Gazete Vatan Logo

Birden çok iş yerinde çalışanların emekliliği nasıl olur?

Birden fazla iş yerinde sigortalı olarak çalışanlar, bu durumun emeklilikte kendilerine ne gibi faydalar sağlayacağını merak ederken, bu durumun prim gün sayısı ve diğer konulara olan etkisini de öğrenmek istiyor. İşte detaylar…

Birden çok iş yerinde çalışanların emekliliği nasıl olur?

Vatandaşların birden fazla işte çalışarak birden fazla sigortalılık hakkı vardır. Fiili imkansızlık gibi bir sebeple sigortalılık durumu sahtecilik olarak değerlendirilip iptal edilmediği sürece, kişi birden fazla sigortalılığın avantajlarından faydalanabilir.

BİRDEN FAZLA SİGORTALILIĞIN EMEKLİLİĞE FAYDASI VAR MIDIR?

Birden fazla sigortalılığın SGK’ya bildirilen kazançlar açısından sigortalıya emeklilik anlamında faydası vardır. Bildirilen tüm kazançlar toplanır ve bu da kişinin emeklilik maaşına olumlu etki eder. Kanuna göre bu kazançlar daha önceden belirlenmiş olan üst sınırı aşarsa sigorta priminin işçi payı SGK tarafından sigortalıya geri verilir.

Kazançlar toplanıyor olmasına rağmen gün sayıları birden fazla işe çalışılsa dahi toplanmaz. Her bir iş yeri için ayda 30’ar gün ve yılda 360 günden fazla çalışma günü sayılamaz. Sonuç olarak birden fazla sigortalılığın gün sayışı olarak olmasa da prim miktarı açısından sigortalıya faydası vardır. Çünkü sigortalıların çalışırken aldıkları ücretlere göre emekli olduklarında emekli aylıkları belli olur.

Haberin Devamı