Gazete Vatan Logo

Bitticoin

6 ay önce piyasalarda esen kripto para rüzgarı yerini derin bir sessizliğe bıraktı. Bitcoin 19 bin dolardan 8.4 bin dolara gerilerken Türk borsalarındaki günlük işlem gören Bitcoin sayısı 5.7 binden 658’e, günlük işlem hacmi 370 milyon TL’den 25 milyon TL’ye indi.

Bitticoin

Aralık ayında Bitcoin tarihi zirvesini görerek 19 bin doları aşmış bu sırada da kripto paraların toplam piyasa değeri 800 milyar dolara dayanmıştı. Dünyada bir hayli hızlı esen kripto para rüzgarına Türk yatırımcısı da kapılmıştı. Türkiye’deki kripto para işlem platformlarının günlük işlem hacmi 6 bin Bitcoin’e yaklaşmış yoğun talebi karşılayamayan siteler kullanıcıları sıra ile sisteme almaya başlamıştı. Ancak bundan 6 ay önce tüm dünyada ekonomi gündemini oldukça meşgul eden hatta o dönemde ‘BISTCOIN’ ismi ile yerlisinin üretilmesi gündeme gelen kripto paralar eski günlerini mumla arıyor.

5.7 binden 658’e indi

Türkiye’de de durum farklı değil. Aralık’ta Türkiye’nin en büyük kripto para işlem platformlarından olan Paribu’nun günlük Bitcoin işlem hacmi 3 bin 345 Bitcoin iken şimdi 403’e gerilemiş durumda. Aynı şekilde BTCTürk’te bu 1.635’ten 122.1’e, Koinim’de 412’den 70’e, Koinex’te 300’den 63’e düştü. Yani toplama bakarsak 24 saatlik Bitcoin işlem hacmi Türk borsalarında 5 bin 742’den 658 Bitcoin’e indi.

Haberin Devamı

15 kat daraldı

Bir başka ifade ile o dönemde Türkiye’de kripto para borsalarda 24 saatte ortalama 370 milyon liralık işlem yapılırken şimdi bu rakam 25 milyon seviyelerine gerilemiş durumda. Üstelik Aralık’ta Bitcoin 17 bin ila 19 bin dolar arasında seyrederken dolar/TL kuru 3.80’di. Şimdi dolar Türk Lirası karşısında 4.59 seviyesinde olmasına rağmen buradaki daralma 15 katı bulmudurumda.

Dünyada da piyasa küçüldü
2017’nin son günlerinde kripto paralarda yaşanan aşırı değerlenme ile piyasalarda işlem gören kripto paraların işlem hacmi 700 milyar doları aşarak 800 milyar dolara dayanmış ve 1 trilyon dolar barajı gündeme gelmişti. Ancak 2018’in ilk günlerinden itibaren yaşanan düşüş ile birlikte bu hacim 220 milyar dolara kadar geriledi. Piyasaların toplam hacmi bugün itibarıyla 388 milyar dolar.
Balon uyarısı yapılmıştı
ABD’li yatırım bankacılık devi Goldman Sachs, Ocak ayında yayınladığı raporunda Bitcoin’deki aşırı artış sonrası piyasalara ‘Balon’ uyarısında bulunmuştu. O dönemde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de “Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan Lale çılgınlığını geçmiş. Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi çöküşe de geçebilir” demişti.
Aramayı da bıraktık
Bu rakamlar bize kripto piyasalardaki daralmanın boyutunu tüm gerçekliği ile gösterirken Türk kullanıcıların başta Bitcoin olmak üzere tüm kripto paralara karşı olan ilgisinin azaldığını gösteren başka veriler de var. Google Trends istatistiklerine göre Türkiye’den yapılan Bitcoin aramaları son yılların en düşük seviyelerine gerilemiş durumda.
100 puanlık bir endeks üzerinden yapılan değerlendirmeye göre yapılan ‘Bitcoin’ aramaları Aralık ayında 98 puana ulaşırken Mayıs ayına baktığımızda endeksin 11 puana gerilediğini görüyoruz. Ayrıca aynı endekse göre Aralık ayında 60 puan olan dolar aramaları da tam tersi bir performans göstererek Mayıs’ta 80 puan seviyesine çıkmış durumda.

Haberin Devamı