Gazete Vatan Logo

Bu kez Madrid seçim isteyecek

Katalonya’nın bağımsızlık girişimine karşı sert adımlar atmaya hazırlanan İspanya yönetimi, Ocak ayında özerk bölgede yerel seçimler düzenleme hazırlığında

Bu kez Madrid seçim isteyecek

Madrid, 1 Ekim’de Katalonya Özerk Bölgesi’nde yapılan bağımsızlık referandumunun ardından özerk bölgenin bağımsızlığını engellemeye yönelik girişimlerini sürdürüyor. Son olarak muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki Halk Parti’siyle, Ocak ayında Katalonya’da bölgesel seçimlerin yapılması konusunda anlaştıklarını duyurdu.

PSOE’nin kararını duyuran Carmen Calvo, bu adımın Katalonya’nın özerkliğini geçici olarak askıya alacak ‘olağanüstü önlemler’ kapsamında olduğunu belirtti.

Hedef Puigdemont

Madrid bu adımla İspanya’dan ayrılmayı isteyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’un seçilmiş hükümetini bertaraf etmeyi hedefliyor.

Puigdemont önceki gün İspanya’nın ‘bağımsızlık ilan edip etmediklerine yönelik net bir yanıt iletilmesi’ talebine olumsuz yanıt vermiş, müzakere tekliflerinin kabul edilmemesi ve Madrid’in baskıcı politikasının sürmesi halinde tek taraflı olarak bağımsızlık ilan edebileceklerini açıklamıştı. Başbakan Rajoy da bunun üzerine Cumartesi günü olağanüstü kabine toplantısı yapacaklarını ve Katalonya dahil 17 özerk bölgenin özerkliğini geçici olarak iptal edecek anayasanın 155. maddesini yürürlüğe sokacaklarını duyurmuştu.

Haberin Devamı

SIRADA NE VAR?

Madrid yönetiminin anayasanın 155’inci maddesini uygulamaya küçük hamlelerle başlayabileceği söyleniyor. Örneğin ilk etapta Katalan hükümetinin kamu çalışanlarının maaşlarını ödeme yetkisi elinden alınabilir. Uzmanlara göre İspanya hükümeti özerk yönetime bağlı polis gücünü de dağıtabilir. Gelebilecek en sert karar ise Katalan hükümetinin ve yerel meclisin dağıtılması olur. Böylece Katalonya’da idare tamamen merkezi hükümete bağlanır.

Bu adımların hangisinin nasıl atılacağı kararlaştırıldıktan sonra Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı’nın yanıt vermesi gerekiyor. Ancak bu yanıtın ne kadarlık bir süre zarfı içerisinde gelmesi gerektiği konusunda bir sınırlama yok. Yani süreç günler, hatta haftalar alabilir.

Son olarak alınacak kararların İspanya Parlamentosu’nda da oylanıp kabul edilmesi gerekecek. Parlamento’da Başbakan Rajoy’un partisi çoğunluğa sahip. O yüzden bu süreçte bir aksama olması beklenmiyor.

Haberin Devamı