Akşamları çiğ yemekten kesinlikle kaçının

Dr. Sepp Fegerl ve Doç. Dr. Gökhan Özışık beni kontrolden geçirip vitamin-mineral eksikliklerimi saptadılar. Bayramdan sonra belki bu tavsiyelerden bazılarını hayatınıza katmak istesiniz diye Dr. Sepp ile sohbetimizi paylaşıyorum.

Uzun ve oruçla geçen bir aydan sonra hazır vücutlar dinlenmişken, pratik sağlıklı beslenme yöntemleri ile yazı formda geçirmek mümkün. Daha önce gidip önleyici tıp tedavisinden faydalandığım Avusturya’daki Vivamayer klinikten Dr. Sepp Fegerl, İstanbul Memorial Wellnes’ın misafiri olarak İstanbul’daydı. Benim Memorial Wellnes Doktorum Doç. Gökhan Özışık ile birlikte hem beni kontrolden geçirdiler, hem de Vivamayer’in kinezyoloji yöntemi ile vitamin-mineral eksikliklerimi saptadılar. Bayramdan sonra belki bu tavsiyelerden bazılarını hayatınıza katmak istesiniz diye Dr. Sepp ile sohbetimizi sizinle de paylaşıyorum şimdi.
Mayer metodunun temel prensiplerinden bahseder misiniz?
Modern Mayr Tıbbı’nda bağırsakların insan sağlığı için en önemli organlardan biri olduğuna inanılır. Hastalıkların büyük bir kısmı bağırsaklarda başlar. Beyin ve bağırsak ekseni vücudumuzun bağışıklık sisteminin 2/3’ünü oluşturmaktadır. Bağırsak dokusu ve florası , tedavimizde çok büyük önem taşır. Biz, batı tıbbı ve doğu tıbbını birleştiriyoruz.
Ben MariaWorth’teki kliniğikte 1 hafta kaldım. Orda en çok “iyi çiğneme” prensibinin üzerinde duruldu. İyi çiğnemek neden önemli ve vücuda faydaları neler?
Yediğimiz yiyeceklerden maksimum faydayı alabilmek için iyi sindirmek çok önemli. Yemeklerimizi moleküller boya indirgememiz gerekmektedir. Bunun için de elimizde birkaç araç var; mide asidi, tükürükteki enzimler, pankreas, öd ve karaciğerin yanı sıra bizim bağırsak floramız. Çok çiğneyerek en hazmı güç olan yiyeceği bile rahat yenebilen ve faydalı hale getirebiliriz.
Vücudun alkali kalması için gün içinde uygulanabilecek pratik metodlar neler? Vivamayer’d kullandığımız bir toz vardı (Basen5) , günlük yaşamda bunun yerine karbonat kullanabilir miyiz mesela? Limonlu su gibi, alkali dostu ne gibi önerileriniz olur?
Yoğun hayat şartlarında çok yemek çok tatlı ve protein tüketmek, az dinlenmek ve uyumak ve fiziksel aktivitelerde bulunmamak vücudu çok asidik bir hale getirir. Bu vücutta küçük iltahaplanmalara ve bu da modern yaşamın hastalıkları olan yüksek tansiyon,vücut ağrıları, şeker hastalıkları, depresyon, kemik erimesi gibi sonuçlar doğurur.
Küçük molalar iyi gelir! Her 1 buçuk saatte bir 5-10 dakika pencereden bakın, gerinin ve su için. Akşamüstü yarım tatlı kaşığı karbonat eklenmiş ılık suyu yemekten en az bir saat önce ya da sonra için. Bu midenizin kanı daha alkali yapmasını sağlar. Buna potasyum ve magnezyum ekleyerek metabolik dengeyi sağlar ve böbreklerinize yardımcı olursunuz.
Akşam yemeğini erken yemeyi öğütlediğinizi biliyorum. Biz Akdeniz ülkesiyiz ve önümüz yaz , özellikle sahil şeridinde akşam 9’da daha yeni yüzmeden dönüyor insanlar. Akşam 6, öğle saati gibi bizim için. Bu konuda tavsiyeniz nedir?
Lütfen kültürünüzü ve yaşam tarzınızdan zevk alın. Her zaman mükemmel olmak gerekmez. Eğer geceleri karnınızı çok yemek ve içecekle doldurursanız, o zaman terler, horlar, yorgun kalkar ve şiş uyanırsınız. Bir deneyin, akşamları çiğ yemekten kaçının ve çiğneme rekortmeni gibi çiğneyin. Ben Türk mutfağını ve kültürünü çok seviyorum fakat buradaki vücut biyolojisi ve psikolojisi dünyanın bir çok ülkesinden çok farklı. Çiğ yiyecekler burada işlenmemiş mesela. Hepimiz ateşin bulunmasının ve yemekleri pişirmenin faydalarını biliyoruz. Kuvvetli blenderlarda meyve ve sebzelerin hücre derilerini yok ediyoruz ve bu şekilde işlenmiş yemek oluyorlar.
Eğer akşam yemeğinde çok yediyseniz belki kahvaltıyı atlayıp vücudunuza ufak bir oruç uygulayıp , bu şekilde bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilir ve hormonal sistemi rahatlatabilirsiniz.
Sütteki kalsiyum kemik için yetersiz
Ülkemizde en çok ekmek ve tahıl gruplarının tüketimi tartışılıyor, hatta tamamen yasaklanması gerektiği savunuluyor . Sizin kliniğinizde doğal ekmek ve suda bekletilmiş patatesin sıkça kullanımı beni çok mutlu etmişti. Tahıllar, baklagiller ve patates hakkındaki kriterler nelerdir?
Miktar önemli olan burada. Bu değerli gıda guruplarını çok fazla tüketmek daha sonra mutlaka hazımsızlığa yol açar, mayalama ve arıtma vücut için önemlidir.
İnek sütü hakkında ne düşünüyorsunuz. Bir yandan boy ve kemik gelişimi için faydaları sayılırken öte yandan zararlarından bahsediliyor. Gelişim çağındaki çocuklar ve ergenlerin inek sütü tüketimi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sütün içeriği çok zengindir, “super gıda” gibidir. Modern teknoloji sütün kalitesini bozar ve hazımsızlık yapar. Doğrudan inekten içseniz hazmı çok daha kolay olur. Sütün içindeki bazı maddelere karşı hassasiyet gösteriyorsanız o zaman vejeteryan süt çeşitlerini deneyebilirlersiniz. Süt ürünlerinde bulunan kalsiyum sanılanın aksine kemik gelişimi için yeterli değildir, çünkü vücudumuz bunu absorbe edemez.
Akşamları çiğ yemekten kesinlikle  kaçının
Yağlar antioksidan etki gösteriyor
Yağların kullanımı ve çeşitleri hakkında bilgi verir misiniz?
Yağlardan aldığımız kaloriler enerji kaynağımız ve antioksidan etkisi var. Soğuk preslenmiş sebze yağları çoklu doymamış omega 3 yağ asiti ve polifenol (antioksitant) bakımdan çok zengin. Tereyağ sıcak press edilmiş sebze yağlarından daha fazla antioksidan içerir. En iyi yağ keten tohumudur. Soğuk press edilmiş zeytinyağını tercih edin. Beyin, cildiniz ve hormon sisteminiz için yemeğinizin pişirdikten sonra üstüne bir parça soğuk pres edilmiş sebze yağı ilave edin.
Önümüz yaz ve bugünlerde herkes kilo verme peşinde. En pratik, hızlı ve sağlıklı kilo verme dostu tüyolarınız neler?
Öncelikle az yiyin ve bunu yapmanın en kolay yolu çok çiğnemek. Hareket edin. Yemekleriniz arasında 4-5 saat ara verin. Yemek yemeden 15 dakika evvel birşey içmeyi bırakın ve yemekten 1 saat sonra tekrar bir şeyler için. Oda sıcaklığındaki su açlık hissini azaltır.
Vücudun kas tepkisi önemli
Klinikte kalırken beni en çok etkileyen tanı yöntemi doktorların uyguladığı Kinezyoloji oldu. Bize Kinezyoloji hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Bu tekniği danışanlarımıza tehsis koymak için kullanıyoruz. Organların çalışmalarındaki küçük dengesizlikleri ve gıda hassiyetlerini gösteriyor. Bu teknik önce Amerika’da uygulanmaya başlandı daha sonra VIVAMAYR kurucu doktorlarından Dr. Harald Stossier tarafından küçük değişiklikler yapıldı. Biz vücudun reaksiyonunu tek kasla ölçüyoruz. Dile etken maddeleri verip, vücudun kas tepkisini ölçüyor, buna göre kişiye iyi gelen ya da gelmeyen gıdaları saptıyor, vitamin ve mineral eksikliklikleriyle birlikte kişiye özel etmek prensipleri belirliyoruz.
İşiniz odak noktası olsun
Sağlıklı yaşam için bize basit ama önemli birkaç ipucu verir misiniz?
Bir çoğumuz çok azdan değil çok fazladan çekmekteyiz. Hayatınızı daha basitleştirmeyi deneyin, işinize odaklanın, yemeklere odaklanın, sohbete odaklanın, e-mail yazmaya, hareket etmeye odaklanın, tek tek yapmaya çalışın hiçbirini beraber yapmayın. Örnek olarak, bir restauranta yemeğe gittiğiniz zaman telefonunuz ters çevirin ya da televizyonu kapatın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR