Gazete Vatan Logo

Bozukluklar çocuklara harcanacak

İsveç Riksbank, bozuk paraların tasarımlarını değiştiriyor. Tedavülden kalkacak bozuk paralar toplanıp çocuklar için harcanacak.

Bozukluklar çocuklara harcanacak

Tüm ödemelerde nakit ödemeyi kaldırıp dijitalleşmeye geçmeyi planlayan İsveç’in Merkez Bankası Riksbank, bozuk paraların tasarımını da değiştirmek için çalışmalara başladı.

1.6 milyar kron (200 milyon dolar) değerindeki bozuk para yakında tedavülden kalkacak.

Change for Change (Değişim için Değişim) adlı hayır kuruluşu bu kararı fırsata çevirmek istiyor. Farklı şirketlerde çalışan Change for Change üyeleri, tedavülden kalkacak bozuk paraları toplamak için elçiler tayin etti. İsveçlilerden kumbaralarda biriken ve koltuk arasına kaçan tüm bozuk paralarını kendilerine iletmeleri yönünde çağrı yapıyorlar.

Geçerliliği Ağustos sonuna kadar sürecek bozuk paraları toplayıp çocuklar için oluşturdukları projelerinde kullanacaklar. 1, 2 ve 5 kronluk bozuk paralardan toplam 10 milyon krona yakın para toplanması bekleniyor.

Riksbank, yeni bozuk paraları nikel maddesini kullanmadan daha küçük ve daha hafif basacak. İsveç, Avrupa’da 1661 yılında kağıt para kullanmaya başlayan ilk ülke unvanına da sahip.