Gazete Vatan Logo

Beyonce ve Jay-Z’nin Mevlana aşkı

Dünyaca ünlü yıldız Beyonce’un ikiz bebeklerinin ismi belli oldu. Erkek bebeğin ismi Sir Carter. İkiz kız kardeşinin ismi ise Rumi Carter. Ünlü çift kız bebeklerine isim verirken, Mevlana’dan etkilendi.

Beyonce ve Jay-Z’nin Mevlana aşkı

Dünyanın en ünlü çiftlerinden biri olan Beyonce ve Jay-Z’nin geçen haftalarda ikiz bebekleri doğdu ve çift çocuklarına verdikleri alışılmadık isimler tüğm dünyada tartışma konusu oldu.

Şov dünyasında Jay-Z ve Beyonce isimleriyle bilinen Carter ailesi, çocuklarına “Sir” ve “Rumi” isimlerini verdi. “Sir” isminin neden verildiği biraz belirsiz olsa da Rumi isminin Mevlana’ya gönderme olduğu Batı basınında kabul görmüş durumda. Çiftin Mevlana’yı nasıl keşfettiği akla gelen ilk sorulardan biri.

Batı medyası çiftin bu ismi ünlü senaryo yazarı David Franzoni aracılığıyla duymuş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Guardian’a verdiği bir röportajda Mevlana’nın ABD’de çok popüler olduğunu iddia eden Franzoni son derece önemli gördüğü projesinin dünyadaki Müslüman algısını değiştireceğini söylüyor. Rumi isminin Celaleddin Rumi’ye gönderme olduğuna kanıt olarak gösterilebilecek bir diğer detay da Jay-Z’nin “Marcy Me” isimli şarkısı. Şarkıda Jay Z, Farsça ve Sufizm ile ilgili ifadeler kullanıyor. İkizlerden birine verilen “Sir” isminin de Mevlana’nın kendi ifadeleriyle “en meşhur şiiri” olarak nitelediği aşağıdaki dizelere gönderme olduğu İngiliz basını tarafından belirtiyor...

Haberin Devamı

Madonna, Prens Charles ve Brad Pitt

Bir tek Beyonce ve Jay-Z değil batı dünyasında Mevlana’nın etkilediği bir çok ünlü isim var. Mevlana’nın hayatını idrak eden, eserlerindeki özü yakalayan birçok batılı sanatçı, devlet adamı, bilim adamı bugün Mevlevi bir yaklaşımı benimsemiş durumda. İngiltere Prens Charles ve Madonna bu isimlerin başında geliyor. Gerek Prens Charles, gerekse de Madonna verdikleri röportajlarda Mesnevi’den etkilenip ruhsal terapi aldıklarını söylemişlerdi.
Daha önce Mevlana’nın şiirlerini seslendiren ve hatta ‘Like A Prayer’ şarkısının klibinde semazenlere yer veren Madonna, yeni albümünün iç kapağında Mevlana’nın “Ne olursa ol yine gel” sözleri yazılı. Madonna dışında Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, model Cara Delevingne, şarkıcı Chris Martin, Adriana Lima ve Demi Moore gibi daha birçok dünyaca ünlü yıldızın da Mevlana’ya olan ilgisi biliniyor.
İncil’den sonra en çok satan dini kitap
Mevlana’nın “Mutlak Hakîkat”ı arama halini ve insanın “benlik” sürecini somut kavramlarla değil, soyut ve şiirsel olana ait sözlerle gerçekleştirdiği için Amerika da 1988’de “The Essential Rûmî” adıyla yayımlanan kitabı, 33 baskı yaparak çok satan dini kitaplar listesindeki yerini koruyor. Amazon’da ise Mevlana ile ilgili 160 farklı kitap satılıyor. Mevlana, Amerika’da sadece şiirleriyle değil, aynı zamanda düşünceleriyle de öne çıkarak Amerikan Felsefe Uygulamaları Birliği tarafından düşünce tarihinde 99 filozof düşünür arasında gösterilen tek İslam alimi konumunda.

Haberin Devamı