Gazete Vatan Logo

BTK'dan anne babalara oyun uyarısı

Türkiye'de de yaşanan intihar vakalarından sonra Mavi Balina oyunu hakkında harekete geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, oyunun tarayıcı tabanlı bir oyun olmayıp, çocuklara, sosyal medya ve benzeri ortamlarda 'oyun yöneticisi' tarafından gizlice gönderilen linkler ile ulaşıldığı için ailelerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini açıkladı.

BTK'dan anne babalara oyun uyarısı

Mavi Balina oyununun engellenmesine yönelik standart bir adres olmadığını, oyunun kullanıcılar arasında özel linklerle paylaşılarak oynatıldığını belirten yetkililer, çocukların internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan ve yaptıklarından ailelerin mutlaka haberdar olması gerektiğini açıkladı. Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu link ile kişisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihi ile gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor.

"Modern hayatın ve dijitalleşmenin de etkisiyle günümüzde çocukların ve gençlerin internette yalnız bir şekilde geçirdikleri süre artıyor. Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların 'güvende' oldukları anlamına gelmiyor" şeklinde devam eden açıklamada dikkat edilmesi gerekilen konular şu şekilde belirtildi:

Haberin Devamı

"Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler. Oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler. Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir. İnternet ortamında 'bilinmeyen' yabancılara karşı şüphe ile yaklaşılması ve bu kişilerin hayatımız açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalıdır. Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında arkadaşı olup, çocuklarının internet adımlarından haberdar olmalılar."

Haberin Devamı