısı hazır hale geldi.
Dinlendirilmiş rakı makbul müdür?
Rakının alkolü, aroması ve anason içeriğinin bir bütün olması için durağan pozisyonda içkinin beklemesi gerekiyor. Dinlendirme süresi uzadıkça rakının içindeki alkol ve anason daha iyi birleşim oluşturur ve daha güzel daha özel aromaların ortaya çıkması sağlanır.
Muhafazakar rakı içicisi ne diyecek?
Muhafazakar rakı içicisini rahatsız edecek, onları karşısına alacak bir ürün değil. Rakının ulaşabileceği en üst kaliteyi bulmaya çalışma arayışından ortaya çıkmış iddialı bir ürün. Bu rakı ailesinden uzak bir kuzen değil; rakının ta kendisi. Sadece doğuşu biraz uzun bir süre gerektirdi.
Hedef kitleniz kim?
En mükemmel lezzeti kovalayan ve premium rakı tüketenler. Ayrıca rakı içicisi olmasa bile, inovatif ürünlere ilgi duyan, yeniliklere açık tüketiciler de ilgi gösterecektir. Koleksiyonerlerin de ilgisini çekecektir.
Rakı tarihinin en iddialı rakısı bu mudur?
Bu, rakının zirvesidir. Çok önem ve emek verdik. 5 yıl bekledik. Rakının 10 yıl sonra dünyada tanınan ve Türkiye’de en çok tüketilen yüksek alkollü içki olarak kalması için, yıllanmış rakı bir anahtar olarak görülebilir.



Viski ve konyak gibi de içilir

“Efe 5 Yıllık” rakının bir yemek içkisi olmasının yanı sıra, aperatif olarak da tercih edilebilmesini hedefliyor. Bu rakı değişik alternatiflerle de içilebilir. İnovasyon çalışması olduğu için tüketim şekli de klasik rakıların tüketiminden farklılı. Örneğin yemek öncesi aperatif olarak az buzlu veya buzsuz olarak alınabilir. Ya da yemek sonrası keyif anlarında viski ya da konyak gibi tüketilebilir.

Her şişe kişiye özel

Şişe Fransa’dan getirtildi ve keskin hatlı bir formda olmasına dikkat edildi. Mantar kapak kullanıldı, “sleeve” ile güvenilirliği sağlandı. Etiketi İngiltere’de tasarlandı ve numaratör eklenerek her şişenin kişiye özel olması sağlandı. Ambalajı, ahşap malzemeden üretildi ve tek tek elle mühürlendi.

Noter huzurunda dinlendi

Rakı imbikten çıktıktan sonra noter huzurunda meşe fıcılarına konuldu. Fıçılara konulma süresi ile en son ürünlerin şişeleme için açılması arasında geçen zamanı ispatlamak için noter bulundu. Bu süreç izlenmeseydi meşe fıçılarında bekleme süresi onaylanmış olmayacaktı.

Güneydoğu’nun kuru üzümü

En üst kaliteye sahip Güneydoğu Anadolu’dan toplanan üzümler kurutuldu ve üretimde kullanıldı

70’liğin üç katı

Sınırlı sayıda üretildiği için bazı satış noktalarında özel ambalajında satışa sunulacak ve fiyatı 145 TL olacak.

Fransız meşe fıçılarında dinlendi

5 yıl önce üretime başlandığında, 500 litrelik yeni Fransız Meşe fıçılara noter huzurunda yıllandırma amacı ile dolum yapıldı. Fıçılar dönem dönem yine noter huzurunda açılarak ürünün gelişimi izlendi. Meşe fıçıları, bekletilme süresine göre kendine has rengini ve özel aromalarını içkiye verir.

Haberin Devamı