Gazete Vatan Logo

Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor

Klima çarpmalarına karşı KBB Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, “Bilinçsiz klima kullanımı hastalıklara davetiye çıkarıyor” diyor.

Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor

Klimaların, adeta iki ucu keskin kılıç olduğunu kaydeden Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şunları söyledi: “Yazın, tabii ki klima ortamı serinletiyor ve cennet gibi bir ortam sağlıyor, ama adeta iki ucu keskin kılıç gibidir. Klima kullanımındaki en önemli püf nokta, yüzümüze ve bedenimize direk vurmasın. Uyuduğumuz odada mümkünse, uyumadan önce klimayı çalıştırmak ve uyurken kapatmak doğrudur. Eğer, çok sıcak zamanlarda mecburen klimayla uyuyorsak, direk olarak bedenimize üflemesin ve mümkünse soğuk havanın hareket edeceği hava koridorunda bulunmayın. Klimalar, ayrıca havayı kuruttukları için burun tıkanıklığını da arttırırlar. Bunun önlenmesi için mümkünse soğuk buhar üfleyen cihazlar ve burun nemlendiricileri faydalıdır. Bir de bilinenin aksine, bademcik iltihabı, yaz aylarında daha çok görülüyor” diye konuştu.

Burun kanaması uyarı olabilir

Yazın sıcak ve kuru havalarda, burun kanamalarına daha sık rastlandığını anlatan Doç. Dr. Ulusoy, şunları kaydetti: “Özellikle, tansiyon yüksekliği olanlar, gelişme çağındaki çocuklar, son üç ayındaki gebeler ve allerjik bireylerde burun kanamaları daha sık görülür. Bundan dolayı, risk grubunda olanların günün en sıcak saatlerinde, mümkün olduğunca serin ve gölge ortamında kalmalıdır” diyor.

Haberin Devamı

Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın yolları

1-Elleri sık sık yıkayın. Sabun veya antiseptik solüsyonlarda temizlenmesini sağlayın.

2-Yazın özellikle, çocukları etkileyen ve sık görülen rotavirus ishallerinden korunmak için çeşme sularının kaynatın

3-Saçlar, mümkünse havlu ile kurulanmalıdır ve ıslak saç ile rüzgara çıkılmamalıdır.

4-Dondurma yedikten sonra ılık su içilmelidir.

5-Havuz ve denizlerden bulaşan kulak enfeksiyonları, yaz tatilini tek başına zehir edebilir. Havuzdan bulaşabilecek kulak enfeksiyonlarından korunmanın temel püf noktası, dış kulak yolunun nemli kalmaması yoluyla

florasının korunmasıdır.