Gazete Vatan Logo

Bu kasaba ve köylerde kediler villada yaşıyor

Biri Samsun’da 2015 yılında, diğeri ise Antalya’da 2017’de kurulan kedi köyleri diğer kentlere de örnek olabilecek uygulamaları ile içinde yaşayan sakinlerine mutlu bir yaşam sunuyor

Bu kasaba ve köylerde kediler villada yaşıyor

Türkiye’deki en modern barınak olarak gösterilen 150 dönümlük Samsun Büyükşehir Belediyesi Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi’ndeki 20 dönümlük Kedi Kasabası’nda zaman içerisinde değişmekle birlikte 200 kedi yaşıyor ama kapasite 2000. Mehmet ve Müjgan Orhan çiftinin, ‘Mandıra Filozofu’ filmini izledikten sonra klasik araçlarını satarak sokak kedileri için kurdukları ‘kedi köyü‘ ise Antalya’da açıldı. Altı ay önce kurulan dernek Askoder’in çalışmalarıyla oluşturulan kedi köyünden sonra dernek, 2017 yılında bir de sokak canları için aşevi kurmayı planlıyor.

PARA GEÇMİYOR

Kedi ve köpeklerin burada geçindiklerini anlatan Mehmet Orhan, ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşıladıklarını belirterek, “Sosyal medyada duyuru yaparak hayvanların ihtiyaçlarını bildiriyoruz. Onlar da bize getiriyorlar. Para göndermek isteyenlere ‘hayır’ diyoruz. Burada para geçmiyor” diyor.

Samsun’nun kedi kasabası

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından 2015 yılında kurulan ve “Kedi Kasabası“ adı verilen tesiste sokak kedileri için tekli ve çoklu yaşam alanının içinde bungalov evleri bulunuyor. Kedilerin konforlu bir yaşam sürdürdüğü merkezde baskın olan kediler kendilerine ait evlerde, çoklu yaşamak isteyen kediler ise çoklu evlerde kalabiliyor. Kedi kasabası için yaklaşık 250.000 TL harcandı.

Haberin Devamı

Ev tipleri ise şöyle; Tek katlı bungalov tipi ev 7 adet 7 göz,

3 katlı bungalov tipi ev- 4 adet 60 göz. Üçgen bungalov tipi ev- 7 adet 21 göz. Anne bölümü 8 adet 16 göz. Yavru bölümü 3 adet 18 göz. Tedavi bölümü 8 adet 16 göz.

Evlerine kendileri karar veriyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Veterineri Nurhan İşler, Kedi Kasabası‘nda kedilerin kendi yaşamlarını belirlediklerini söylüyor. İşler, “Kedilerin doğal ortamlarında yaşamalarına yardımcı oluyoruz. Sabahları yemekten sonra gün içinde ormanda dolaşıp akşam yemek için kendi barınma evlerine igelip kalıyorlar. Buradaki evlerimiz iki aşamalı, birincisi küçük tek katlı evler. İkincisi hepsinin birlikte yaşayabilecek olduğu TOKİ tarzı konut evler” diyor.

Haberin Devamı

Sahiplenmek isteyen alıyor

“Kedi Kasabası‘na ilçelerden gelen kedileri kabul ediyoruz” diyen Nurhan İşler, “Aldığımız hayvanların kısırlaştırma işlemlerini yaptıktan sonra kedilerimize mikroçip takıp, kuduz ve diğer aşılarını tamamlayıp doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Alanımız içerisinden kedi sahiplenme arzusu içinde olan vatandaşlarımızı alan ziyaretlerine çıkarıyoruz. İnsanlar alan içerisinde geziyorlar. Yemleme yapıyorlar. Oturup dinleniyorlar. Bu süre içinde kendileriyle iletişim kurabilecek hayvanları almak istediklerinde aşıları yapılmış ve kısırlaştırılmış olan kedileri veriyoruz” diyor.

Araba sattı kedi köyü kurdu

İstanbul’da yaşarken ‘Mandıra Filozofu’ filmini izleyen ve orada anlatılan yaşamdan etkilenen Mehmet ve Müjgan Orhan çifti, 1974 model klasik araçlarını satarak kediler için köy kurmaya karar verdi. Konyaaltı’ndan 15 km uzaktaki Doyran Köyü‘nden 2 dönüm alan kiraladı. Orhan çifti, hayvanseverlerle birlikte Antalya Sokak Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’ni (ASKODER) kurarak, sokak hayvanlarını iyi şartlarda yaşatmak için çalışma başlattı. Birkaç günde tarlayı taşlardan temizleyen ve düz zemin oluşturan hayvanseverler, sokak kedileri için içersinde küçük evler, barınaklar, oyun grupları, hamak ve bankların bulunduğu ‘kedi köyü‘nü kurdu.

Haberin Devamı

Sırada kedi şehri var

Kedi köyünde 15 küçük ev, villa tarzı 4 büyük kulübe yaptıklarını belirten Mehmet Orhan, kedilerin tamamını sokaktan topladıklarını belirtiyor.Orhan, “Şimdiki hedefimiz ise kedi şehri kurmak. Zor durumda kalan her kediyi bu şehre taşımak. Kedilerin özgür gezdiği, her istediklerinde yemek bulduğu bir şehir kuracağız” diyor.