Gazete Vatan Logo

Beyazı, kırmızısı ve brükseli ile sebzelerin şahı Lahana

Sofralarımıza lezzet katan, hastalıkların şifası lahananın tam da mevsimi. Sonbahardan ilkbahara kadar ister yemeğini yapın ister salatasını.

Beyazı, kırmızısı ve brükseli ile sebzelerin şahı Lahana

Çok klasik bir sözdür ama, bu örnekte özellikle doğru… Böyle bir sebze yok, gerçekten yok! Turpgillerden sebzelerin bir şahı var: Lahana. Ve de onun veliahtları: Beyazıyla, kırmızısıyla, karasıyla, Brükseliyle, kıvırcığıyla, brokolisiyle, karnabaharıyla ve daha nicesi ile lahanalar…

Sonbahardan ilkbahara çeşit çeşit yemeklerini ve birbirinden nefis salatalarını yapabilirsiniz. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca gözdedir lahanalar. Türkiye’de ise genellikle kışlık olarak kabul görür mutfaklarımızda.

Erken yaşlanma, kanser, kemiklerde zafiyet, detoks ihtiyacı, diyabet, kalp yetersizliği, alzheimer… Uzmanların ortak tavsiyesi, “Mutlaka bol bol lahana yiyeceksiniz”dir bu durumlarda.

100’den fazla çeşidi var

16’ncı yüzyılda Belçika’da üretilen bir melezidir lahananın Brüksel lahanası. Kuzenlerinden iki misli fazla C vitamini sunar yiyenlerine. 100’den fazla çeşidi vardır ve potasyum deposudur.

Karadeniz’in simgesi

Karalahana dünyanın her yanında vardır gerçi ama bizim Karadeniz’in simgelerindenir. Genellikle dolma şeklinde tüketilir Karadeniz’de. İri, kat kat ve kalın koyu yeşil yapraklıdır. Hem pişirilerek hem de salatalarda çiğ olarak da kullanılmaktadır. İtalya’da da en az Karadeniz’deki kadar sevilir. Yapılan bir çalışmada, diyete karalahana gibi sebzeler eklendiğinde meme kanserinde önemli bir azalma görülmüştür.

Haberin Devamı

Midyeli lahana dolması (Şef Maria Ekmekçioğlu’nun tarifi)

Malzemeleri:

- 50 adet midye içi

- 1 büyük boy beyaz lahana

- 3 kuru soğan

- Yarım su bardağı + 3 çorba kaşığı zeytinyağı

- 1 kahve fincanı dolmalık fıstık

- 1 bağ taze soğan

- 1 bağ dereotu

- Yarım kahve fincanı kuş üzümü

- 1 su bardağı pirinç

- 1 su bardağı sebze suyu

- 1 dilimlenmiş portakal

- 1 cimcik tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Lahanayı kaynar tuzlu su dolu tencerede 10 dakika haşlayın. Piyazlık doğradığınız soğanı tavaya alıp yarım su bardağı zeytinyağında yumuşayana kadar soteleyin. Dolmalık fıstık, kuşüzümü, pirinç, ve yarım su bardağı sebze suyunu ekleyip karıştırın. Midyeleri ilave edin. Toz şeker, tarçın, yenibahar, tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın. Dilimlenmiş portakalların bir kısmını tencereye yerleştirin. Üzerine sarmaları koyun. Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayıp üzerine kalan sebze suyunu ve zeytinyağını gezdirin. Harlı ateşte kaynadıktan sonra 15 dk pişirin. Sıcak servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Karalahana çorbası (Şef Eyüp Kemal Sevinç’in tarifi)

Malzemeleri:

- 1 bağ karalahana

- 2/3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye

- 1 adet kırmızıbiber

- 1 su bardağı mısır yarması

- 1 demet kuru soğan

- 100 gr tereyağı

- Tuz

Hazırlanışı:

Bir tencereye 2 lt su koyun. Mısırları ve fasulyeleri ekleyip 20 dakika kaynatın. Doğranmış lahanaları ekleyin. Tuz ilave edip ve lahanaların pişmesini bekleyin. Ayrı bir tavada tereyağını eritin, ince doğradığınız taze soğanlarla kavurun. Kavurduğunuz karışımı çorbaya ekleyin. 10 dakika kadar dinlendirip servis edebilirsiniz.