Gazete Vatan Logo

NASA’nın uzay aracı Dünya'ya ‘kargo’ bıraktı

NASA, Bennu asteroidinden alınan çakıl ve toprakla dolu bir kapsülün başarılı inişini kutlarken onu bırakan uzay aracı çoktan gözden kaybolmuştu.

NASA’nın uzay aracı Dünya'ya ‘kargo’ bıraktı

Uzay ajansının asteroit numune görevi nedeniyle yedi yıldır uzayda yol kateden robot yakın bir gelecekte rahat bir nefes alamayacak gibi görünüyor. Uzay aracı, Bennu'dan parçalar içeren kapsülü Dünya'nın 102 km yukarısından bıraktıktan sonra Dünya atmosferine girmemek için iticilerini ateşledi. Bu manevra (bilim insanlarının geçmişte Dünya'ya çarpmasından korktuğu) bir asteroide doğru yeni bir görevin başlangıcı oldu.

Lockheed Martin'in OSIRIS-REx program yöneticisi Sandy Freund'a göre bu, OSIRIS-REx ekibinin bir kısmının şampanya patlatırken, yeni görevden sorumlu diğer ekibin bir sonraki hedefe odaklandığı anlamına geliyordu.

Freund, yoğun etkinlik sırasında Colorado, Littleton'da bulunan 20 uçuş kontrolörüyle birlikte çalıştı. Kapsülün serbest bırakılması ile iniş arasındaki dört saat içinde kahvaltı yapmayı planlamışlardı. Ancak bunun yerine Cheetos'ları mideye indirip uzay aracını Dünya'dan uzaklaştıracak bir motor itiş gücünü sağlamak için işe geri dönmek zorunda kaldılar.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Haberin Devamı