Gazete Vatan Logo

Boşanma nasıl daha kolay atlatılır?

Geçtiğimiz hafta manşetleri Çağla Şikel’in boşanma sendromu yaşadığı haberleri süsledi. Pek çok boşanan kadın da aynı duyguları paylaşıyor. Uzmanlara bu süreç ‘nasıl kolay atlatılır’ diye sorduk...

Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz

Tatile çıkın!

İlk olarak kısa süreliğine de olsa bulunduğunuz ortamdan uzaklaşıp kısa bir tatile çıkmak, bir süreliğine her şeyden uzaklaşmak sizi rahatlatacaktır. Yalnız tatile çıkıp yaşadıklarınızın muhasebesini yapabilir, kendi durumunuzu değerlendirebilir, yaşamınızda nereleri değiştirmeniz gerektiğiyle ilgili tespitlerde bulunabilirsiniz. Tatile çıkarken kendinizi dış dünyaya kapatmayın, yeni insanlarla tanışmaya açık olun.

Onu hatırlatan her şeyi atın

Eşyaları atarak işe başlayabilirsiniz. Tabii ki eşyaları atmak kolay ama anıları silmek zaman alacaktır. Anıların en az hatırlaması için eğer imkanınız varsa yaşadığınız evi değiştirin.

Dolabınızı baştan yaratın!

Eşyalar gibi dolabınızı da baştan yaratın. Onunla birlikte aldığınız kıyafetleri atın, yerine yenisini alın. Böylece eski eşinizi size hatırlatacak eşyalardan yavaş yavaş kurtulmuş olacaksınız.

Sporu hayatınıza dahil etmek için özen gösterin

Kendinizi dört duvar arasına kapamayın. Daha önce egzersiz yapmadıysanız yavaş yavaş sporu hayatınıza dahil edin. Egzersizler ve hobiler, stres ve üzüntüden arınmaya yardımcı yöntemlerdir. Derin nefes alarak, psikolojik ve fizyolojik olarak gevşeyip rahatlayabilirsiniz. Açık hava yürüyüşleri yapın, oksijenin çok olduğu yerleri tercih edin. Her gün duş alın. Suyun terapi etkisini unutmayın.

Haberin Devamı

Arkadaşlarınızı seçin!

Boşandıktan sonra ister istemez arkadaş çevrenizde bazı değişikler olacaktır. Ortak arkadaşlarınızın bazılarını kaybedeceksiniz. Ama bunun moralinizi düşürmesine izin vermeyin. Sizi siz olduğunuz için seven yanındayken kendinizi iyi hissedeceğiniz insanları çevrenizde bulundurun.

Aile desteği

Bu süreçte aile desteği çok önemli. Ailenizden uzaklaşmak yerine onlarla dertleşin, sohbet edin. Bu zor süreci onlarla paylaşmak size kendinizi iyi hissettirecektir. Tüm bu önerilere rağmen hala kendinizi depresyondaymış gibi hissediyorsanız bir uzmandan destek alın.

Psikolog Barış Gürkaş

Hemen yeni bir evlilik yapmayın

Boşanmak ilişkilerin doğasında olan ve günümüzde normal karşılanması gereken bir süreçtir. Bu sebeple hayatın sonu olmadığını kişinin kendisine sürekli hatırlatması gerekir.

Haberin Devamı

- Öncelikle biten bir ilişkinin ardından yapılabilecek en önemli şey kişinin kendisine ve karşısındakine bir süre zaman vermesi. Bu süre zarfında sosyal çevresinden destek alması önemli.

- Bu süreçte geçmişin istenmeyen duyguların aktive edecek film, şarkı gibi çeşitli şeylerden uzak durmanız hatta birlikte yaptığınız etkinlikleri de bir miktar değiştirmeniz gerekebilir.

- Boşanmanın ardından yeni bir evlilik yapmaktan uzak durmalısınız. Bu noktada sağlıklı karar vermek zor olur.

- Eski eşinizle olan diyologlarınızı mümkün oldukça sınırlandırmanız kendiniz korumak için önemli durumlardan birisi.

Kadınlar üzerinde boşanma sürecinin etkileri

- Finansal etkiler kadınları en çok etkileyen durumların başında geliyor.

- Mutsuz evliliklerin ardından kadın, bir daha iyi bir partner bulamayacağım ya da kimseye güvenemeyeceğim gibi düşüncelere daha hızlı kapılır.

Haberin Devamı

- Bazı kadınlar ise artık çevredeki insanların ona boşanmış bir kadın gözüyle bakmaya başladığını düşünmeye başlar.

Bu da kadınları en sık rahatsız eden düşüncelerden biridir.

Erkekler üzerinde boşanma sürecinin etkileri

- Yapılan araştırmalar boşanmış ya da evlenmemiş erkeklerde madde kullanımı ve ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

- İlişkiden sonra erkekler genellikle partnerini suçlayıcı şekilde yaklaşıyorlar.

- Başlangıçta erkek kurtuldum tarzında bir hissiyat içinde olurken, sonraları yalnız olmak erkeği daha fazla etkileyebiliyor.

- Erkeklerin arkasını toparlayan kadın rolü ortadan kalkınca, motivasyon ve öz bakım gibi konularda erkekler başlarda bocalayabiliyorlar.