Gazete Vatan Logo

Beşiktaş’ın ruhsal performansından o sorumlu

Rezzan Özdemir, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün performans yönetiminden sorumlu kurumsal koçu. Yıldız futbolcuların sahadaki zihinsel ve duygusal performansı ondan sorumlu...

Beşiktaş’ın ruhsal performansından o sorumlu

Siz Beşiktaş kulübüne koçluk hizmeti veriyorsunuz. Nasıl bir yöntem ve uygulama süreciniz var?

Haftada bir gün, bir saat şeklinde bir görüşme, en az altı ay ve bir yıllık, üç yıllık uygulama ile workshoplar şeklinde yaparız. Yönetim Kurulu Başkanı’nın inancı ve değerleri, kulübün yönetim anlayışıdır. Öncelikle yönetim ile geçirdiğimiz zaman diliminde gözlem ve ihtiyaç analizi ile başlarız. Biz doktor ya da psikolog değiliz. Bu nedenle, üst yönetim koçluğu, zaten zeki ve farkındalığı olan liderler ile çalışıyoruz. Sadece liderleri çok iyi dinleyerek yapmak istediklerini anlarız. İnsan zihni dili yönetim teknikleri ile doğru sorular sorarız. Akıl vermiyor, farkındalık için doğru sorular soruyoruz. Her liderin ayrı dil ve dünya görüşü var. Onların doğru algılanması için yönetimin, teknik ekip ve futbolcular ile iletişiminde duygusal sermayenin ve algının doğru yönetilmesinin sonuçlarını hep birlikte alıyoruz.

Yıldız oyuncularla çalışırken ego problemi yaşıyor musunuz?

Ülkemizde ego için yıldız oyuncu olmaya hiç gerek yok... Çünkü kendisini değersiz ya da yeterli hissetmeyen her birey kişisel kavgasının bedelini kurumlara ya da ülkelere ödetebiliyor.

Haberin Devamı

Özel hayatında sorunları olan futbolcuya uyguladığınız formül nedir?

Genelde bireysel performansa özel hayattaki sorunlar yansır. Futbolcunun kendisiyle ilgili sorunları çözmeden duygusal hali yüzde 50, fiziksel hakimiyet yüzde 30, duydukları yüzde 20 olarak performansına olumsuz etkisi oluyor. Ben futbolcuyla konuşup onun kendisiyle kavgasına son vermesine yardım ediyorum.Ama maalesef Türkiye’de futbol adamları futbolcunun egosunun ezmeye çalışıyor ve bu da sahaya olumsuz yansıyor. Ben ise çatışmaya girmeden bu egoyu öz sevgiye çeviriyorum.

Yönetim hızlı karar almaya başladı

Üst yönetim liderleri ile yaptığım çalışmalarda ihtiyaç ve uygulamaları doğru dil ve algı ile köprü olmaya çalıştığım muhakkak. En önemli katkı; yönetimden gelen geri bildirim ile Fikret Orman ve Ahmet Nur Çebi’nin güç birliği olup, daha hızlı kararların yönetim ve takıma etkileri, kısa sürede sonuç alma konusunda başarılı olduğumuzdur.

Haberin Devamı

Akıl vermiyor farkındalık yaratıyorum

Siz akıl mı veriyorsunuz yoksa çalıştığınız kişilerin zihinsel performanslarını mı yönlendiriyorsunuz?

Hayır, kesinlikle biz akıl vermiyoruz ve vermek de doğru değil. İşimizi doğru yapıyoruz. Çünkü onlar zaten zeki ve başarılı insanlardır. Akla ihtiyaçları da yoktur. Bizim yaptığımız şey; yargılamadan, eleştirmeden ve güven ilişkisi içinde yeni farkındalık, karar ve sonuçlara keşif yolculuğudur. Bu nedenle lider ya da kulübün başarısı, onların arzu, istek, zihin ve kararları ile olmuştur. Yaptığımız; zihinsel ve duygusal kararlarındaki farkındalık ile sonucun en kısa süredeki etkilerini arttırmaktır.

Futbolcu ile ego çatışmasına girilmez

Peki Beşiktaşlı futbolcuların ruhsal ve duygusal performansı size mi emanet?

Beden ruhun evidir ve bedende ya da zihnimizde verdiğimiz her türlü karar bizim kendimizle ilgilidir. Aslında biz bireyin kendisine verebileceği zararların önüne geçiyoruz. Kulübün ve takımın ruhsal ve duygusal performansından ben sorumluyum. Biz futbolcunu kendini görme ve kendine zarar verme potansiyelini farkedip duygusal fiziksel ve maddi maliyetlerini ortaya koyuyoruz. Örneğin maçta görülen bir kırmızı kartın kariyerine ve maddi durumuna bir sürü olumsuz etkisi var. Ben hırcın futbolcunun kendisiyle kavgasına son vermesini sağlıyorum. Futbolcu önce algısını, sonra düşüncesini değiştiriyor ve bu sahaya da olumlu olarak yansıyor.

Haberin Devamı

Quaresma gibi hırçın futbolcularla ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Bu çok yönlü bir durum. Bir tek futbolcu değil, hakem, taraftar, teknik direktör, yöneyim bu duruma dahil. Tek bir kişi sorunlu değil. Ben Quaresma ile doğru iletişim kurabiliyorum. Onun başarıya olan inancı ve futbol zekasına saygım sonsuz.

Yönetim teknik direktör ve futbolcular arasındaki köprü

Futbolculara ve yöneticilere, ne gibi gizli dokunuşlar yaptınız? Bunun kuruma ve sporculara ne gibi faydası oldu?

Yönetim ve futbolculara yaptığımız gizli dokunuşlar sizinde söylediğiniz gibi gizli ve güven içerisinde olmak durumunda. Şimdiye kadar bazen maçın gidişi, bazen yönetim - teknik ekip ilişkisi, bazen futbolcu ile teknik direktörün birbirlerini en doğru şekilde anlamaları için en güçlü oldukları tarafları yanyana getirebilmek diyebiliriz.

Haberin Devamı

Özel hayatında sorun yaşayan futbolcu sahada etkin olamıyor

Futbolcuların özel hayatlarında yaşadığı sıkıntılar performanslarına nasıl yansıyor?

Sadece futbolcuların duygusal ya da zihinsel dağınık süreçleri değil, liderler, hocalar ve insanlar için geçerlidir. Bu nedenle genel bir cevap verebilirsek elbette performanslarını etkiliyor. Her futbolcu algıladığı ve kendine göre inandığı gibi davranıyor. Etkileri olumlu ya da olumsuz yönde bütün takımı etkiliyor bildiğiniz gibi. Yönetimin doğru ya da yanlış algı ve duygu yönetimi kulübü etkilediği gibi, Türk futbolunun marka değerini arttırıyor ya da yok ediyor.