Gazete Vatan Logo

BSMV geri iade edilecek

Konut kredisi alanlar bu akşama kadar dilekçe vermezse, otomatikman mortgage’a geçecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, mortgage sistemine geçen tüketicilerin, 6 Mart ile 6 Haziran tarihleri arasında ödedikleri 3 taksitten kaynaklanan Banka Sigorta Muamele Vergisi’ni (BSMV) iade alacaklarını söyledi.

Maliye tebliğ yayımladı

BSMV’nin ödenilen aylık taksitlerin faiz kısmından yüzde 5 oranında alındığını hatırlatan Pektaş, “Bilindiği üzere mortgage sisteminin tüketici açısından en büyük avantajı BSMV muafiyeti sağlanmasıydı. Yasanın 6 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla mortgage yasası resmen yürürlüğe girmiş oldu. Dolayısıyla mortgage yasasını tercih edenlerin muafiyeti başladı. Ama yasa 3 aylık bir geçiş süreci verdi. Bu sürecin sonunda mortgage’a geçenler 6 Mart ile 6 Haziran arasındaki süreçte vergi muafiyetinden, yani BSMV ödememekten faydalanacak. Kaldı ki Maliye Bakanlığı 17 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 84 Sayılı Gider Vergisi Tebliği’nde ödenilen BSMV’lerin tüketiciye iade edileceğini belirtiyor” dedi.

Bankaların iadesi zorunlu

Bankaların BSMV kesintisini Maliye Bakanlığı’na gönderdiğini belirten Özcan Pektaş, bankaların 6 Mart ile 6 Haziran tarihleri arasında yaptığı kesintileri Maliye Bakanlığı’ndan alarak tüketiciye iade etmesinin zorunluluk olduğunu vurguladı.

Mortgage sistemine geçen tüketicilerin BSMV alma hakkının 6 Haziran’dan itibaren başlayacağını kaydeden Pektaş, ama bu işlemlerin yapılmasının biraz süre alabileceğini kaydetti. Pektaş 6 Haziran’dan itibaren yapılacak konut kredisi aylık taksit ödemelerinde BSMV muafiyetinin başlayacağını, tüketicilerin ödeme yaparken BSMV’yi düşüp ödeme yapması gerektiğini söyledi.

100 bin YTL kredi alanın aylık taksidi 72 YTL azalacak

100 bin YTL’lik krediyi, aylık 1.45 faiz oranıyla 120 ay vade ile kullanan tüketici, aylık bin 819 YTL ödeme yapacak.

Vade bitiminde 5 bin 634 YTL BSMV muafiyeti kazanmış olacak.

Aylık BSMV muafiyeti 72.5 YTL’den başlayacak. Ödediği son taksitte ise BSMV 1.3 YTL’ye kadar düşecek.

10 yıllık kredi kullanan tüketici için, ödemenin ilk yıllarında BSMV muafiyeti ise büyük avantaj sağlıyor.

100 bin YTL krediyi 60 ay vade ile kulllanan tüketici ise toplamda 2 bin 535 YTL BSMV muafiyeti kazanacak. İlk ay BSMV muafiyeti yine 72.5 YTL olurken son taksitteki BSMV muafiyeti 1.8 YTL olacak.

60 aylık kredinin 30 ayını ödeyenin avantajı yüzde 29

Mortgage’daki BSMV muafiyetinin kredi vadesinin başlarında olanlar için son derece olumlu olduğunu belirten Denizbank Konut Finansmanı Bölümü Müdürü Barış Yılmazkaya, “Kredi vadesinin hemen başında ise müşteriler BSMV avantajından mutlaka yararlanmalı” dedi. Yılmazkaya şöyle devam etti: “Ama eğer 10 yıllık bir kredi kullanmış 4 yıl ödemiş ise zaten BSMV’nin yüzde 53’ünü ödemiş oluyor. Ya da 60 aylık kredi kullanmış müşteri ise 30 ay kredisini ödemiş ise bu durumda yüzde 71 kadar BSMV ödemiş oluyor. Bu durumda yeni yasaya kalan vadeler için geçtiğinde sadece yüzde 29’lık BSMV avantajını yakalamış oluyor. Yani görüldüğü gibi eski müşteriler için çok büyük avantaj sağlamıyor. Çünkü BSMV faiz üzerinden alınan bir vergi olduğu için bankalarda bu tip kredilerde faizleri kredinin ilk vadelerinde müşteriden tahsil ediyor, daha sonra ağırlık ana para ödeme şeklinde oluyor.”

Bugün dilekçe vermek için son gün

Mortgage sistemine geçmemek için bugün son gün. Sisteme geçmek isteyenlerin hiçbir işlem yapmasına gerek yok. Fakat eski sistemde kalmak isteyenlerin bugün mesai bitimine kadar kredi kullandıkları bankaya başvurarak matbu dilekçe metnini doldurmaları gerekiyor. Bu dilekçe örneği, www.sanayi.gov.tr adresinde bulunuyor. Tercihini bu yönde kullanan tüketiciler, yeni kanun hükümlerine değil 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a tabi olacak.

Hayat sigortası almak mortgage’ta zorunlu değil

Hayat sigortası yaptırmanın, konut kredisi sisteminde olduğu gibi mortgage sisteminde de zorunlu olmadığını kaydeden Özcan Pektaş, “4077 Sayılı Tüketici Kanunu’na göre bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin alınmasına bağlı kılınamaz. Bankalar, konut kredisi kullanma konusunda hayat sigortasını zorunlu kılmakta ısrar ederlerse tüketici yasasına aykırı davranmış olur” şeklinde konuştu.

Bağlı kredideki 5 yıl garantiyi kaybetmeyin

Özcan Pektaş, banka ile inşaat şirketlerinin anlaşmalı kullandırdığı kredi türü olan bağlı kredi kullananlara önceki sistemde kalmalarını tavsiye ediyor. Pektaş bunun gerekçesini, “Bankaların sorumluluğu bağlı kredilerde 5 yıl devam edecek. Önceki konut kredisi sisteminde ve mortgage’ta ise bu süre 1 yıl ile sınırlı” şeklinde açıklıyor.

Özcan Pektaş bağlı kredi kullanmayanlara ise mortgage sistemine geçmelerini tavsiye ediyor.

Haberin Devamı